Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 2194 visningar

långpass

1987 • Linköping
#1
7 april 2018 - 10:31
Gilla
Hej! startade en ny tråd då jag nu har fyllt i allt som jag sprungit från januari.

För att göra historien kort.
Tränar inför marathon, har följt ett maratonschema och satsat på ett långpass i veckan, ibland kan det ha blivit lite mer.
Har kunnat springa 2,1 utan problem utan att jag fått ont men nu på sista tiden får jag så ont i benen efter ca 17 km. Har jag sprungit för mycket ? jag har ju bara följt schemat kanske lagt in nåt mer pass då och då.. Börjar bli väldigt stressad då stockholmmarathon närmar sig . Jag får ont i rumpan( som träningsvärk) sen baksidan av benen vid vaderna. Har aldrig fått det innan men nu vid varje långdistans får jag det :S de sista 4 veckorna.

Hur ska jag göra ? hur mycket ska jag köra nu? enligt scehmat är det 2, 4 mil nästa vecka men de sista gångerna har jag knappt orkat det , det har börjat göra ont vid 17 km sen får jag stanna o sträcka ut sen köra på men vid 23 km gör det så ont så benen hänger inte med. Jag har med mig gel ut på långpassen .





Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
7 april 2018 kl 12:03
Gilla
Du sprang Stockholm Halvmarathon 2017 i 6.02 min/km och sannolikt var det du som registrerades för 5.43 min/km i Tjejmilen redan 2012.

Det tolkar jag som att du har viss löpvana sedan några eller flera år tillbaka, men eftersom du i år t o m på träning har snittat 5.50 min/km på 21.3 km tyder detta på att din träning i år med ca 3-6 mil per vecka och ett snitt på ca 45 km per vecka 2018 är betydligt högre snittveckodos än tidigare år.

I så fall skulle variationen i daglig och veckomängd med, som påpekats i annan tråd, kunna vara FÖR stor dvs främst att långpassen för dig sliter lite för mycket då de senaste månaden har uppgått till omkring halva veckomängden.

Du verkar således uppenbarligen bättre tränad än inför Stockholm Halvmarathon 2017 så en hygglig grund finns nu, men du borde kanske mer satsa på att långsiktigt, gärna flera några år, bygga upp en ännu bättre grund inför marathonlopp med större genomsnittlig veckomängd som höjs successivt så att du då har bättre förutsättningar att tåla långpassen och slipper bli, som du själv skriver "stressad" inför Stockholm Marathon.
Ditt 5 km-pass på 5 min/km 7 januari tyder på att du kan ha en bra marathonpotential på flera års sikt.


1987 • Linköping
#3
7 april 2018 kl 15:05
Gilla
Tack jag vill verkligen köra marathon då jag tränar inför det mwn svårt Att veta hur jag ska springa o hur mycket
1973 • Åkersberga
#4
7 april 2018 kl 16:44 Redigerad 7 april 2018 kl 16:53
1 Gilla
"svårt Att veta hur jag ska springa o hur mycket "
Den frågan ställer sig nog alla mest hela tiden :)
Just problem som härrör rygg, rumpa o baklår kan vara rätt så luriga för bålen är en överkomplicerad upphängning. Muskler och nerver som går kors och tvärs o sällan att man kan konstatera grundproblemorsaken. Lägg till stressrelaterade spänningar, näringsbrist, ogynnsamma underlag (som det varit i februari o mars) eller skor så blir det omöjligt att veta vad som ställde till det först.

Vad jag tror kan vara bra efter att ha sett din träningsdagbok är att sänka farten på dina långpass med 30-60sek/km och höja tempot på dina distanspass med ungefär lika mycket. Detta för att hårda långpass kör ner kroppen på ett sätt som ingen annan löpning gör.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
8 april 2018 kl 12:16
Gilla
Håller med, i princip. Åtminstone ett pass i veckan bör köras i betydligt tuffare tempo än långpasset. Och ett pass på 6 km i samma fart som är lämplig för långpass gör inte mycket nytta för den som har maratonambition (bättre än inget, men...). Eftersom långpassen ger problem så sänk farten ordentligt som Amir föreslår.

Däremot behöver du inte höja farten på alla distanspassen tycker jag. Men spring mer varierat, fartlek eller distanspass med fartökning t ex. Backintervaller är bra för löpsteget och stärker många viktiga muskler, kör gärna ett pass i veckan med långa backar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.