Mat och bak i hälsans tecken

Jag har aldrig varit någon husmor och kommer aldrig att bli. Jag avskyr att städa och det här med att baka är inget som någonsin har lockat. Men jag tycker i för sig att det är rätt roligt att laga mat, när insprirationen är på topp.

Men nu har jag faktiskt tagit mig an lite bakning. Jag har hittat lite brödrecept i Fitness Magazine och kände för att testa. Jag vill ha lite nytt bröd då det känns som jag har gått igenom allt nyttigt bröd som finns i handeln. Och inget går ju upp mot nybakat bröd.

Dagens rätt är ytterligare en rätt med inspiration från receptsamlingen som skall ge ett starkt immunförsvar och "bota" förkylning. Dagens rätt en Vietnamesisk kycklings- och kålsallad

 

Riktigt gott och fräsht. Kycklingen förkokade jag igår och har låtit det stå i spadet hela natten och under dagen idag.

4port

2msk socker

2,5 msk äppelcidervinäger

1 tsk salt

1 rödlök, tunnt klyftad

köttet från en kokt kyckling, strimlat

1/2 huvud salladskål, tunnskivat

3 dl färska örter, mynta och koriander

0,5 dl pumpafrön

0,5 dl rostad lök

2 hackade chilifrukter

Blanda socker, vinäger och salt till sockret löst upp sig. Lägg i löken och låt dra i 10 minuter. Blanda i kyckling, kål och örter. Lägg upp detta på ett serveringsfat. Toppa med pumpafrön, rostad lök och chili. Servera med nouc cham

Nouch cham

2,5 msk farinsocker

5msk äppelcidervinäger

1,5msk fisksås

1 klyfta vitlök, finhackad

1 salladslök, tunnskivad

1 liten morot, fintärnad

0,5dl korander, hackad

1 chili finhackad

Blanda socker, vinäger och fisksås. Rör till sockret löst sig. Blanda i övriga ingredienser och låt dra i 30min.

Det är en del socker, inte så bra kanske. Men det var gott och förhoppningsvis hjälper den mot min förkylning.

När jag plockat undan efter middagen så plockade jag fram husmodern i mig och började baka.

Man ju se det som lite styrketräning, för det tar på krafterna att röra.

 

Formarna "fröade" jag med krossad linfrö

 

Är ju ingen bagare men har bakat lite i varje fall och är inte van vid att brödet skall gräddas som smet.

 

Detta är ett Grovt och glutenfritt lingonbröd.

4tsk bikarbonat

1 liter naturell yoghurt

10dl grultenfri mjölmix, grov

2dl krossat linfrö

1 dl fibrex

1dl pofiber

2dl solrosfrön

1dl sirap

2dl lingonsylt

1dl hasselnötter

Ugnen sattes på 175grader. Jag blandnade alla torra ingredienser i en bunke och de "blöta" i en annan tillsammans med bikarbonat. OBS! Det krävs en stooor bunke till detta. Det höll på att rinna över så jag blev tvungen att hitta en större. Yoghurten svällde tillsammans med bikarbonatet. Sedan rörde jag ihop alltsammans och hällde i formarna för att ställas i ugnen i en timme.

Nu luktar det riktigt gott och jag sitter och väntar på att brödet ska bli klart så jag kan ta mig en skiva med en kopp te medan jag planerar en häktisk morgondag.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.