Iso betyder lika och innebär att lika stora delar av energin kommer från kolhydrat, protein och fett Foto: Frida Wismar

Kost och träning- ISO

KostIsodieten är trots namnet inte någon diet i ordets vanliga bemärkelse. Det handlar inte om olika faser, att utesluta vissa näringsämnen, förbud eller måsten. Istället är det helt vanlig, näringsriktig mat fördelad på ett sätt på tallriken, och över dagen, så att kroppen får allt den behöver för att hålla sig frisk, pigg, mätt och belåten.

Isodieten uppkom som en motreaktion på alla quick-fix-dieter som enbart fokuserar på att gå ner så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt vilket i förlängningen ofta leder till mer viktuppgång och ibland även försämrad hälsa. Grundtanken var att skapa en diet som tvärtom hade hälsan i fokus och gav viktminskning som en trevlig bonus. Ett kostupplägg som syftar till att ge kroppen allt den behöver för att förebygga sjukdom, lindra våra vanligaste besvär samt ge ork, energi och mota bort vår största fiende: sötsuget. Enkelt förklarat har man samlat kostteorier om lågkolhydratkost, GI, högproteinkost, fett av högsta kvalité, antioxidanter och näringstäthet under ett tak.

Namnet "iso" är hämtat från grekiskans "lika" och syftar till att kalorierna från kolhydrater, fett och protein är jämt fördelare. Det innebär att det är hälften så mycket kolhydrater och dubbelt så mycket protein mot traditionell kost. Kolhydrater mättar nämligen dåligt och är lätta att överäta, medan protein tvärtom är det näringsämne som mättar bäst. Att göra denna ändring gör alltså att man håller man sig mätt, belåten och tillfredsställd på mindre kalorier. Dessutom hålls blodsocker jämnare, vilket i sin tur ger ett jämnare humör, mer ork och en bättre prestation , både mentalt och fysiskt. På tallriken innebär det lika mycket ex. lax som potatis och massor av grönsaker.

Den som följer isodieten äter mat lagad på rena råvaror, utan tillsatser och onödiga ingredienser, 5 gånger om dagen; Frukost (som en kung), lunch (som en prins), middag (som en fattiglapp) och däremellan 2 mellanmål. Eftersom fördelningen är den samma vid varje måltid får man i sig exakt lika mycket ex. kolhydrater vid varje måltid vilket gör isodieten passande för diabetiker.

Den enda regel som finns är att man aldrig ska vara hungrig. Blir man hungrig så ska man äta mer. För en sak är säker. Det största hotet mot viktminskning och sunda vanor är inte okunskap utan att suget och hungern blir så stor att man inte längre klarar av att göra kloka val. Istället faller man dit för frestelser och äter sånt som man vet att man inte bör äta.

Dessutom ska man orka träna. Att röra på sig är gunden i en hälsosam livsstil. Tryter orken ska man därför äta mer. Isodieten går alldeles ypperligt att träna på. Till och med träna hårt på. En av dietens mer kända användare genomförde i år Ironman på Hawaii på just isokost.

En bonus med isodieten är att den är glutenfri. Detta eftersom många som lider av magbesvär, ledvärk, huvudvärk och dålig hy blir betydligt bättre av att utesluta just gluten. 

4 kommentarer till artikeln

1976 • Sollentuna
#1
24 oktober 2012 - 09:53
Låter som att jag äter ISO. Beskrivningen av vad ISO är låter ganska likt paleo, eller iaf primal. Alla dessa namn... Men om man ska utesluta gluten finns det ganska många förbud med denna kost?

En diabetiker bör för övrigt äta mer enligt LCHF enligt alla teorier och praktiska fall. Blodsocker- och energinivån som nämns som en positiv faktor för denna kost är ännu bättre med LCHF.

Och grunden i en hälsosam livsstil är maten, inte träningen ;)
Louise Hovberg
1967 • uppsala
#2
24 oktober 2012 - 21:42
Har levt på iso sedan i våras, gick in med att jag ville gå ner i vikt och kunna träna samtidigt. Har kommit igång ordentligt med tränigen och gått ner 11 kg. Och visst mat är viktig 80 % träning 20 %. Men man mår så mycket bättre med iso. Och att man orka träna ett stårt plus. Har stora problem med magen. Har "bantat hela livet" men detta får magen att fungera. Tror inte på lchf kan inte vara bra för kroppen. Med allt detta fett. Jämn vikt alltid bra,Och sunt förnuft kommer man långt på. :)
Anders Tengblad
1966 • Huskvarna
#3
29 oktober 2012 - 01:57
ISO-diet låter ok, men finns det överhuvudtaget några vetenskapliga studier på detta kostupplägg?
Kristina Andersson
1978 • Stockholm
#4
27 november 2012 - 14:48
Det finns massor av studier. Du hittar inget om du söker på "isodieten" men om du vänder på det. Isodieten är framtagen ur perspektivet "vad säger vetenskapen om skydd mot välfärdssjukdom, effektiv viktminskning etc. etc". I isodieten är ex. GI inbakat (dvs välja rätt kolhydratkälla) - detta finns det massor av forskning på. Även vilken typ av fett vi bör få i oss finns det massor av forskning på. Antioxidanter och hälsa. Ett ökar proteinintag kan minska hunger och sötsug samt stabilisera blodsockret.. etc. etc.
Vi har alltså byggt upp det utifrån forskning och "bakat ihop" det.
Kopplingen till "paleo" är inte helt fel. Lika så medelhavskost. Det som blir kvar på tallriken är i stort sett det samma. Det vi främst har gemensamt är fokus på rena råvaror. Ska vi vara ärliga så är det ju det som är den viktigaste grunden för vår hälsa och att våra kroppar ska fungera optimalt. Ser vi sen över fördelningen på tallriken så kan ett högre proteinintag och mindre kolhydrater hjälpa oss att klara av att leva i det samhälle vi själva har skapat med massor av "farliga" frestelser överallt.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.