Som Musses tränare och grenchef i SFIF har Ulf erfarenheter från många av världens länder Foto: DECA Text&Bild

Tänk långsiktigt

TräningUlf Friberg är en av Sveriges bästa löptränare. I denna artikel delar han med sig av sina tankar om löpning för alla som gillar att springa.

Allt fler ägnar sig åt löpning och allt fler anmäler sig till långloppen där de största bara växer och växer. Detta gäller inte minst GöteborgsVarvet, Stockholm Marathon och Midnattsloppen i Stockholm och Göteborg som alla noterade rekordsiffror 2010.

– Alla människor har behov av att röra på sig för att må bra och i vår allt mer stillasittande vardag blir träning viktigare och viktigare. Och då är loppen en bra motivationsfaktor för att vi ska träna några gånger i veckan, säger Ulf.
Han tror också att anledningen till att fler och fler springer lopp är för att de är så välarrangerade.
– De stora loppen är som en fest! I Sverige är vi duktiga på att arrangera och loppen är mer än att bara springa och komma i mål – det är aktiviteter före och efter också. Man sätter upp mål, tränar med andra och utmanar sig själv i loppen, säger Ulf.
När det gäller träningen så rekommenderar han att man sätter upp långsiktiga mål.
– Många motionärer tenderar att öka antalet träningspass för snabbt. Det är bättre att hitta en kontinuitet på 2–3 pass i veckan istället för att snabbt stegra till 4–5. Skador och sviktande motivation kan annars lätt göra att man tappar lusten.

Varierad träning = bra träning!
När man fått kontinuitet i träningen och testat några lopp så krävs ofta mer kvalitet för att fortsätta att utvecklas.
– Generellt sett så kör motionärer för lite kvalité och intervaller. De flesta springer i samma fart hela passet och det fungerar det också. Men vill man utvecklas måste man ibland variera farten. Om man brukar springa en halvtimme så kan man börja med tio minuter i lugn fart och sedan springa 5+3+1 minuter i högre fart med en minuts joggvila mellan varje. Kör detta i två serier och försök hålla joggvilan till max en minut, säger Ulf.

Träningsläger
När det gäller träningsläger så rekommenderar Ulf bland annat Kenya, Portugal och Italien.
– Algarvekusten i södra Portugal har bra grusvägar och bjuder på ett härligt klimat på våren! Jag har flera gånger också varit på träningsläger i italienska Ostia som är en hamnstad till Rom. Där är det också bra förutsättningar för löpning.
Vill man uppleva något extra så är Kenya makalöst! Det är en väldigt inspirerande miljö i och med att flera av världens främsta löpare finns där. Dullstrom utanför Johannesburg i Sydafrika är ett annat bra ställe om man vill träna på hög höjd, säger Ulf.

Stora lopp
Långlopp har på flera platser blivit något av en upplevelse och till dem räknar Ulf milloppet Great Run i Etiopien.
– Loppet går i huvudstaden Addis Abeba, har omkring 30.000 löpare varje år och är en stor fest. Bland mycket annat finns också en halvmara som går vid den vackert belägna Gardasjön i norra Italien.
Bland de svenska loppen lyfter Ulf fram Midnattsloppen i Stockholm och Göteborg.
– De har en speciell inramning eftersom de går på kvällen med en rad kringarrangemang som skapar feststämning!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.