KostIsodieten är trots namnet inte någon diet i ordets vanliga bemärkelse. Det handlar inte om olika faser, att utesluta vissa näringsämnen, förbud eller måsten. Istället är det helt vanlig, näringsriktig mat fördelad på ett sätt på tallriken, och över dagen, så att kroppen får allt den behöver för att hålla sig frisk, pigg, mätt och belåten.
Isodieten uppkom som en motreaktion på alla quick-fix-dieter som enbart fokuserar på att gå ner så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt vilket i förlängningen ofta leder till mer viktuppgång och ibland även försämrad hälsa. Grundtanken var att skapa en diet som tvärtom hade hälsan i fokus och gav viktminskning som en trevlig bonus. Ett kostupplägg som syftar till att ge kroppen allt den behöver för att förebygga sjukdom, lindra våra vanligaste besvär samt ge ork, energi och mota bort vår största fiende: sötsuget. Enkelt förklarat har man samlat kostteorier om lågkolhydratkost, GI, högproteinkost, fett av högsta kvalité, antioxidanter och näringstäthet under ett tak.
Namnet "iso" är hämtat från grekiskans "lika" och syftar till att kalorierna från kolhydrater, fett och protein är jämt fördelare. Det innebär att det är hälften så mycket kolhydrater och dubbelt så mycket protein mot traditionell kost. Kolhydrater mättar nämligen dåligt och är lätta att överäta, medan protein tvärtom är det näringsämne som mättar bäst. Att göra denna ändring gör alltså att man håller man sig mätt, belåten och tillfredsställd på mindre kalorier. Dessutom hålls blodsocker jämnare, vilket i sin tur ger ett jämnare humör, mer ork och en bättre prestation , både mentalt och fysiskt. På tallriken innebär det lika mycket ex. lax som potatis och massor av grönsaker.
Den som följer isodieten äter mat lagad på rena råvaror, utan tillsatser och onödiga ingredienser, 5 gånger om dagen; Frukost (som en kung), lunch (som en prins), middag (som en fattiglapp) och däremellan 2 mellanmål. Eftersom fördelningen är den samma vid varje måltid får man i sig exakt lika mycket ex. kolhydrater vid varje måltid vilket gör isodieten passande för diabetiker.
Den enda regel som finns är att man aldrig ska vara hungrig. Blir man hungrig så ska man äta mer. För en sak är säker. Det största hotet mot viktminskning och sunda vanor är inte okunskap utan att suget och hungern blir så stor att man inte längre klarar av att göra kloka val. Istället faller man dit för frestelser och äter sånt som man vet att man inte bör äta.
Dessutom ska man orka träna. Att röra på sig är gunden i en hälsosam livsstil. Tryter orken ska man därför äta mer. Isodieten går alldeles ypperligt att träna på. Till och med träna hårt på. En av dietens mer kända användare genomförde i år Ironman på Hawaii på just isokost.
En bonus med isodieten är att den är glutenfri. Detta eftersom många som lider av magbesvär, ledvärk, huvudvärk och dålig hy blir betydligt bättre av att utesluta just gluten.