Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 7797 visningar

Yttre fotknölen

Mikael
1967 • Huddinge
#1
9 juni 2009 - 21:56
Gilla
Jag har fått ont i min ena yttre fotknöl. Kända av det när jag var ute på en normalrunda. Inget konstigt men det högg till lite och sedan sjönk smärtan(medel) bort ganska omedelbart.

Kände sedan inget förrän nästa runda. Efter ca 4-5 minuter kommer smärtan ganska snabbt i knölen. Inte som ett hugg utan som en växande smärta som tog 3-5 sekunder att utvecklas. Sprang ytterligare några meter och började sedan gå. Försökte springa igen några gånger men det var omöjligt.

Dagarna efter kändes det som om man skulle ha stuckat foten just i knölen (kan man skriva så). Kände det även när jag körde bil och rörde foten i vissa vinklar mellan gas och broms. Mycket låg smärta. Nu har jag varit symptomfri i två dagar.

Någon som har en teori? Bör jag testa imorgon med ett försiktigt pass?
1965 • Borås
#2
9 juni 2009 kl 22:44
Gilla
Jag har tyvärr inget svar på din fråga. Men jag skulle gärna vilja ha ett eftersom samma sak hände med mig idag.

Var ute och sprang och kände att det högg till lite i höger fotknöl ett par gånger. Det gjorde lite ont men det var inte värre än att jag kunde fortsätta springa. Men någon minut eller så efteråt kom ett rejält hugg och det gjorde så ont att jag höll på att trilla omkull, kunde knappt stå på benen.

Det gick inte att springa vidare så det var bara att gå hemåt.

Så är det någon som vet vad detta kan vara så är även jag glad för ett svar. kan det vara någon form av överansträngning i foten? Felaktig löpteknik? Inflammation?
Humperdick Fjalsnart
1966 • Korpilombolo
#3
10 juni 2009 kl 15:57
Gilla
Om ni menar knölen som är första leden till lilltån, så har jag samma problem, på bägge fötterna.
Efter att ha sprungit massor i början av året började det värka allt mer, så jag besökte doktorn för några veckor sedan och efter det en ortoped.
Det visade sig att min plattfothet orsakade alltför stort tryck på denna knöl eftersom min fot pronerar på tok för mycket.

Lösningen är ett inlägg som motverkar pronation, då blir inte trycket alls lika stort mot denna "knöl", och på sikt blir foten bra igen.

Enligt en annan ortoped jag konsulterade så bör de flesta löpare använda sig av inlägg, då väldigt få personer har fötter som passar i skorna. Ett avgjutet inlägg gör att skon får perfekt passform för just din fot, och detta leder till att man blir av med ev. löparknä, ryggproblem etc. (denna ortoped sålde inte själv inlägg!)
1965 • Borås
#4
10 juni 2009 kl 19:13
Gilla
I mitt fall så är det knöl längst bak på fotens utsida, nära hälen.

Vet inte om det är samma som Mikael tänker på.
Mikael
1967 • Huddinge
#5
16 juni 2009 kl 13:01
Gilla
Jo, det är som för Anders. Den bakre yttre knölen. Jag har tagit nästan två veckors vila nu. Ska pröva att springa ikväll.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#6
16 juni 2009 kl 14:13
Gilla
Jag har liknande problem som Mikael med undantaget att det är runt knölen på insidan av foten jag har ont.

Det behöver inte kännas då jag springer (gjorde det idag men mest i början innan jag "kommit igång") men känns mer då jag kliver ur sängen på morgonen dagen efter ett löppass, då jag går nerför trappor eller om jag rör foten i speciella vinklar. Dessutom om jag trycker på (bak)sidan av fotknölen.
Väldigt irriterande att det inte försvinner.
Om jag vilar några dagar så kan det bli bra men det kan sedan komma tillbaka igen efter ett lite jobbigare pass.

Jag inbillar mig att det gör mer ont då jag springer på en vägbana som lutar åt vänster (vilket det ofta gör om man springer på "rätt sida" i vägrenen på t.ex. en landsväg, för att vattnet skall rinna ner i diket).

Jag har ont på höger fots insida, på/strax bakom fotknölen.
Detta tyder på att det kanske är en felbelastning så ev. skulle ett inlägg eller annorlunda uppbyggd sko kanske hjälpa mig.

Jag får väl prata med en ortoped om problemen fortsätter...
Ida Inga
1988 • Malmö
#7
17 juni 2009 kl 15:41
Gilla
Jag har också haft ont i yttre fotknölen, i början bara när jag sprang, sedan även när jag promenerade för att sedan ha konstant ont. Mitt tips är att inte springa så länge det smärtar.

Jag körde även 10 dagar med ipren GEL morgon och kväll. Efter tio dagar lade smärtan sig, sedan vilade jag ytterligare 3 dagar innan jag började med en FÖRSIKTIG löprunda.

Det är mitt tips! Lycka till
Gunnar Kraft
1948 • Uppsala
#8
25 juni 2009 kl 15:35
Gilla
Det är fantastiskt! Här tror jag att jag har något unikt och så finns det massa inlägg senaste veckorna om fotknölsproblematiken. Jag började med smärtor vid inre fotknölen som sedan fortplantat sig vidare. Det var efter ett 14 km pass i behagligt tempo. Jag var hos sjukgymnast i början på juni som inte hade så mycket att säga förutom vila. Har dock inte kunnat låta bli att försöka att jogga då och då, trots smärta, men inser efter gårdagens stilla pass på ett löpband under 5 km att nu går det inte längre. Nu måste jag vila helt. Det känns segt att inte få köra sina tre pass i veckan.

Ska testa detta med inlägg och se om det är orsaken till mitt problem.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.