Pep-skitsnacket, behövs det?

OK, handen på hjärtat. Vi gör det alla. Jag gör det. Du gör det. Vi gör det. Alla delar ut lite pep-skitsnack hit och dit.

Jag tror ni vet vad jag menar. Jag menar bortförklaringarna någon annan hittar på åt en efter en misslyckad tävling. Bortförklaringar som ofta hamnar i kommentarsfältet kring en misslyckad tävling. Bortförklaringar som ”Hade det inte regnat så hade du sprungit minst en minut snabbare”. Detta sagt även fast loppet gick på asfalt och att det i själva verket inte regnade så mycket och att det svalkande regnet också kanske verkade positivt på prestationen. Svårt att veta.

Jag förstår att pep-skitsnacket finns, och jag förstår att vi som ger lite pep i en motgång bara vill väl, men fungerar det? Fungerar det på dig?

Nöjd men besviken efter ett misslyckat London Marathon 2012
där en krampande vad ställde till det, men som min
kompis sa "hade det inte varit så varmt så......"

På mig fungerar det inte. Jag blir inte gladare av det. Det kan nog ha att göra med att jag anser att jag inte bara är ansvarig för mina framgångar, utan att jag även är ansvarig för mina motgångar. Jag anser att jag alltid kunde ha tränat lite till.

Fast det är klart. Jag är inte så säker på att jag hade blivit gladare av motsatsen. Jag hade nog inte blivit gladare av ”Ja, nu var du bra dålig. Överraskande dålig. Du som har bloggat så mycket om hur bra du är borde prestera bättre. Du är ju helt kass”.

Vad ska vi dra för slutsats av det här då? Ja, säg det. Kanske att pep-skitsnacket behövs. Även fast vi alla vet att det inte stämmer. Vi behöver höra lite lögner bara för att må bra.

Efter dagens pass så letar jag febrilt efter lite egna bortförklaringar. Jag behöver det. Jag behöver det för att må bra. Jag behöver det efter att ha sprungit 5000 meter på bana på tiden 21:50 och inser att jag inte är så mycket bättre. Jag ska bli bättre, men just nu är det inte så mycket bättre.

3 kommentarer till inlägget

1974 • Mölndal
#1
4 april 2015 - 14:34
På mig funkar det inte alls. Jag är aldrig bättre än min senaste tävling eller träningspass.

Överhuvudtaget är det mycket av att alla ska med. Nu är jag där igen men jag tänket på löparpoddar och kommentarer i bloggar.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#2
4 april 2015 - 17:01
:) Allt skitprat är kul, om man tar de på rätt sätt ...;)
Lennart
1971 • Vallentuna
#3
5 april 2015 - 21:36
Mikael - Ha, ha. Ja, ibland kan det stå en upp i halsen, och sen ska man vara så fruktansvärt positiv till att nytt, även fast jag som 44-åring har sett det mesta typ 3-4 gånger :-).

Åsa - Ja, det är nog så :-).
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.