Småbarn. Träning. Och livet.

Ett försvarat guld

Nu får allt bloggens långpaus vara över! Framgångar och vedermödor har under en späckad senvår och sommar rapporterats via träningsdagboken.

Förra helgen kom, äntligen, den renodlade löptävlingspremiären. Detta på Prinsens Minne i Halmstad där 10k terränglöpning och tillika polis-SM stod på menyn. Inte mindre än 11 månader sedan ett löplopp företogs sist så det var mer än väldigt efterlängtat, inte minst efter en rehab`ande vår med sparsmakad löpning och många tvivel.
 
Desto mer nervöst dock eftersom jag innerligt ville försvara guldet i H35 men motståndet var desto bättre i år -min huvudkombattant hade 37:25 som pers, nysatt i maj månad dessutom och med bättre och stabilare halvmaratider. Jag klippte en sub38-mil för en några veckor sedan och kände att jag hade tiderna som behövdes i kroppen men att det satt långt inne. Helt chanslös skulle jag inte vara men utan vare sig fart- eller mängdträning får det konstateras att favoritskapets placering var en öppen fråga.
 
Dagen till ära hade vi tagit en familjehelg i Halmstad och som grädde på moset blev det såklart regn. Inte så farligt regn sett till löpningen dock men desto tristare för familjen. Eller läs: frun. Storebror stortrivdes med gummistövlar och vattenpölar och lillan är fortfarande för liten för att opponera sig.
 
Jag vände och vred på taktiken och kom snart fram till att jag utan vidare borde kunna gå i 38-tempo och inte behövde bli avskräckt av en snabb start, men att jag inte skulle ryckas med utan i så fall släppa och hoppas på bättre tider senare i loppet(d.v.s övernaturligt tillkommande styrka eller motståndarväggning). Rygglöpning större delen av loppet och gå ifrån sista biten fick den grovhuggna planen bli.
 
Hyfsat uppvärmd och laddad på rödbetsjuice och kaffe var det omöjligt att få ner pulsen i startfållan. Sicket lopp det skulle bli -hårt motstånd, tvivelaktig löpmängd, guld att försvara. Fjärilarna var många.
 
Det drog såklart iväg fartmässigt direkt, första 3-400 på 3:30-tempo lite drygt. Men sen lade det sig och tillsammans med min kombattant var det jag och 3 ytterligare som parkerade i 38:30-tempo, helt enligt mina förhoppningar!
 
Snabbaste polistiden stod det tidigt klart att jag inte skulle få eftersom H21-favoriten älgade iväg inte långt efter självaste Mustafa Mohamed. H21-silvermannen drog också iväg i ett rejält tempo men honom hann vi ikapp vid 3,5k, vilket var ett positivt formbesked i och med att han kliver upp i min klass nästa år.
 
Det var lite trögt i motvinden men villor och björkar tog det mesta av den och dessutom är det lättlöpt asfalt större delen av första halvan.
 
Vi malde på och jag hade hela tiden 5-10m till ryggen i vår miniklunga. Pulsen låg planenligt inom gränserna och drog inte iväg över 175 och då finns det mer att hämta. "Behagligt hög tävlingsansträngning" skulle jag kalla det. Efter halva kände jag mig stark och hade redan fäktat bort flera tankar på tidigt ryck ty benen och huvudet ville annat än skåda rygg.
 
Den planenliga löpningen fortsatte och tanken var ryck vid 7-8. Strax inan dess passerades det bekanta ansiktet BG Nilensjö från IS Göta och jag började kliva upp för att dra. Mitt ryck med strax över 2km kvar besvarades inte och stärkt av ledningen fortsatta jag öka successivt. Med 1,5km kvar var ledningen distinkt men inte hel utom fara för ett spurtryck och jag hade ingen som helst aning om hur spurtstark motståndaren var.
 
Sista 1km fick det bli ytterligare lite ökning och segermarginalen kunde skrivas till 17 sek avbetade på sista 2km så någon direkt Northug-spurt var det inte tal om, även om sådana finns i kroppen de också.
 
Helt vansinnigt skönt och stärkande att efter ett väldigt träningsspretigt och ovisst 2016 försvara fjolårsguldet och visa att det inte blott handlade om tillfälligheter att det initiala guldet bärgades. En minut bättre tid än förra året trots marginellt lägre puls, det tyder helt klart på att flåstappet inte blivit lika stort som väntat trots vårens klena löpmängd.
Pallbestigande för andra året i rad
 
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.