ReportageOve Sääf är en av dem som toppar listan med flest sprungna kilometer i Håbo Kommun.
Hej Ove! Du springer väldigt mycket, hur länge har du löptränat egentligen?
Jag tittade på Stockholm Marathon 1983 tillsammans med två kompisar och vi bestämde oss för att ställa upp året därpå. Det har blivit ytterligare 24 lopp i Stockholm sedan dess!
Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?
Jag tränar 5-6 gånger i veckan, fördelat på bland annat 2-3 kvalitetspass och 1 långpass. 1986 gick jag med i Långskubbarna; Bålsta IK, och vi har en träningsplanering i föreningen som de som vill kan följa. Det är två kvalitetspass i veckan, just nu är det 2000 m och 300 m intervaller som gäller, och för att spetsa till det kör jag ytterligare ett kvalitetspass på egen hand.
Vilket är ditt favoritlöppass?
De gemensamma långpassen är alltid trevliga, och jag ser fram emot Långskubbarnas årliga "Biskops Arnö löpet". Det är inte en tävling utan en trevlig löptur tillsammans. Vi har vätskedepåer inplanerade och det går att välja om man vill springa hela sträckan, eller kanske hoppa på efter vägen. Det avslutas med lite god mat.
Vad inspirerar dig i din löpning?
Självklart alla löparkompisar och den gemensamma träningen, häromdagen var vi 21 löpare på ett träningspass. Hur många föreningar kan slå det?
Sen är det ju alltid kul om man presterar bra på tävling, eller om det går bra för någon klubbkamrat.
I klubben har vi mycket trevligt tillsammans, vi har åkt utomlands några gånger på träningsresa, och ibland ordnas det fest.
Vi har även en intern poängtävling i föreningen med 8 deltävlingar på varierande underlag och längd, tex Sopbergsloppet i april när det är som blötast, på en kuperad bana. Det är alltid en målsättning att göra bra i från sig på dessa tävlingar. Sedan är det prisutdelning i samband med Julfesten i december.
Framtidens drömlopp, vad är det?
Att 25 år efter mitt personbästa på marathon få slå det!
(2,58,48, Stockholm Marathon 1988)
Och slutligen, lite kortare tidsperpektiv - vad är målsättningen för 2011?
Vore kul att göra under 3,20 på Marathon och 2,15 på Lidingöloppet. Kanske inte helt omöjligt nu när man lärt känna banan efter 26 lopp och skaffat sig lite rutin. Gäller bara att träna mer i backar!