Byt till LED-belysning i elljusspåret

ReportageRunt om i landet finns omkring 1.700 eljusspår som lyser upp vår träningsvardag under det mörka halvåret. Och oftast tänker vi inte på det. Så länge det funkar. Men så snart en armatur är paj så inser man att det är många stolpar längs rundan.

Idag sitter det kvicksilverlampor i de flesta anläggningar. Dessa är anlagda på -60 och -70 talet, drar mycket el, och innehåller, som sagt, kvicksilver. Därför skall de under året fasas ut enligt ett nytt EU-direktiv.
Då majotiteten av alla ljusspår drivs av föreningar kommer detta innebära en tuff initial kostnad för många klubbar.

Men. Det finns hopp. För när man väl får till finansieringen finns det stora vinster att göra i nya anläggningar. Miljömässiga men också ekonomiska. Om man övergår till LED belysning, som tex Vålådalens fjällstation gjortkan 125 W lampor bytas ut mot 20W resp 30W. Ibland kan stolpavståndet förlängas och att spara upp till 75-80% av elförbrukningen är ingen omöjlighet.

Därmed. Även om de initiala kostnaderna bli stora bedömer Per-Åke Yttergård på Skidförbundet att det inte är omöjligt att ha igen investeringen på 8-10 år. Därefter har man ett betydligt billigare ljus i spåren som dessutom ha en längre livslängd.

Så kära föreningar där ute. Vi är tacksamma för att ni kämpar på för att hålla oss upplysta vintertid. Nu ser vi fram emot nya eljjusspår som kan leva lika länge som de gamla gjort. Och dessutom spara massor av energi. För er och miljön. Vi. Vi vill bara bränna så mycket det går. I vackert belysta spår...

6 kommentarer till artikeln

1961 • Göteborg
#1
9 april 2015 - 18:09
"Då majotiteten [sic] av alla ljusspår drivs av föreningar" – är det verkligen så? De tre elljusspår jag frekventerar (i tre olika kommuner) sköts av fritidsförvaltningen eller motsvarande i respektive kommun.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#2
9 april 2015 - 20:56
Det finns en dokumentär gjord av Dokument Utifrån, den heter Glödlampskonspirationen och är väldigt upplysande....(I know, I made a joke...)
https://www.youtube.com/watch?v=ffWnm3jL7Bc

Christian Wiberg
1983 • Alingsås
#3
10 april 2015 - 12:55
Dokumentären du hänvisar till handlar om planerat åldrande. Att produkter skall ha en begränsad livslängd så att konsumenten kommer tillbaka. Så är det med i princip alla produkter idag tyvärr...

Ser fram emot ett lite renare samvete i spåren efter bytet bort från tungmetallen kvicksilver till LED.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#4
10 april 2015 - 14:17
Ja jag vet om att det är det den handlar om. Vad jag vill säga med den är att det spelar ingen roll vad det är för lampa i (även om det är bra att kvicksilver försvinner). Lågenergi eller högenergi eller vad ni än vill. Vi får ändå byta lampor ofta och det kostar. Sett till en helhet så belastar vi både miljö och kommunernas plånböcker oavsett vad det är för lampa som sitter i.
Daniel Evaldsson
1976 • Växjö
#5
11 april 2015 - 07:52
Gjorde en liten beräkning på vårt elljusspår i södra Småland, och den landar rätt långt ifrån de beräkningar du hänvisar till.
Idag har vi en kostnad för våra 76 lampor på cirka 8,36 kr/timme.
Om jag räknar högt så lyser de mellan 16-22 (6 timmar) 180 dagar/år. Det ger en kostnad på drygt 9000 kr/år.
Den billigaste LED-armaturen jag hittar med lite snabb Googling kostar 2400 kr/st. En investering på 182 000 kr. Och då har jag inte räknat in någon monteringskostnad. (Skulle vi dessutom flytta våra stolpar för att ha längre avstånd mellan dem skulle det skena iväg ytterliga mer.)

Det skulle sänka vår elförbrukning med ca 70% vilket skulle ge en timkostnad på 2,50/timme eller 2710:-/år. En besparing på ca 6300 kr/år.
Det skulle ändå ta 29 år!! innan investeringen skulle ha betalat sig.

Alltså en totalt orimlig investering för en förening (eller kommun) med begränsad budget.

Även om den miljömässiga aspekten tilltalar mig, skulle jag aldrig kunna försvara en sådan investering mot medlemmarna eller skattebetalarna.
Dan Eliasson
1976 • Öckerö
#6
15 april 2015 - 12:21
Daniel Evaldsson: Jag jobbar på Mela LED och vi har levererat LED-lampor till en hel del elljusspår. Undrar lite hur du räknat. Din årliga kostnad på 9000kr, baserar du det på elräkningen eller watt/lampa? Ingår startströmmar? Utbyte av trasiga lampor? Vi har program som kan räkna precist på detta och jag hjälper gärna till. Kan du skicka vilket watt-tal du har per armatur och vilken sort de är (kvicksilver?) så kan jag göra en energikalkyl åt dig. Då ser du ganska precist om byte lönar sig eller ej. (Skicka till dan.eliasson(@)melaled.se)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.