KostEn vanlig multivitamintablett, omega 3 i kapselform eller en och annan proteindrink är vanligtvis inget som är skadligt, men ofta heller inte nödvändigt.
Om du äter en varierad kost där livsmedel från alla delar av kostcirkeln finns med samt tillgodoser ditt energibehov täcks i de allra flesta fall ditt behov av näringsämnen. Undantagen är vitamin D för barn upp till 2 år (vissa längre) och äldre som inte regelbundet vistas ute, samt folsyra till kvinnor som är - eller planerar att bli gravida. Självklart kan den enskilde individen få brist på enskilda vitaminer eller mineraler, men då flera av dessa är toxiska i för stora mängder är det dumt att börja experimentera utan att ha fått bekräftat att så är fallet.
Om vi koncentrerar oss på tillskott som vänder sig till idrottare så finns inte heller här några vetenskapliga bevis på att extra tillskott i någon form är nödvändigt. För idrottare på elitnivå kan det dessutom innebära en risk att äta kosttillskott, då dessa preparat kan innehålla dopningsklassade substanser, oavsett om dessa finns angivna på preparatets innehållsförteckning eller ej. Att äta tillskott kan dessutom innebära en risk för oönskade effekter samt att en negativ interaktion med andra näringsämnen uppstår.
Det är dock viktigt att påpeka att det finns olika typer av tillskott, både preparat av näringsmässig karaktär och preparat med prestationshöjande effekt. Tillägg i form av sportdrycker, återhämtningsdrycker och energikakor kan exempelvis vara positivt om en idrottare har svårt att nå upp till ett lämpligt energi- och näringsintag, vilket kan vara fallet vid ett alltför pressat tidsschema eller vid minskad aptit. Dessa medel kan även ses som bekväma alternativ när en idrottare behöver extra energi före, under och efter träning, då det är svårt att inta fast föda. Detta kan alltså upplevas som mycket praktiskt, men det finns ingenting som säger att de innehållsmässigt är bättre än vanliga livsmedel.
Tillskott med prestationshöjande effekt, så kallade erogena tillskott, som innehåller höga doser av vitaminer och mineraler eller andra födoämneskomponenter och biologiskt aktiva ämnen, är däremot väldigt sällan motiverade. Dessa preparats påstådda effekter saknar ofta vetenskaplig förankring, och förklaras istället av teoretiska resonemang. Erogena tillskott kan i vissa fall ge risker för bland annat bieffekter, toxicitet och obalans mellan näringsämnen, framförallt om de intas under en längre tid.
Det finns i dagsläget endast ett fåtal preparat där den prestationshöjande effekten faktiskt är väl undersökt och dokumenterad. Dessa är kreatin, koffein samt natriumbikarbonat (bakpulver). Ytterligare ett tillskott, Beta Alanin, verkar ha vissa effekter, men ytterligare forskning behövs kring detta. Om dessa tre (fyra) specifika tillskott och dess positiva effekter kommer jag skriva en separat artikel som publiceras längre fram i höst.