Löpning Tävlingar & Motionslopp 4 inlägg 5612 visningar

Seedingslopp inför Vasaloppet?

Josefin Fhärm
1983 • Umeå
#1
29 november 2009 - 11:22
Gilla
Någon som kan tipsa om ett lämpligt lopp för seedning till Vasaloppet för en motionär som vill undvika den största "gröten" i Vasalopps-starten?

Det finns ju en del att välja på, men säkert är det som med löpningslopp att vissa är mer allmänna än andra. Ett bra arrangemang vore ju också att föredra...
Agne Ek
1948 • Bergsjö
#2
29 november 2009 kl 19:03
Gilla
http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasaloppet/start/loppen/seedning/loppforteckning/

Det är lite vanskligt med Seedningsloppen, för det går inte få ett bättre startled om det är sämre "bästa"-åkare med. Om man inte blir så långt bakom dom bästa åkarna. Då lägger Vasaloppets seedningsgrupp på ett lämpligt antal minuter i deras ögon sett ;)

Men det är gött och få något extra led upp.(har stått i 4 led själv)
Fartgen blir väldigt uppskruvad med dom breda gatorna i dagens Vsalopp , så vallningen är även en annan historia för dom som åker långt bak , vid vanskligt före. Har tränat ett flertal gånger , i väldigt dåliga spår hemmavid , långa perioder före vasaloppen så fotlederna har fått träna upp styrkan.

Det mentala tar oerhört mycket stryk vid dåliga spår , så det är nödvändigt att vara väl förberedd , för att njuta heljärtat av skidturen.

Har varit lycklig och blivit förplägad av SMU , på deras kontroller ( vilka var de som startade Service Kontrollen i Smågan.Som sedan blev officiell kontroll ) det var bara o stå o gapa så stoppade dom in appelsinklyftor , dom bjöd även på Gräddtårta en gång :-)) En ROS till det Gänget.

Började Vasaloppssejouren 1988 med öppetspår , det var en höjdare inför kommande drabbningar märkte jag i efterhand.
Det var väldigt snöfattiga vintrar därefter så man fick åka på rimfrosten nästan.

Ovallningen är nödvändig efter spåret om föret förändras,stressituationen förändras om man åkt några gånger , första gångerna när man stannade efter spåret o plocka fram vallaburken , höll man på o få Hjärtsnörp när hundra och åter hundra blåste om. ( man höll på att kasta burken in i skogen).

Men det man förlorar vid vallningen , tjänar man (inte hundrafallt igen ;) ) men tröttheten skuts upp markant , och man kommer efter de som man åkte med tidigare.
Lycka till
agne
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
29 november 2009 kl 21:39
Gilla
Josefin, det finns en del lopp som är godkända för seedning men inte finns på Vasaloppets websida, där måste man betala för att vara med. Kolla på skidförbundets sida, www.skidor.com.
Håller med Agne om att det är lite lotteri men man går inte på segrartiden utan uppges ha ett antal "riktkarlar" som åker stabilt så man kan gissa sig till hur föret har varit beroende på deras tider. Men det slår fel ibland. Så försök gärna planera in flera seedningslopp, det är ju bra träningspass också! Många lopp i södra delen av landet blir inställda eller flyttade p g a snöbrist så man får kolla efterhand. Kan du ta dig en bit norrut så har du Orsa Ski Marathon, snösäkert, det finns ett skimarathon i Grotfallet som också oftast har snö och Norrbärke Ski Marathon som alltid går - men ibland flyttats till Orsa Grönklitt eller Grotfallet och något katastrofår fått byta helg dessutom. Är det bra med snö har du ju några på närmre håll, det är bara att plussa på med dem, bästa lopp räknas.
Jonas Sund
1978 • Göteborg
#4
30 november 2009 kl 10:38
Gilla
I stort sett alla seedningslopp i Dalarna ger bättre startled än de som går på andra håll i landet. Sannolikt därför att många (halv)elitåkare ställer upp i dalaloppen, samt att Vasaloppet har störst koll på förmågan hos "de egna".

Åkte själv Idre-Särna loppet ifjol, men jag kan inte rekommendera det loppet för
någon som är lite ovan på skidor. Branta backar och knixiga spår, men bra arrangerat och väldigt roligt :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.