Löpning Träning 13 inlägg 1781 visningar

Vad gör jag potentiellt för fel?

Karlstad
#1
5 juli 2023 - 22:13
Gilla
Bild uppladdad av Emelie R
Hej!

Jag har ett problem när det kommer till min löpning som jag hoppas att ni kan hjälpa mig med.

Jag är nästan 30 år gammal och jag tränade aldrig kondition när jag var yngre för att jag uppfattade att min kondition var för dålig för att ens försöka. Jag har tränat framförallt styrketräning regelbundet de senaste 10 åren och jag rör mig ganska mycket i min vardag i form av promenader. De senaste tre åren har jag även tränar crossfit regelbundet vilket inbegriper en hel del flås, framförallt intervaller. Jag har gett mig på löpning till och från men lagt av eftersom jag inte gjort några framsteg. Nu börjar jag dock tycka att något måste vara fel. Jag har sprungit regelbundet i ett år men jag gör inga framsteg. Jag är fast på 7:30-8:30 min-tempo med 180-200 i puls (jag har hög maxpuls, min klocka har som mest mätt 214. Pulsband har visat samma värde) och har varit det i ett år. Jag vill så gärna kunna öka tempot i min löpning men det går inte. Jag har sprungit olika distanser mellan 2 och 11 km.

Jag har varit i kontakt med vården ang. potentiell ansträngningsastma men värdena har inte visat på något sådant. Läkaren tyckte att jag hade en väldigt fin vilopuls (ca 47).

Jag har varit dålig på uppvärmning tidigare. Jag har gett mig ut och börjat väldigt långsamt men inom 5 minuter ökat farten till den jag sedan håller under rundan. Senaste passen har jag börjat med väldigt långsam jogg i 1 km och sedan ökat successivt men det blir inga kanontider.

Har ni några kloka inspel? Känns det som en rimlig förklaring att min kondition inte förbättras för att jag springer på för hög puls jämt? Borde den inte ha förbättrats något?

Jag har en Apple Watch som mäter kondition/VO2-max. Jag tar såklart värdena i sig med en stor nypa salt men det jag tycker är intressant är att klockan tycker att min kondition försämras efter i princip varje löppass.

Visar ett exempel på hur 3 km löpning kan se ut.

Har ni några kloka tankar?
1984 • Falun
#2
5 juli 2023 kl 23:10
Gilla
Hej! Det är svårt att svara på även om du skrev ett bra inlägg. Men jag skulle ju vilja veta hur mycket du springer och hur kontinuiteten ser ut?

Sen kan det ju vara så att många bäckar små ger känslan du får. Kanske ett ineffektivt löpsteg, inte så bra kondis, svårt att veta hur det ska kännas osv.
Dvs att det inte är säkert att en enskild faktor ligger bakom det du upplever. Sen måste man ju faktiskt ha med sig att man har helt olika talang för löpning (som med precis allt annat).

Själv kommer jag från fotbollen och upplevde att långdistanslöpning var otroligt jobbigt när jag började, även om jag inom just fotboll ansågs vara löpstark
Melin
1985 • Hammarö
#3
5 juli 2023 kl 23:23
1 Gilla
Bra svar från ovan här.

Jag ser att du bor i Karlstad. Om du vill hänga med på något pass får du gärna gå med i "Hammarö löpargrupp" på facebook. Vi springer intervaller och andra pass ute på Hammarö. Kan säkert styra upp något så att du får lite input gällande din löpning :).
https://www.facebook.com/groups/741401506637981

1971 • Bollnäs
#4
6 juli 2023 kl 09:51
2 Gilla
Om du har problem med stress eller att du känner stor press med din löpning kan du testa det här.

Du skulle kunna testa o slänga bort klockan ett tag. Värm upp 1-2 km med småjogg varvat med gång. Vila en stund o sedan testar du att köra ett pass på 2-3 km. Vila sedan lite o småjogga ned 1-2 km.

Alterera gärna upplägget ovan lite men var noggrann med uppvärmningen o vilan. Du kan byta ut passet på 2-3 km med 3 x i km med vila emellan (Ingen maxfart på intervallerna)

Tanken är att vänjer kroppen/psyket med ansträngningen utan att lägga massa krav och att om man är trögstartad inte pressar kroppen direkt vilket gör att du direkt kommer upp i för hög puls.
1971 • Nykvarn
#5
6 juli 2023 kl 10:42
Gilla
Som sagt lite svårt att svara på men du skriver att du springer sträckor mellan 2-11 km men varierar du FARTEN något? Springer du bara olika sträckor i jämnt tempo eller brukar du springa någon form av intervaller eller fartlek där du varierar farten genom att springa lite snabbare följt av en vila och sedan repetera igen? Genom att springa i olika farter kommer även din "distansfart" att kännas bekvämare och sedan förbättras.
Karlstad
#6
6 juli 2023 kl 21:33
Gilla
Tack snälla för svar!

1. Anden, just nu springer jag 2-3 gånger i veckan när jag känslan faller på. På senaste tiden har det bara blivit ca 3 km per runda. Tidigare blev det mestadels 5, 8 eller 10 km. Har dock haft ett uppehåll på några månader pga. dödsfall i familjen och därmed annat att tänka på. Innan dess har jag sprungit några gånger i veckan, med undantag för när jag varit sjuk, i ca 1 år.

2. Melin, tack för erbjudande om löpgrupp men i dagsläget känner jag mig lite för osäker och obekväm för det!

3. Jonas, toppen, tack, ska testa! Är syftet med att varva uppvärmningen med gång just att den ska bli lugnare och att jag därmed ska värmas upp långsammare?

4. Staffan, nej jag har varit väldigt dålig på att variera farten utan har kört samma hela tiden och hoppats på att jag efter hand ska kunna öka farten. Jag testade ett löpprogram förra året där det var intervaller en dag i veckan men farten som skulle hållas på dem blev för hög för mig redan vecka 3 av 12 på programmet så det gav jag upp. Är det rimligt att framsteg kan ha uteblivit då jag kört samma fart med mycket hög puls hela tiden? Tyckte jag läste häromdagen att man inte tränar konditionen på så hög pulsnivå men samtidigt sägs ju intervaller vara bra för att träna konditionen :)
Melin
1985 • Hammarö
#7
6 juli 2023 kl 22:34
1 Gilla
Du behöver inte vara med på nåt grupp-pass. Jag kan tex se om nån tjej vill jogga lite med dig för lista ut om nåt är uppenbart "fel"? Gå med i facebookgruppen. Det är ändå mest att någon skriver då och för att få sällskap. Inte så uppstyrt.
Att springa med andra är verkligen värdefullt och jag önskar att jag gjort mer av den biten när jag drog igång med löpträningen. Du behöver inte oroa dig för det :). Välkommen!


Oldboy
1952 • Danderyd
#8
7 juli 2023 kl 00:08
Gilla
Begreppet kondition tycker jag är en smula otydligt. Om du orkar springa 11 km, om än i låg fart, så har du rätt bra uthållighet.
Sen tycker jag att pulsen är orimligt hög för den farten, även om du har hög maxpuls. Ett vanligt löppass( distanspass) håller man vanligen på högst ca 70% av sin maxpuls. Om din maxpuls skulle vara 220 blir 70% 154, Är maxpulsen 230 blir 70% 161. Vet inte hur hög maxpuls man "kan" ha, men har du 230 är du av ett väldigt sällsynt slag. Vad har du för puls vid promenad?

Men om du är mycket tung behöver du kanske ligga på hög puls för att kunna springa. Springer du på stigar i skogen kanske det inte heller är så konstigt.
Ett bra sätt att förbättra löpsteget är att springa backintervaller, alltså springa någorlunda snabbt uppför en backe och sedan gå eller jogga lugnt ner, upprepa ett antal gånger. Variera mellan långa oh korta backar.
Tror annars att Jonas hade bra förslag.
1984 • Falun
#9
7 juli 2023 kl 08:58
Gilla
Hur känns det när du joggar i 8:24 min/ km och har 184 i puls? Är det väldigt jobbigt?
För det är ju inte väldigt långt från en rask promenad
Karlstad
#10
7 juli 2023 kl 11:53
1 Gilla
Bild uppladdad av Emelie R
Vid promenad till och från jobbet (ingen rask promenad) så brukar jag ligga runt 105-120 i puls. Tung är jag inte heller, normalviktig :)

Att jogga med 184 i puls skulle jag säga känns ansträngande men inte ”väldigt” jobbigt, egentligen brukar det kännas hyfsat bekvämt att ligga vid 182-184 men däremot börjar det kännas mycket tyngre när jag närmar mig 190. Jag kan hålla pulsen runt 184 länge utan problem, till exempel under milen, se bild.
1971 • Bollnäs
#11
7 juli 2023 kl 12:21
Gilla
Ja exakt, tar man i för mycket i början (Vilket inte behöver vara jättemycket) så kan hela passet bli lidande. Vet inte om detta är dit problem men det kan vara värt o testa, lycka till!
1984 • Falun
#12
7 juli 2023 kl 14:38
3 Gilla
Det är väldigt vanligt att man ger råd till nybörjare inom löpning att gå mycket på känsla. Problemet kan vara att vissa har väldigt dålig koll på hur ansträngning ska kännas. Framförallt om man vuxit upp utan att konditionsträna. En kompis till mig fick panik när hjärtat började jobba, han hade knappt upplevt det innan. En annan vän hade väldigt låg puls när vi joggade men hade otroligt svårt att ta i för att komma upp i högre tempo. Alla är olika och har olika bakgrund.

Jag tänker att en normalviktig person i din ålder som tränat crossfit i flera år inte borde ha något större problem att jogga i 6:00-tempo.

Jag tycker du ska ta rådet här ovan att springa med någon som har lite koll. Det kommer ge dig svar snabbt om det är nåt som är uppenbart konstigt eller om du helt enkelt bara behöver träna på.

1984 • Göteborg
#13
7 juli 2023 kl 15:43 Redigerad 7 juli 2023 kl 16:34
1 Gilla
Är ju knappast något löp-ess själv, men har (troligtvis av andra orsaker) liknande fenomen med hög puls. Skulle tro att du liknande mig faktiskt har ganska hög ansträngningsgrad även i pulsspannet 180-190 men att man lärt sig associera löpning/jogging med hög ansträngning och därför tänker att det är normalt att flåsa ganska mycket och vara mör i benen när man kommer in.

För mig, när man kände sig lite mer ''normal'' (har hälsofaktorer och dagsform som spelar in, men när jag ändå hade varit igång regelbundet ganska länge) så gav det bäst effekt att variera och renodla syftet med vad man gör. Mycket naturliga back- och terrängintervaller, en del fartintervaller, men anpassa vilan efter vad du behöver. Det finns inte för hårda intervaller fartmässigt, bara om man har missat att anpassa vilken sträcka man klarar i farten och hur mycket vila man behöver emellan. (Sen behöver du troligen inte jättesnabba intervaller, men som kommentar till det du skrev om när du testade ett program och det gick för fort.) Testa gärna att ta det ännu lugnare och ännu längre ibland också. Fast iom att det går relativt sakta redan kan man förlänga genom att lägga in gå-vila varannan kilometer eller så bara för att få lite enklare kilometer i benen än om du fortsätter lunka men pulsen ändå stiger.

Men för mig var det som sagt hälsoproblem som ställde till att pulsen steg så pass mycket trots lättare träning och att man borde vara ganska van, så kan vara värt att fundera en vända över. Det gick ju under rätt förutsättningar och över en längre tidsperiod att pressa ner träningspulsen ändå, så att man t ex i bra kondis kunde rulla på max 180 ganska länge utan att snigla fram (t ex 6:30-tempo i 5km terräng), men att nästan konstant ligga på anaerob träning bör ge betydligt högre risk för skador. Det gjorde det för mig, inte uppenbara saker utan stukningar, hälseneinflammationer, löparknän, allmän överträningskänsla osv trots försiktiga upptrappningar.

Skulle ha testat att köra på olika typer av intervaller med lite extra fokus på vilan emellan också ett tag. Kondisen borde öka ganska snabbt av ett sånt upplägg. Alltså gärna naturliga intervaller av att man kör i mer teknisk/backig terräng snarare än att man ökar farten varje gång. Men tydligt jobba-vila-tänk. Och gärna försöka ha pass under ca 165 i puls (gissar att det är ungefär där aeroba gränsen går baserat på maxpulsen) för att få in lätta kilometer också. Kanske krävs att gå-jogga för att lyckas med det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.