Kungsholmen Runt

Vaknade lite sent idag och hann precis äta två mackor och dricka två koppar kaffe innan jag klädde på mig och traskade ner till Rålis. Iom att jag nu bor 500m från Rålis så behöver jag inte planera så mycket innan men lyckades ändå glömma både startbevis och GPS-klocka på första försöket.

Gårdagskvällen innehöll middag på Olearys och efterförljande bio med godisfrossa så jag hann inte med så mycket onödigt groggande vilket gjorde att jag var ovanligt pigg. Väl på plats lyckades jag se spurten på milloppet som tydligen startat redan kl 11:00 och sen träffa både Lennart och Stefan från Vallentuna (FK) som jag värmde upp lätt med.

I startfållan var jag helt lugn och insåg att den lilla loppstress jag förr kunde känna nu var helt passe. Jag vet oftast innan loppet vad jag orkar och det är sällan jag blir helt överraskad. Jag vet vad som kommer att ske och jag har gjort det tillräckligt ofta förr för att känns mig lugn inför uppgiften. I dag var planen dessutom mest att testa maratempot och att få en positiv loppupplevelse för att känna mig stark inför maran.

Starten gick och jag försökte lägga mig på 4:50-tempo ca och absolut inte långsammare än 5:00-tempo. Pulsen var ovanligt låg, knappt 150 första kilometrarna, men andningen var försvånansvärt tung och benen var inte överdrivet lätta. Kanhända att det slem jag fortfarande har i halsen och hostar upp dagligen fortfarande gör andningen ansträngd? Jag hittade en bra lunk kring 4:50-5:00 och malde på, efter ca 6-7 km någonstans på Lindhagensgatan började andningen släppa och jag kunde trycka på mer igen. Jag kände att jag hade bra ork i steget och tog många placeringar i uppförslöporna. Jag drack någon mun vatten i varannan vätskekontroll. Solen gassade på och jag kände mig ganska varm och torm i munnen.

Andra varvet började jag trycka på mer och var tidvis nere på 4:30-tempo men pulsen var fortfarande ok, 160-165 bara mot normala 170 på halvmaror. Resterande del av loppet blev ganska odramatiskt och händelselöst, sista 4-5 km släppte jag på och lät pulsen glida upp på 175 och jag var fortsatt rejält stark i uppförsbackarna där jag fortsatte plocka placeringar.

I mål på 1:44:14 på egen klocka vilket då tangerar resultatet 2011 men är en dryg minut sämre än 2012 då jag iofs led fruktansvärt mycket hela andra varvet. Jämför jag snittpuls med 2011 och 2012 så låg jag 6-7 slag lägre i år, 162 mot 169 förr vilket då tyder på mer kapacitet.

Överlag blev loppet en positiv upplevelse ungefär som jag ville ha det inför maran. Först tänkte jag att jag är i ungefär samma form som 2011 då jag gjorde 1:44:14 på HM och sen 3:39:32 på maran, men iom att pulsen var så mycket lägre i år så borde jag faktiskt ha möjlighet att orka gå för PB på maran i år, kanske våga gå ut i 5:05-tempo i allafall vilket kan ge en sluttid neråt 3:35 möjligen? Även om jag ofta kan känna mig besviken på att jag stegnerade så ordentligt och i princip stått still sen 2011 trots bra träning så får jag väl känna mig nöjd att jag inte går bakåt utan faktiskt har en rejäl möjlighet till PB även i år. Det vore ju surt om jag aldrig skulle kunna slå mitt resultat på premiärmaran!

EDIT: Såg nu på de officiella resultaten att sluttiden blev 1:44:12 och att jag hade negativ split och dessutom sprang om 100 personer på andra varvet!!

2 kommentarer till inlägget

Lennart
1971 • Vallentuna
#1
4 maj 2013 - 18:28
En minut sämre än 2012 men 6-7 slag lägre puls är ett mycket bra formbesked. Kul!

Jag tycker du ska gå för BP på maran. Är 5 min tempo ett tempo du skulle kunna satsa på?
1965 • Kungsholmen
#2
4 maj 2013 - 18:33
Ja vi får se. Jag gick ut i 5-tempo förra året men hade inte den kapaciteten och fick då ett tungt sista varv, så jag lutar åt 5:05 kanske men känns det lätt så...
3:30 som sluttid lockar ju onekligen
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.