Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 1163 visningar

Smärtor vid övergång till framfotalöpning

Per Arneng
1978 • Mölndal
#1
3 juni 2009 - 21:04
Gilla
Har under våren haft lätta känningar i höfter och knän och har då tagit vilat extra mellan gångerna för att inte få löparknä igen. Blev lite trött på att ha dessa känningar så då tänkte jag att jag skulle se över min löpstil. Har bara läst om det och tittat på film om POSE och liknande men bestämde mig för att testa på. Har inge känningar kvar i knän eller höfter men däremot träningsverk i vaderna vilket bode indikera att jag gör nått rätt. Fick däremot ont i hälsenan på ena benet idag när jag va ute o sprang.

Är detta normala smärtor vid en övergång mot mer framfotsbetonad löpning?

Jag har ju ingen aning om hur det ser ut när jag springer men jag tycker att jag känner att jag träffar lite längre fram på foten än innan och att belastningen på hälen minskar. Men med tanke på smärt flytten från knän till vader så borde det väl visa på det.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#2
3 juni 2009 kl 21:35 Redigerad 3 juni 2009 kl 22:12
Gilla
Hittade massa här i forumet om själva hälsene problemet och jag verkar inte vara den enda. Men är träningsverken i vaderna och smärtan ett täcken på att man gör rätt men att man är för dåligt tränad i dessa delar eller är det tecken på att man gör nått fel?

Är det kanske dumt att fortsätta med framfotalöpning och i stället fortsätta som vanligt men försöka köra den där excentriska träningen istället paralellt och sen gradvis gå över till framfotalöpning?

Enligt en pdf: som jag hittade i en tråd så skulle man ju inte springa på 4-6 veckor om man fått ont i hälsenan och det kännd ju inte så kul om det blir så.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
3 juni 2009 kl 22:21
Gilla
Om du tränar lika mycket som vanligt men plötsligt slutar landa på hälen så är det troligt att du får överansträngning av vadmuskler och hälsenor. Av de som kan mera har jag läst rekommendationer att göra övergången långsam, börja använda framfotslöpning några km i veckan och gradvis öka, parallellt med styrketräning i form av excentriska tåhävningar. Att bli fulltränad kan ta ett år eller mer, det är senorna som tar lång tid att stärkas. Jag hade för brått och fick köra rehab en sommar. (När jag först läste om Pose-metoden såg jag att de rekommenderade träning av hamstrings för att de fick jobba när man skulle rycka upp foten fort. Men det är ju inte direkt kopplat till landningen.)

Att du inte känner av knän och höfter är ju ett stort framsteg. Vill du slippa återgå till häl-löpning kan du ju prova med att springa på mjukt underlag och i mjuka skor parallellt med att du styrketränar. Fartpass och backlöpning tar också hårt på hälsenorna. Var lyhörd och lycka till!
Per Arneng
1978 • Mölndal
#4
3 juni 2009 kl 22:37
Gilla
Oldboy: tackar för svaret. Fortsatte precis som vanligt tyvärr men dock bara ett fåtal gånger. Jag skall verkligen ta det försiktigt och köra styrketräning och gradivis gå över till framfotslöpning nu istället. Skall vila i två dar från löpningen och hoppas att den lilla känningen som jag har nu inte är så farligt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.