Joggkartan 3.0 - Rita runda / Följ vägar

Om sajtenAtt rita ut och mäta sin träningsrunda är en av de mest populära funktionerna på sajten. Med Joggkartan 3.0 får du ännu bättre kontroll, tillgång till fler kartor samt ett snyggare och mer lättanvänt gränssnitt. Idag har vi också fått till den sista pusselbiten i form av Följ vägar för Stjärnmedlemmar

Här går vi igenom allt du behöver veta när du ritar och mäter din runda. 

Placering och zoom
Det du startar med när du ska rita upp din runda är att leta upp var rundan ska börja. Använd plus- och minusknapparna för att zooma och dra kartan till rätt läge eller använd Min position-knappen om rundan startar där du befinner dig, dessa val finns i vänsterdelen av kartan. När du har börjat rita, eller om du tittar på en befintlig runda, kan du här också snabbt zooma ut för att se hela rundan eller gå direkt till start- eller målpunkten. Börjar du oftast rita från samma utgångsläge så föreslår vi att du Sparar startläget (hjärtat i högerkanten), då öppnar du alltid kartan på samma plats och med samma zoom.


Rita fritt eller följ vägar
När du zoomat in platsen är det bara att börja rita, det gör du genom att först klicka ut en startpunkt och sedan fortsätta utmed den väg du vill springa/cykla/gå. Varje sväng är ett eller några klick och du kan rätt snabbt klicka ihop en runda. Du kan även själv välja om du vill att kartan ska centreras till senaste punkten eller om du föredrar att flytta den manuellt.
Är du Stjärnmedlem kan du också använda funktionen Följ vägar. Med den kan du klicka på ett ställe långt från din senaste punkt och kartan hittar närmaste väg dit, smidigt om du planerar långa rundor eller vill springa i ett nytt område. Om du springer till en punkt och sedan samma väg tillbaka kan du använda dig av funktionen Tur & retur-runda som du hittar under kugghjulet längst ner till höger.


Ångra och redigera
Om något blir knas när du ritar en runda så kan du alltid ångra de senaste klicken. Kommer du på att en sträcka mitt i rundan är fel eller om du kanske behöver förlänga/korta av rundan så kan du även redigera enskilda punkter. Klicka på kugghjulet längst ner till höger och kryssa i Redigera så blir alla punkter flyttbara. Vi har lite problem med Redigera i kombination med Följ vägar så ha överseende med om funktionen inte alltid beter sig som förväntat och spara ofta.


Höjdmätning
Både Lantmäteriet och OpenStreetMap visar höjdkurvor i sina kartor, Lantmäteriet är dock lite mer detaljerad. Är du Stjärnmedlem kan du även få tillgång till höjdkurvor som baserar sig på Googles kartdata, höjdkurvan visas då i detalj under kartan. Mycket användbart om du vill köra backträning, eller kanske hellre planerar för en hyfsat flack löptur.


Skilnader mellan kartorna
Kom ihåg att det är skillnader på de olika kartorna. Lantmäteriet har mycket detaljer och småstigar, men begränsad zoom. OpenStreetMap och Google (som är tillgängligt för Stjärnmedlemmar) har lite olika data när det gäller skogsvägar och stigar. Prova dig fram så hittar du det som passar just din runda bäst, du kan alltid växla mellan de olika tjänsterna medan du ritar din runda.

5 kommentarer till artikeln

Daniel Becker
1973 • Vaxholm
#1
20 mars 2020 - 18:24
Äntligen! Skål!
1975 • Kristianstad
#2
21 mars 2020 - 08:39
Jag kan inte ändra karta. När någon gjort ett pass syns google-kartan på "första-sidan" men om jag går in på passet är det Lantmäteriet, och det händer inget när jag trycker på symbolen för kartinställningar på kartbilden...
1971 • vånga
#3
21 mars 2020 - 08:58
Oj, den nya kartan har gjort mitt beroende värre...Älskar den karta ni har som bakgrund nu. Har länge planerat, printrar ut kartan, ritat rutter till platser jag vill utforska( har i 15 års tid sprungit med LMV-kartan för att utforska områden-printar alltid ut den inför resa)-gärna mitt ute i spenaten. Nu kan jag efteråt se om jag var på rättplats som kung rings fästning-var där igenligt kartan-såg inga rester efter hans fästning.
1970 • Malmö
#4
22 mars 2020 - 09:28
Fint jobbat.
Jonas Utterström
1972 • Umeå
#5
22 mars 2020 - 11:06
Keep up the good work. Mest tacksam är jag för lantmäteriets kartor då jag ofta är ute i glesbygd där inte Openstreet map är tillräckligt bra.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.