Vintern är här. Samla vännerna och på med köldstassen Foto: Per Karlsson

Kläder för vinterlöpning

PrylarVåra kroppar trivs bäst att arbeta kring 37 grader. Är det kallare blir vi stela och får elda med "mat" för att försöka hålla tempen uppe. Blir vi för varma svettas vi för att blöta ner huden och för att genom avdunstning kyla kroppen. Att på våra breddgrader få ihop allt är inte helt enkelt..

Värme
All energi, även värme, vill jämna ut olikheter. Häller du varm vatten i kallt blir det ljummet. På samma sätt är det med oss. Värmen från kroppen avges till omgivningen. Vi blir kallare och luften kring oss varmare. Om vi svettas går nedkylningseffekten ca 20% snabbare. Om det dessutom blåser kan det, åtminstone vintertid, vara svårt att hålla värmen då luftmolekylerna närmast kroppen hela tiden blåser bort och nya behöver värmas upp.

Kläder är funktion
Själva poängen med kläder är att de skapar ett mikroklimat kring våra kroppar som påminner om de tropiska breddgrader vi härstammar ifrån. I luftfickor mellan hud och plagg (och inuti plaggen) står luften stilla och skapar isolerande mellanlager. Ju mer stillastående luft ju varmare kläder. Flera tunna plagg håller alltså värmen bättre än ett enda tjockt. Ett snabbtorkande plagg nära huden värmer bättre än ett som suger åt sig. Ett vind- och vattentätt skal skyddar effektivare än ett "öppet" plagg.

Funktionskläder
För att sälja skall saker heta nåt. Branschen kallar det vi drar på oss inför träningen för funktionskläder. I huvudsak menar man då syntetmaterial (tex. polyester, propylen och polyamid) eller på senare år återigen ull (t.ex merinoull) som är bra på att ta hand om svett och hålla oss torra. Ibland syftar namnet på andra funktioner som kompression eller förmågan att släppa ut fukt men stänga regn ute etc.

Lager på lager
Som vi nämnde ovan finns det några saker som är anledningen till att vi klär oss. Hålla värme, avleda fukt och skydda mot vind och väta. För att fixa allt detta är det smartast att klä sig i flera lager. Vi kommer i kommande artiklar tipsa om vad man skall tänka på, lager för lager, men grundprincipen är: Lagret närmast kroppen transporterar bort svett, mitten lagret/lagren fixar värmen och ytterlagret skyddar mot vind och regn.

Att tänka på
För att principen skall fungera är det viktigt att hela kedjan är hel. Ett par svettiga bomullstrosor/-kallingar kan t.ex. dra ner effekten av påkostade vindbrallor. Att fleecetröjan var svindyr hjälper inte om vinden blåser rakt igenom.

Genom att känna till grundprinciperna behöver man inte konsumera ihjäl sig. Ett par dyra vintertights kan ersättas med sommarens korta tights utanpå de vanliga långa. Ett extra luftlager bildas kring de ytliga blodkärlen i ljumskarna samtidigt som smidighetskänslan behålls. En stilla kväll kanske det räcker med en enkel "icke-funktionell" jacka som man knyter kring midjan så snart man kommit igång.

Men som sagt. Mer tips i veckans kommande artiklar. Lager för lager.

4 kommentarer till artikeln

Acke5
1959 • Göteborg
#1
10 december 2012 - 18:31
Jag har säkert fel, men jag har fått för mig att det är vid 27*C som vi trivs allra bäst? Då behöver vi inga kläder. Huden isolerar och jag undrar om vi inte "eldar med mat" även om det är så varmt som 37*; det frigjörs väl värme även när bara de basala livsprocesserna är igång?
1976 • Göteborg
#2
10 december 2012 - 21:22
Säkert sant Acke, men här syftade vi på kroppens temp.
Ledsen om det var otydligt.
1977 • Malmö
#3
11 december 2012 - 07:02
Värsta gulliga bilden.
1978 • Stockholm
#4
14 december 2012 - 09:35
Visst är det Agnes! Det är ju inte varje dag man, helt ovenande, får vara modell på Jogg. Vem är stoltast? JAG!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.