Alla nivåer måste kunna samsas!

Hej!

Jag heter Mattias och har de senaste åren jobbat som Vätternrundans träningsexpert och skrivit träningsprogram här på Cykla.se. Förra året var jag Förbundskapten och nu jobbar jag som tränare på heltid i proffslaget Giant-Shimano. Jag kommer att blogga här lite då och då, och det är något jag ser fram emot! Det kommer självklart främst att handla om just cykel, både på motions- och proffsnivå, med extra fokus på landsväg, men det kommer säkert tillfällen då jag behöver skriva av mig om andra ämnen också. 

Jag tänkte jag inleda med att citera eller copy+paste min krönika från tidningen Cykla i vintras och höra vad ni har för tanker kring detta ämne! Då jag jobbar med landsvägscykling på alla nivåer tycker jag att frågan är lite extra intressant! Våren närmar ju sig med stormsteg och så gör även racenpremiären för många skulle jag tro.... :-)

Hjärtbarneturens rekordförsök förra året. Bild: Anders Jonasson

Alla nivåer måste kunna samsas!

Det är den första söndagen i mars i Dalarna. När motionären köar och knör sig fram på sina skidor i första backen, har täten sedan länge passerat. På Göteborgsvarvet i mitten på maj hinner segraren t.o.m. gå i mål innan alla startgrupper har släppts fria. Den som åker Vasaloppet på 8 timmar upplever eller tänker kanske inte ens på att det faktiskt är en tävling han eller hon deltar i. Han eller hon ser det nog mer som ett motionslopp. Detsamma gäller troligtvis det stora flertalet av de cirka 60.000 som springer varvet. Men! dom startar i samma lopp, kör exakt lika långt och dom får alla en tid med resultatlista. Elitaren är fortfarande elitare och motionären är fortfarande motionär, oavsett vad loppet har för status. 

Börjar man däremot prata tider och vinnare i cykel får man passa sig. Ingenstans upplever jag att uppdelningen mellan motion och tävling är så cementerad. Reaktionerna låter därför sällan vänta på sig om det pratas och skrivs för mycket om tider på motionslopp i cykel. Varför är det så och måste det vara så? Ingen annanstans möter jag lika mycket negativa reaktioner när folk pratar tider, jakt på tider, jämförelser av tider. Flera med mig kan säkert vittna om känslan av en uppdelning av svensk cykel i två läger, en inte alltid positiv sådan, mellan tävling och motion, och det tror jag enbart missgynnar cykelsporten.

Det är ganska stor skillnad på en typisk cykeltävling med dess taktik, avancerade tekniska körning och attacker som man kan följa på Eurosport och ett vanligt motionslopp som tuffar på i relativt jämnt tempo. Det är också en logisk förklaring till att de båda bör vara åtskilda i många sammanhang och tävlingscykling kommer därför aldrig att vara för den breda massan. Men det ska väl inte betyda att man inte kan få utlopp för lite ”jakt” på tider på ett motionslopp? På samma sätt som löparen och skidåkare kan göra. 

Jag upplever att det stora flertalet av dem som genomför ett lopp sneglar på tider vid något tillfälle. Antingen för att slå sin egen tid eller relatera sin tid till andra. Dessutom tror jag att många gärna vill veta vad som är en riktigt bra tid på det lopp dom själva genomför, även det för att kunna bedöma sin tid. Bara för att man är motionär så saknas ju inte ambition och sug efter att tävla på sin nivå, mot sig själv eller andra.

Det är onödigt stort avstånd mellan tävlings- och motionscykling, och med subgrupperna görs det möjligt att dessa båda världar möts under mer trafiksäkra former. I löpning och skidor är det lättare att blanda och det finns sällan något problem eller någon större debatt att ex Vasaloppet eller Göteborgsvarvet omfattar både elitlöpare och motionärer samtidigt med tävling, tider och placeringar.

Med egna starttider på lördagsmorgonen och med SM veckan strax därefter, har fler och fler elitcyklister intresserat sig för en rejäl genomkörare på Vätternrundan. Som svensk tävlingscyklist är man dessutom inte van vid så mycket uppmärksamhet och cirkus runt loppen man kör, så de flesta som testar Vätternrundan blir ofta mycket positivt överraskade av hur häftigt det är att cykla fort på Sveriges och ett av världens största cykellopp.

Självklart måste det ske under säkra former, och jag tycker mig se en sån utveckling på flera lopp runt om i landet. En utveckling som gör att flera olika ambitionsnivåer kan samsas på samma lopp. Om det går att genomföra, tror jag att det kommer att öka intresset för cykel i stort.

Vad tycker du?

2 kommentarer till inlägget

1970 • Göteborg
#1
22 mars 2014 - 12:58
Jag förstår och känner till fenomenen och debatten kring det ni pratar om.

Om man tänker sig att ett lopp, oavsett om vi kallar det motionslopp/elitmotionslopp med eller utan resultatlista...vill man att det ska vara ett lopp för så många som möjligt, både dom som vill cykla lugnt och dom vill cykla allt vad dom orkar, måste man ju försöka lösa det på något sätt.

När det gäller Vätternrundan så har fenomenet med stora fartgrupper som svischar fram funnits ganska länge (tyvärr som du säger Henrik ibland ganska respektlöst). De har främst brukat starta tidigt på morgonen för att kunna få sova och även slippa mörkret. Då har man passerat väldigt många och säkerheten var inte alltid optimal.

Nu har man ju från VR sida valt att skapa snabbgrupper (sk sub9) på lördagsmorgonen, och redan till detta året, även valt att skjuta på starten ännu mer för att undvika farliga omkörningar. Denna flytt till lördagmorgon är i sin tur även en liten målkonflikt med det faktum att många säkert uppskattar att man kör "samma lopp". I och med att man sprider ut det på flera timmar, blir det svårare att hålla ihop en klubb, ett företag, kompisgäng eller familj med olika starttider och ambitioner. Övervägningar som jag inte alls varit med i eller känner till, men som jag är säker på att man diskuterat, och i slutändan ändå valt att säkerheten måste gå före, och att man samtidigt vill ge möjlighet att cykla fort på relativt säkert sätt på under lördagens ljusa timmar. Därav lördagens egna starttid.

Hade sjön inte varit så stor hade man ju, precis om du är inne på Henrik, kunna köra omvänd startordning, men det är för osäkert att cykla fort i grupp i mörker, och skulle man välja att starta de första grupperna när det börjar ljusna vid 3-4 tiden, så hinner det bli mörkt igen innan alla är i mål. Och det vill man undvika ur säkerhetssynvinkel också (att ingen ska behöva cykla i mörker när denne är som tröttast i slutet på loppet)

Visst finns det säkert behov av lopp som är tydligt kategoriserade/benämning som exempelvis "lopp utan tidtagning", eller "lopp med tidtagning utan resultatlista"..men jag driver ju tesen i mitt inlägg att jag tycker det är för mkt kategorisering och stämpel i cykel, vilket skapar onödiga begränsningar.
1984 • Örebro
#2
23 mars 2014 - 00:29
Kör subgrupperna separat på fredagen alt söndagen? Borde lösa problemet med farliga omkörningar,hårda ord etc. Att man sargar olika dagar är inget problem i min synvinkel, det är ju fortfarande samma lopp anordnat av samma arrangör.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.