Kullamannen 2013

FMO130511-80010Har precis satt mig i soffan och försöker sammanställa alla intryck från helgen, det har varit en rejäl resa, dels med den häftigaste och mest utmanande bana jag sprungit men framför allt gemenskapen med folket på touren (och det faktum att den äntligen är igång) som jag tänker på.

Loppet började i Ängelholm, planen var att springa de 30 första kilometrarna på puls och därefter bara försöka vara förberedd på vad kullamännen än hade planerat. Slog följe med TrailPer och vi snackade bort första två timmarna tills kalasbuffén på Rusthållargården kom. Jag har aldrig sett något liknande, vi åt, drack och tog varsin kaffe med oss ut på gatan, för varm för att drickas direkt så vi promenerade oss genom Arild och lagom till att stigen började var vi på springade fot igen.

2013-05-11 11.56.17 HDRNu hade vi nått kullarna, vitsippor överallt och Ambitens höjdgraf var inte längre platt och vi tuggade på i skogarna, Per roade sig med att ropa på Kullamannen på sin bredaste skånska och vi hade det riktigt bra, kanske lite för bra för min del skulle det visa sig.
2013-05-11 12.13.59 HDR
Det verkar som att ”någon” smög i ryggen på mig med kameran, pikar mig för att jag konstigt nog började bli lite seg i benen efter dryga 3 mil… lutningen gjorde det svårt att springa med kontroll så myrsteg var den enda vägen fram men ändå snubblade man till här och var.

När vi kom ner till Nimis kände jag att jag inte riktigt hängde med Per i hans lättsamma skuttande över de stora stenarna och när det började gå uppför på riktigt (hej Kullaberg!) tog det stopp på riktigt: 180287_10151636661567090_1605178850_nStrax innan toppen högg krampen tag i mina vader och vägrade släppa, försökte skaka loss det värsta och tog en salttablett men det vart inte mycket bättre.

Väl nere mot stranden igen  (nån sa 83hm på 150m, ren galenskap) hörde jag Miranda komma snackandes och tjoandes bakom mig. Vi tog oss uppför igen på alla fyra i den lösa jorden men då var det bra jobbigt för mig och funderingarna på att bryta vid varvning växte sig starkare för varje gång det högg till i knäna eller i vaderna.

20130511-172556

Väl där bestämde jag mig för att tugga vidare, inte fasen hade jag åkt så långt för en DNF så jag proppade in musik i öronen och försökte ta mig framåt så gott det gick, var inte ensam om att ha det svårt utan vi var ett par stycken som stapplade oss framåt. Rune Larsson trippade förbi, hejade och utbrast att det här är livet, alla vitsippor och den friska luften, han är en skön lirare, synd att jag inte orkade hänga med honom men jag jobbade mig vidare upp mot marathonpasseringen.

Väl där var det mycket folk igen, de hejade, några gjorde vågen för mig och en uppskattningsvis sex år gammal kille sprang med mig en bit uppför backen… energiboost för min del så jag tog mig vidare på stigarna och när jag återigen kom till den backe som jag redan släpat mig uppför visste jag att därifrån var det bara nedför ända in i mål. Det var en trött Mattias som stapplade nerför backarna in mot mål, skuttade rätt ner i gyttjan eftersom jag inte ens orkade reka ut en bra linje. Både Miranda och Per sprang med mig sista 50 metrarna in mot mål och det var med ett leende jag korsade mållinjen. Kullamannen tog mig nästan men jag besegrade honom till sist.

FMO130511-49769
FotografMagnus fick den här bilden på mig in mot mål (han tog dessutom första bilden, på väg upp från Nimis), aningens plågad just då och försökte fokusera på vilken del av diket jag skulle dyka ner i innan mål, ser avsevärt mycket bättre ut på bilden än vad det kändes i kroppen kan jag säga, gjorde fanimig ont överallt men det var det värt. Kanske borde jag ha lyssnat på Runes föreläsning? hörde att han pratade om just salt och kramp i slutet, hade kanske kunnat göra min resa mindre plågsam…

2013-05-11 16.32.03 HDR

Efter målgång fick vi skjuts ner till campingen (tro det eller ej, men efter 49,1km och 1080hm var jag inte skitsugen på att köra själv) och efter en varm dusch, kaffe och macka så kom energin krypandes tillbaks. Efter många skratt och roliga historier var det dags för hela Salomongänget att dra ner till BBQ på Rusthållargården,  jag och José hade fått en ny stugkompis i Fredrik Erixon som satte nivån direkt när han rackade ner på Josés blåa RX-tofflor ”tar du de där på dig så följer jag inte med”, ”jag kommer säga till alla att jag fick dem av dig ju!”. Jag och Magnus skrattade gott åt det hela innan vi gick över till de andra och rullade iväg. Vid det här laget hade vi blivit ett glatt gäng som Miranda och Erik naturligtvis såg till att föreviga genom gruppfoto, mannen i den brunbeiga kostymen gjorde ett kanonjobb:
944661_10151393099366332_806584523_n

20130511-233101En otroligt bra buffé var uppdukad och jag fick en God Lager från Nils Oscar, det pratades konstant om allt möjligt runt bordet t.ex att Thoresson planterar träd som extraknäck och Svanebos prat om hundträning och paralleller till barnuppfostran (hårda killar det där f.ö). Strax efter tio tror jag att vi åkte hemåt igen, jag fick skjuts upp för att hämta min bil som hade glömts bort i villervallan och sen var det mer eller mindre direkt i säng.

Vaknade med en känsla i knäna som förbjöd mig att över huvud taget göra något ansträngande, att springa 5/10km i Falkenberg vara bara att glömma vilket var lite synd, jag hade gärna haft en dag till ihop med det här gänget, men turligt för mig är att det är 13 tävlingar kvar på touren och jag har tänkt springa fem av dem. Hemvägen gick tyst och smidigt, hade så mycket att tänka på att jag inte hade radion på ens en gång. Väl hemma väntade dotterns fyraårskalas, städning efter det och nu är klockan bra långt efter midnatt men jag vill inte riktigt släppa den här helgen än.

Det är ett år kvar till nästa upplaga av Kullamannen, jag ser verkligen fram emot vad de här tokarna hittar på då. Loppet är helt klart värt resan och nu när sociala medier formligen svämmar över av bilder kan knappast någon undgå att bli sugen på att anmäla sig.

Bilderna i det här inlägget är tagna av mig själv, Magnus Östh, Miranda Kvist och Per Johansson.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.