Det är så enkelt...

KrönikaVisst är det enkelt, ta med ett par skor så kan man springa var, när och hur som helst. Billigt är det också. Köp ett par skor på rean och du behöver inte lägga mer än 600 spänn. Det är detta som är charmen med löpningen, trodde jag.

När jag började springa för sex månader sedan tog jag fram mina gamla Asics som var tio år gamla och drog på mig en bomullströja. Sedan var det bara att ge sig ut i kylan och börja bygga kondition. Jag ville se mig själv som Rocky Balboa innan han ska möta Ivan Drago och han befinner sig i en ödslig stuga och all träningshjälp han har att tillgå finns i naturen eller i befintliga byggnader. Springa ut i vilket väder som helst, skratta åt de som befinner sig på gymmet springandes på ett löpband.

Men jag förstod snart att vill jag något med löpningen så borde jag åtminstone investera i ett par bra skor. Valet föll på Saucony triumph 9 eller rättare sagt; det var dessa som jag blev rekommenderad i butiken. Fortfarande iklädd gamla bomullskläder kände jag inget behov av att köpa något mer men blev strax medveten om att funktionaliteten i en t-shirt av bomull inte var optimal.

Är nu inne på att beställa mitt 5:e par skor för det finns en sko för alla förhållanden och underlag; den lätta tävlingsskon, terrängskon, dubbade skon, sköna allroundskon och inte att förglömma den snygga skon. Men tyvärr så slutar det inte där, för det finns ett plagg för varje kroppsdel och i den senaste beställningen lade jag med ett par löparhandskar. Ishockey brukar allmänt anses som en rätt dyr sport men jag blir mer och mer övertygad om att löpning är materialsporten nummer ett: funktionsriktiga underställ, tights, T-shirt, långärmat, jacka, keps, mössa eller kanske en väst. Räcker det med ett par av varje, nej. Tvättintervallen är begränsad och svettlukten är intensiv så man måste säkra upp med minst två av varje. Dock håller jag kvar vid mina gamla sockar och kalsonger och där har jag inte ens tänkt tanken om att byta ut, eller har jag det?

Men trots allt, det du behöver är ett par skor och lite kläder. Kunde Gunder Hägg sätta världsrekord på 5000 meter på tiden 13.58.2 utan funktionsmaterial borde väl jag åtminstone kunna göra det på 18 minuter med de rätta kläderna. Det är den här tänkta enkelheten som har gjort att jag har kommit att älska löpning.

Lev väl! 

28 kommentarer till artikeln

1965 • Kungsholmen
#1
7 september 2012 - 09:38
Jo konsumtionen av löparartiklar har verkligen skjutit i höjden.
I säkert 20-25 år tränade jag i gamla avlagda T-shirts, träningsoverallbyxor och flera år gamla gympaskor och hade ingen specialklocka alls.
Nu handlar jag löparrelaterad utrustning varje månad!
1991 • Kristianstad
#2
7 september 2012 - 09:49
Visst, kul att läsa en sådan krönika...

... Men löpning är självfallet ingen materialsport. Visst underlättar det - och gör till och med löpningen roligare - men tycker det är rätt upprepande att läsa om hur hypokritiska vi löpare är som säger att det är enkelt och sedan köper dyra saker. Jag har ett bar svindyra skor och klocka (nyköpta), men tycker fortfarande enkelheten är en av de saker som "lockade" mig.

Jag använder inte min klocka när jag går promenader - men jag går ändå. Om jag vill ha tiden kan jag kolla klockan när jag gick och när jag kom tillbaka. Primitivt men funkar bra :)

Dessutom har jag ett par "splitter nya" hyper-avancerade Gel Kayano 18, som ersatte mina 3 år gamla uppslitna gel 1150. Faktum är att jag fortfarande använder dem till en del löpning. Jag är inte prylgalen men jag njuter av de få prylar jag har. De är dessutom bara ytterligheter som inte "gör" löpningen för mig. Därför finner jag nöje att springa även med mina urblekta och genomkörda gamla dojor, nästan lika mycket som mina splitter nya med den skönaste tänkbara dämpningen :-)

Creds till fotot också! Riktigt snyggt genomfört :-)
Annika P-B
1967 • Hässleholm
#3
7 september 2012 - 10:21
Ha ha Johannes! ; D

Kom igen om 20 år när du också är 40 + och säg om samma sak ; D
Jag skulle kunna slå vad..... men det känns lite jobbigt att man själv är gott o väl 60 + då! ; O
Annelie
1971 • Skövde
#4
7 september 2012 - 10:26
Spana in nya prylar är ju halva nöjet ;-) Sitter här med ett paket från senaste beställningen som just anlände. Ska bli som julafton att öppna det :-)
1965 • Kungsholmen
#5
7 september 2012 - 10:29
Vi konsumerar oss lyckliga. Det är en del i kicksökandet och ett symptom på att vi inte är i harmoni. Men kul är det :-)
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#6
7 september 2012 - 11:08
Rolig OCH tragisk krönika på samma gång. Jag kan bara hålla med och skriva under...... ;-)
Tobbe Svensson
1976 • Blentarp
#7
7 september 2012 - 11:41
Har skrivit detta i en tråd tidigare, men... detta skriver Bill Rodgers i sin bok med den svenska titeln “Marathon, Mitt Liv”, utgiven i Sverige 1981;

“Boston 1973. Mitt första marathonlopp. Jag hade blivit mycket målinriktad och noggrann i min träning. […..] Ingen tempolöpning fanns på programmet, men jag beslutade att delta i ett par tävlingar innan Boston. Jag ställde upp i ett 32 kilometerslopp i Bostonförorten Newton i februari. Det var en kall dag med temperatur en bra bit under nollstrecket. Jag hade ingen träningsoverall utan fick klara mig med ett par jeans. Dock hade jag riktiga löparskor. Jag placerade mig som trea på 1.47.37 på en slät bana.”

Själv kommer jag att vara ganska nöjd den dag jag kan springa i det tempot i mer än en kilometer… även om det sker i långt mesigare kläder än jeans...!
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#8
7 september 2012 - 12:38
jag betraktar mitt liv i perioden före och efter garminklockan :)
1963 • Örebro
#9
7 september 2012 - 13:55
Jag förstår inte hur du har kunnat förirra dig så djupt i konsumtionshetsen... utan att byta upp dig på strumpfronten.
Förutom vanliga och korta strumpor i funktionsmaterial måste du även testa kompressionsstrumpor.
1965 • Kungsholmen
#10
7 september 2012 - 13:58
Jag föll till föga i år och köpte lite löparkalsonger då jag inte hade mage att köpa ytterligare skor, tröja, tights, shorts, vantar, mössor, kepsar.
skrotfot
1969 • Kärrtorp
#11
7 september 2012 - 14:04
Per Karlsson - hur kan du leva utan merinoullstrumpor?
Mona M
1971 • Östersund
#12
7 september 2012 - 21:02
Sorry men löpning är hästlängder efter hockey.
Förutom snordyra skridskor och klubbor (nej det räcker inte med en) och övrig utrustning (handskar, axelskydd, 7-8 underställ i funktionsmaterial mm mm) så måste man för att bli en bra spelare även ägna sig åt hockeyfys.
hockeyfys innebär bla...tadaa...löpning, med den utrustning det kräver :-D

Men som någon sa, prylarna är ju halva nöjet.

//Fattig hockeymorsa


Tomas Kristoffersson
1968 • Ludvika
#13
7 september 2012 - 21:09
Mikael Eriksson jag håller med dig det finns en tidslinje där före och efter införskafandet av en garmin det tog löpningen till enn annan dimension..(skratt).. Ja jag säger då det dessa materielsporter..
1963 • Skövde
#14
7 september 2012 - 21:20
Kan bara hålla med dej Annelie, har ett paket att hämta i morgon ;) nya skor som ska klara vinterrusket, Sedan har jag beställt ett par hypersnygga svindyra löpartights, inte för att de är så himla bra och fyllda med funktioner utan bara för de är just SNYGGA...men klart det går att springa i gamla shorts och en sliten t-shirt,
Men det som lockar med löpningen är att det till skillnad från mina andra sysselsättningar (kattutställningar och dressyr (ridning)) inte är en bedömningssport. Ingen annan kan komma och ta tiden från mej på loppet. Men många gånger funderar man på om verkligen rätt katt/ekipage vann. Löpning är enkelt på det viset, springer jag fortare än någon annan så vinner jag över denna, ingen diskussion om saken, det gillar jag, jag har en ärlig chans liksom som är lika stor som alla andras.
Tuomas Ojala
1978 • Hägersten
#15
8 september 2012 - 00:11
Bra krönika! Löpning är enkelt. Det kan man inte säga om oss människor.
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#16
8 september 2012 - 09:30
Själv håller jag inte riktigt med. Har alltid tittat på nya prylar till skidåkningen, vandring, et cetera, men just löpningen har slagit mig att det inte finns något särskilt att köpa. Tittar såklart på puls/gps-klockor och funktionskläder... Men återkommer ständigt till att jag inte behöver något. Ju mer jag springer desto mer prylar blir liggandes på hyllan...
kortben
1966 • GÖTEBORG
#17
8 september 2012 - 10:43
Vilken lycka att ha hela världens kollektioner av löparstrumpor kvar att botanisera i, ovanligt drag att spara det till sist! Välkommen in i strumpträsket, du kommer snart att ha lagt bort dina gamla vardagsstrumor helt ;-)
1969 • Stockholm
#18
8 september 2012 - 12:07
Köpte kompressionsstrumpor i veckan Trodde jag hade allt innan dess. Dock så tror jag att cykling är en ännu värre materialsport.
HR
1972 • Stockholm
#19
8 september 2012 - 14:28
När det gäller löpningen så har man tack och lov fortfarande ett fritt val. Man kan snika sig in i matchen och göra bra ifrån sig.

Själv har jag valt att satsa på bra skor och en pulsklocka. Resterande plagg använder jag till annat också med undantag av två löplinnen som jag köpte i somras, mina första "löparkläder". De skulle jag aldrig ha på mig annars.

De flesta andra sporter som kräver redskap kan ju skena iväg till astronomiska summor.

Med löpningen så behöver du egentligen bara ett par schyssta skor och rätt inställning. Kanske bekväma kläder också. Allt annat är tillval, men inte essentiellt.

Asch nu kom jag på att jag faktiskt sjunkit djupare i träsket än jag trott: har ju köpt skruvdubbar till mina gamla skor och dubbar dem till vintern... ...man lever inte alltid som man lär...
1967 • Skurup
#20
8 september 2012 - 18:08
Jag gjorde som krönikören när jag började springa, tog fram mina gamla Adidas, shorts och bomullströja,.
Det kändes bra när jag sprang på barkbanan, men när jag tittade under skorna så såg jag att halva sulan var borta, gummit hade torkat så sulan smulades sönder, så nya skor blev det.
4 år senare 9 par skor, snabba skor, långpass skor, traildojor för olika underlag, vätskeryggsäckar, kompressionskläder, gpsklocka, kepsar, buffar, kläder för alla sortes väderlag(inga ursäkter för att inte springa).
Löpning är enkelt, men det underlättar med bra prylar:-)
Försökte motivera varför jag skulle ha en Ambit med höjdmätare när jag bor i skåne, det lyckades dock inte än.
1982 • Karlstad
#21
8 september 2012 - 20:31
Tycker ni att löpning blivit en materialsport skulle ni bara veta hur det är inom cykelsporten. Det finns alltid någon pryl på cykeln man kan byta ut för att få ner vikten med 10 gram (för det gör ju sååå stor skillnad för en amatör :).
Richard André
1969 • Torslanda
#22
9 september 2012 - 21:36
Efter löprundan i måndags började jag känna av halsen. Usch! Det var först idag söndag som det kändes OK att sticka ut igen. Jag led så svårt under veckan att jag *trumvirvel* köpte mig ett par nya terrängskor i torsdags. Så visst kan man köpa lycka! ;)
1968 • umeå
#23
10 september 2012 - 10:52
Halva nöjet med löpningen är just shopping av nya prylar
1972 • Alingsås
#24
12 september 2012 - 11:35
Väldigt bra krönika och så lätt det blir att man dras med! Innan man fått på sej hörlurar, löparstrumpor, pulsband, klocka (som skall hitta satelliter en kvart) så har man nästan tröttnat. Och sedan när man väl tagit sej ut går det ändå i snigelfart oavsett alla tekniska prylar!
1968 • umeå
#25
12 september 2012 - 13:40
Ellen, det är kanske pga av all utrustning som man bär på sig det går sakta..
kortben
1966 • GÖTEBORG
#26
12 september 2012 - 14:17
Springer man långsamt får man njuta längre av alla sina fina löparprylar!
1963 • Skövde
#27
12 september 2012 - 18:51
Mina supertaights har kommit idag, så nu kapar jag nog tiden lite, tror ni inte det???
Håkan Nilsson
1967 • Örebro
#28
12 oktober 2012 - 21:47
Lyckligast blir man om man både cyklar, springer, åker längdisar och långfärdsskridskor, för då måste man ha ännu mer kläder och prylar å så kan man kombinera dem. Skidstavarna tar man till inline-åkningen och en för stor cykeltröja till höstens långlöpningar. Man packar då godis, mm i bakfickorna.
Glöm inte att man har musik med oxå. Jag har svettat sönder tre mp3-spelare och ca 5 par hörisar. Cykelnördar, kolla in prendas.co.uk.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.