Mattias räknar ut vilken form Eva är i. Foto: Aktivitus

Mät din utveckling på klinik!

PrylarVill du testa din kondition så gör du det bäst på en riktig klinik. Värden som syreupptagning, maxpuls och arbetspuls (steady state) är svåra att räkna ut på egen hand. Aktivitus är en testklinik i Göteborg som drivs av Mattias och Sara Lundqvist. De som kommer till Aktivitus för att testa sig är främst vanliga motionärer men även elitidrottare. Principen går ut på att kunderna testar sig antingen på cykel eller löpband (eller båda) och får fram värden som de kan använda för att få ut så mycket som möjligt av sin träning. Eva har testat hur det går till.

Test av löpekonomi/rörelseekonomi
Rörelseekonomi handlar om att göra av med så lite energi som möjligt på en bestämd belastning. I detta test mäts syreförbrukningen för att fastställa ens rörelseekonomi. Låg relativ syreförbrukning i förhållande till fart är bra. På Aktivitus finns referenser från tester på elit och motionär men även generella medelvärden.

I samband med detta test kördes även en variant på ett s.k. "Avancerat test" som är ett konditionstest på löpband med mätning av puls och effekt/löphastighet. Här mäts även laktat/mjölksyra för att bestämma aerob kapacitet (för förklaring se ruta till höger). Testet ger pulsvärden för aerob och anaerob träning men även fettförbränningskapacitet, maxpuls och återhämtningsförmåga anges. På så sätt får du fram dina personliga träningszoner samt får veta exakt hur uthållighetstränad just du är. Då fokus var på rörelseekonimitestet så testade jag denna gång inte min maximala syreupptagningsförmåga ( VO2max) utan vi körde främst på en nivå som kallas steady state, dvs en nivå som du kan hålla i en timme.

Det intressanta med att mäta just löpekonomi är att du får fram en siffra på ifall du verkligen är effektiv eller bara ser ut att vara det = har en bra teknik men ett dåligt syreupptag, eller vice versa. Optimalt är givetvis att vara båda två – tänk Gunde Svan meets Haile Gebresselassie...

Upplevelsen av testet var generellt väldigt positiv. Visst var det jobbigt att ha en andningsmask på sig men hur ska de annars kunna mäta utandningsluften = det exakta syreupptaget? Det fanns bra med tid efteråt för att gå igenom och analysera resultatet, samt få feedback på vad som kan förbättras. Detta är viktig information för att veta hur resultaten ska användas i framtida träningsupplägg. 

Rekommendationen är att du testar dig med jämna mellanrum för att kunna följa din utveckling.

Som lite kuriosa kan jag nämna att mitt resultat var det tredje bästa de uppmätt på kliniken. Det får man väl skryta lite med?

1 kommentarer till artikeln

0 • mumbai
#1
31 augusti 2020 - 08:26
This is a decent post. This post gives genuinely quality data. I'm most likely going to investigate it. To an extraordinary http://www.escortsdubai.org/
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.