Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 986 visningar

Att träna med hypertyreos (Graves sjukdom)

Karibou
1976 • Sundbyberg
#1
5 januari 2024 - 14:12
3 Gilla
Hej alla löpare därute!

Är det någon mer här som har/haft hypertyreos/Graves sjukdom (för mycket sköldkörtelhormon)? Dvs bl.a. pulsen och kroppen som är i högvarv, hög ämnesomsättning.

- Hur lång tid tog det innan ni mådde bra efter att ni kommit upp i rätt dos medicin?

- Hur gick det med löpningen under tiden och efter? Dvs tränade ni nåt öht, löpning, annat...

- Har ni kommit tillbaka till 100% av vad ni klarade innan eller bättre?

Har precis fått detta bekräftats, har nästan alla symtom som kan listas för detta (trötthet, hög puls, oro, svettning, insomnia, ... förutom viktminskning (precis motsatsen...)). Varit på akuten sista dagen på året då pulsen hade ballat ut under cykelpass dagen innan samt haft en vilopuls som brukar sluta 43-45 upp till nu 65bm. Skickades till endokrinolog och efter ytterligare fler blodtester blev det bekräftat.

Eftersom jag har en high hamstring tendinopathy, har jag inte sprungit alls sedan mitten av november, tränat rätt lite under december (bara promenader, cykeltrainer hemma och rehab för tendinopathy) då var det konstigt att se pulsen som visar 90-100 när jag gör absolut ingenting alls, som sitta på soffan och läser... Har rätt låg puls och låg blodtryck i vanliga fall. Har nu fått sjukskrivning 4 veckor och medicinering, ordnat vila och så lite stress som möjligt.

Har nu spenderat 2 dagar att läsa allt möjligt kring detta, hittar en hel del med hypotyreos (dvs "motsatsen ", med låg aktivitet från sköldkörteln), men inget kring träning och hypotyreos. Frågorna ovan hade jag redan, men hitta nåt tråd jär med liknande för hypotyreos.

Dela gärna kring detta, eller DM funkar också.
Som högtränande person har jag svårt att se mitt liv närmaste 1,5 år om jag inte får träna alls (har redan en del lopp för året, som kommer kanske inte att kunna genomföras alls. Men det viktigaste är ju hälsa och kunna hålla krogen i form)

Tack på förhand!
K 🏃🏽‍♀️
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
5 januari 2024 kl 14:26
1 Gilla
Tråkig läsning Karibou! ❤️
Walker67
1947 • Växjö
#3
5 januari 2024 kl 18:01
Gilla
Nu vet jag inte om det fungerar lika bra på människor som på djur. Vår ena katt fick hypertyreos och var överaktiv, gick ner i vikt, fick dålig päls, skrätte ut vattnet i skålen. Efter att det konstaterats hypertyreos fick han medicin och ganska snart återhämtade han sig och fungerar som vanligt med medicin två gånger om dagen.
#4
21 februari 2024 kl 03:56
Detta inlägg har raderats
1978 • Åkersberga
#5
21 februari 2024 kl 08:06 Redigerad 21 februari 2024 kl 08:07
1 Gilla
Jag fick denna diagnos 2019 och blev mer eller mindre förbjuden att träna. Mitt hjärta blev så påverkad av den höga pulsen så jag fick hjärtrytmrubbning. Under 1,5 år medicinerades jag med Cellgiftstabletter och fick inte träna annat än promenader under tiden. Minsta lilla jag ansträngde mig stack pulsen upp och jag svimmade flera gånger. kunde ha uppåt 120 i puls fast jag satt i soffan.
När behandlingen var över fick jag istället hypo, det vill säga underfunktion och behandlas sedan dess med Levaxin.
Kunde börja träna igen då denna behandling påbörjades. Tog ett år att ställa in korrekt dos men kunde träna under tiden.
Nu har det gått några år och jag kan träna relativt normalt. Dock har jag problem med vikten. Jag har typ noll ämnesomsättning. Har sjukt svårt att gå ner i vikt, trots att jag går på kaloriunderskott.

Hoppas du får ordning på det.
Mitt bästa råd är att släpp all press om träning/tävling och prestation under behandlingstiden. Fokusera på att vila och gör som läkarna säger.
jag gjorde misstaget att tänka att "äsch en liten jogg kan ju inte skada" och vaknade upp i en ambulans...

pratar gärna vidare via DM om du vill ha mer First hand information.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.