Löpning Kläder, Skor & Prylar 14 inlägg 4669 visningar

Intressant och provokativ artikel

Ronnie Nilsson
1972 • Göteborg
#1
27 december 2009 - 23:07
Gilla
Hittade denna artikel -
http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1170253/The-painful-truth-trainers-Are-expensive-running-shoes-waste-money.html

Mycket intressant läsning må jag säga, särskilt när man som jag - och många av oss andra - lagt mycket pengar på kraftigt dämpade skor. Har artikelförfattaren rätt? Ingen aning men det är fantastiskt att läsa om indianerna som springer flera mil i tunna, tunna sandaler. Själv håller jag på och testar framfotslöpning inspirerad av Gordon Pirie och skall strax gå över till lätt dämpade skor...hittills en stor förbättring och ett lätt, skönt steg.
Tor
1975 • Göteborg
#2
28 december 2009 kl 09:31 Redigerad 28 december 2009 kl 23:00
Gilla
Det känns som att detta blir mindre och mindre provokativt och mer och mer självklart. Länken har varit uppe några gånger tidigare och själv diskussionen har varit upp betydligt oftare.
www.jogg.se/?sida=forum&subid=6381 www.jogg.se/?sida=forum&subid=7964 www.jogg.se/?sida=forum&subid=8952 www.jogg.se/?sida=forum&subid=6530

Tycker du att det låter intressant så skall du absolut läsa hans bok Born to Run: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0307266303
Erika Schönborg
1966 • Vallda
#3
28 december 2009 kl 16:34
Gilla
Följer med intresse länken till dailymail och läser:

"Runners in shoes that cost more than $95 were more than twice as likely to get hurt as runners in shoes that cost less than $40."

Vilken tur att jag köpte mina skor på rea igår då! ;-)
Ronnie Nilsson
1972 • Göteborg
#4
28 december 2009 kl 21:35
Gilla
Det provokativa för mig är nu kanske inte mest framfotlöpningens vara eller inte utan snarare hur artikelförfattaren väljer att vinkla skoföretagens framtoning. Det vill säga att de påstås ha skapat en marknad som går ut på att blåsa folk på pengar, dessutom genom att använda sig av teknologier och lösningar som inte äger ett uns evidens för allt de påstår sig kunna göra. Dessutom skall dessa produkter också skada de som köper dem. Trots detta är det en miljardbransch. Detta är milt sagt konspiratoriskt men förstås samtidigt intressant om man som jag tycker om att fundera kring ekonomisk teori i allmänhet och kapitalism i synnerhet.

Erikas inlägg är för övrigt super:)
1960 • Södermalm
#5
28 december 2009 kl 22:09
Gilla
Ronnie, jag gillar också boken och artikeln, men jag tycker du övertolkar den. Det hävdas inte att skoindustrin är en konspiration. Det hävdas inte heller att de inte har ett uns av evidens. Det som hävdas är att skadorna inte totalt sett har minskat. Det kan ju t ex vara så att en skokonstruktion som skyddar mot ett visst problem visar sig ha andra negativa bieffekter, eller att skyddseffekten är kortsiktig snarare än långsiktig. Det är ju långt ifrån bara skoindustrin som tror på att våra fötter är felkonstruerade och behöver stöd av olika slag, och jag tror inte de var först. Det tjatades om inlägg i skorna när jag var liten på 60-talet, och anlades mjuka sågspånsslingor, knappast på grund av Bowermans bok. Det kommer alltid att finnas företag som säljer produkter i linje med den rådande uppfattningen, i all välmening snarare än konspiration.

Kunskapen om vår komplexa kropp (och andra ämnen) går ju igenom liknande utveckling inom många områden, t ex orsakerna till fetma.

Ronnie Nilsson
1972 • Göteborg
#6
29 december 2009 kl 12:18
Gilla
Om du läser artikeln noga igen så ser du att jag inte övertolkar den, tvärtom.

Angående evidens så skriver artikelförfattaren nedanstående förbluffande påstående:

"In a paper for the British Journal Of Sports Medicine last year, Dr Craig Richards, a researcher at the University of Newcastle in Australia, revealed there are no evidence-based studies that demonstrate running shoes make you less prone to injury. Not one."

Om detta stämmer eller inte vet jag inte. Men det är klart att det borde vara bekymmersamt om det nu inte finns någon forskning på all den teknologi som skoföretagen trycker ur sig varje år, och som sedan är grunden i säljsnacket i butiken. Och varje ny säsong skall det göras nya inköp så med tvingande logik måste nya modeller ut på marknaden som sedan säljs med tveksam argumentation.

En försiktig skepsis mina löparvänner, är nog förmodligen den rätta hållningen.


Sven Andersson
1966 • Kista
#7
29 december 2009 kl 13:41
Gilla
Återigen, detta är inget nytt.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#8
29 december 2009 kl 21:49
Gilla
Valdigt inspirerad efter att last Born to Run kopte jag ett par Vibram FiveFingers igar.
Testade latt 2km igar, vilken kansla!
Jag joggade lite latt for att starta lungt, men efter jag sprungit 2km sag jag att snitt tempot lag pa 4.28 pulsen pa 152.
Stor overraskning, mycket snabbare an jag trodde och lagre puls an normalt.
Jag brukar pricka min hastighet ganska bra, detta kandes som 5min tempo.

Nu springer jag normalt i Newtons och pa framfoten.
Men det kandes verkligen som lopsteget blev markant mycket battre i Fivefingers. Pusselbitarna faller pa plats.

Rent praktiskt tycker jag det ligger mycket i detta med "barefoot running".
Ju mer jag tranar framfotslopning ju mindre gillar jag dampade skor.
Sen jag borjade med framfotslopning har alla kna och vad/lar skador forsvunnit helt.
Nu har jag mina skador i fotterna... Alla experter ar eniga att det ar overanstrangnings problem. ie for svaga muskler i fotterna.
Kanske Fivefingers hjalper mig att bygga upp musklerna i fotterna igen som antagligen fortvinat i mina aratals av lopning i dampade skor.
1960 • Södermalm
#9
29 december 2009 kl 22:16
Gilla
Ronnie, ang evidens så beror det på vilken typ av evidens man söker. Det som Craig Richards hade sökt var jämförelser med barfotalöpning eller med olika typer av skor efter verklig löpning utomhus. Men det finns ju många andra sätt att forska på, t ex att se vad som händer med patienter som har besvär om de får korrigerande skor, eller kontrollerat i laboratorium.

Här säger Craig Richards själv att det är sjukvårdsetablissemanget som är orsaken, inte en konspiration hos skoindustrin: http://www.physorg.com/news156063767.html

"The manufacturers don´t actually promote them as injury prevention devices, that´s not where the message comes from. It´s actually coming from health professionals," said Richards.

1965 • Västra Frölunda
#10
29 december 2009 kl 23:30
Gilla
Roligt och höra av dej Roland!
Har också lagt dämpade skor åt sidan till förmån för Nike Free som jag nu springer 5-7 mil/vecka med. Kombinerat på Yoga träning som börjar även mina löparkrämpor ge mej sej och kroppen fungera bättre. FiveFingers får det bli framåt maj när vädret är lite gynsammare :-) Planen för 2010 är just att hålla mej skadefri snarare en att jaga tider.
Robin
2008 • Götet
#11
29 december 2009 kl 23:40
Gilla
Köpte ett par Asics bäst i test 1400kr som löplabbet tyckte jag skulle ha för att "fixa min pronering" och sprang halvmaran i dem. Aldrig fått så ont i knäna som av dem, kunde knappt sträcka ut knäna. Så läste jag Born to Run och köpte ett par VFF KSO. Sprungit 2-3mil/vecka i dem i ett halvår, helt såld på dem. Inte trampat snett en gång, inte minsta lilla känning i knäna och löpningen är mycket roligare. Testade mina gamla skor bara för sakens skull, fy fan. Dels satt de mkt sämre, foten kändes inklämd, dels var de tunga, sedan tappar man helt kontakten med marken och direkt 10min in i första passet kände jag knäna klaga... Aldrig mer springa runt i tunga platåskor.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#12
29 december 2009 kl 23:47
Gilla
Robin: springer du i dina KSO pa vintern? Ar det inte kallt?
Gummit maste bli stenhart och valdigt kallt! eller?
Har du pa dig injinjis axa?

Har inga problem i Melbourne, varmt aret runt.
Robin
2008 • Götet
#13
29 december 2009 kl 23:56
Gilla
Man vänjer sig. Sist frös jag knappt något, men när vintern kom var det lite småkallt, fötterna blev lite stela, men nu har jag vant mig. Plumsat i lite vattenpölar i minusgrader, blir lite kallt först men sen blir det varmt igen. Blir lite äventyr att undvika vattenpölar när man springer.

Köpte några toe toe strumpor, de gör susen.

Finns varmare modeller numera, trek tex är nog fin för köldkänsliga fötter: http://www.northsport.se/product.html/fivefingers-kso-trek-neopren?category_id=19
1960 • Kullavik
#14
30 december 2009 kl 11:06
Gilla
Hej Rolle!

Kul att höra att "Born to Run" inspirerat till ett par FiveFingers!

Det viktiga när man börjar springa i tunnare skor / Fivefingers / barfota är nog
att man inser att muskler och ligament i fötterna försvagats otroligt mycket under
mångårig instängning i skor, och att man därför måste bygga upp dem lite försiktigt så att man inte drabbas av skador. Gå barfota så mycket du kan.

Här på västkusten är det snö, några minusgrader och kallt, så det är inget idealiskt Fivefingers väder. Men man kan ju använda löpband.

Gott nytt år!

/B.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.