Löpning Träning 4 inlägg 1362 visningar

Träning

Oliver
1984 • Göteborg
#1
3 oktober 2017 - 22:45
1 Gilla
Tja!

Jag har läst en hel del om gamla storlöpare. De har alla haft olika träningsupplägg som vuxna men en gemensam nämnare är att de varit mycket aktiva som barn. Ostrukturerad träning.

Sir Roger Bannister gjorde utflykter på sin cykel när han var liten. En del gånger var han ute flera mil, tror 7 mil var det längsta.

Vår egen stolthet Gunder "The Wonder" Hägg lufsade med tunga steg till skolan och sprang med lätta kliv därifrån. Sen började han jobba i skogen och hade då ca 3 km till sin arbetsplats. Sen sprang han hem på lunchen då mamman väntade med hemlagad mat.

Och kenyanerna har man ju hört otaliga historier om! Dessa gaseller från östafrikas högplatå börjar springa så fort de kan gå och sen löper de genom sin barndom. Jag har själv sett dessa barn i Masai Mara. Det är ingen myt. Och de springer med ett leende på läpparna. :)

Så nu till min fundering. När vi i väst tränar unga så anammar vi inte detta koncept.

Alltså; låt barnen löpa fritt (i den fart de själva vill - men inte för snabbt för ofta) i ca 30 min, visst kan man slänga in lite fartlekar här och där men doseringen kvarstår, det mesta ska vara lugn skön löpning. 5 dagar i veckan. Öka tid successivt. Kör det i 5-10 år. Kontinuitet är ledordet.

Thats the Kenyan Way. Thats the old golden way. Thats the way to success!

Sen, efter detta kan man spetsa till det med tuffa intervaller etc.

Haile Geb löpte en timme på morgonen och en timme på kvällen (till och från skolan) och sen vallade han får när han kom hem. Han gjorde det i ca 10 år (kanske ännu längre) tills han som 16-åring ställde upp i ett marathon i Addis Abeba (denna pulserande storstad) och resten är historia (som vi alla känner till). Han är legenden med stort L.

Jag tror själv mycket på detta. Men jag tror även att det är avgörande att man bedriver träningen i unga år när man växer. Dels tror jag organen och kroppen är mer mottagliga då och dels tror jag man genom kontinuerlig löpning får ett optimalt löpsteg (som är individuellt). Det utmejslas, det tar naturen hand om.
Man lägger helt enkelt en ovärderlig grund!

Kommentera gärna detta! Jag kanske har helt fel men...



1971 • Nykvarn
#2
4 oktober 2017 kl 09:34
Gilla
Det är nog få som säger emot dig här Oliver, hur man sedan ska gå tillväga är en annan femma :) Jag säger det av egen erfarenhet som fyrabarnspappa och jag kan själv se skillnaden i barns spontanrörelse efter det att paddor och smarta telefoner gjort sitt intrång i vår vardag. Mina äldre barn var mycket oftare ut och cyklade, sprang, körde spontanfotboll och "innebandymatcher" på gatan jämfört med mina två yngre barn. Lekplatserna ligger öde och det blå skärmsljuset skimrar från fönstren.

Kanske kan vi på jogg få några riksdagsledamöter att skicka in motioner med förslag om nationellt strömavbrott och därmed "wifi-outage" mellan kl 19-20 varje kväll :)
Ola Decker
1977 • Skurup
#3
4 oktober 2017 kl 10:13
Gilla
Vi bor i ett annat samhälle än Kenya. Här är det ingen som måste springa till skolan varje dag. Istället blir det skolskjuts om det är någon distans till skolan. Bra för många saker, mindre bra för att bli världsbäst i långdistanslöpning.

Min iakttagelse som förälder är att spontanrörelsen för barn är naturlig fram till de börjar gå i skolan. Vet inte om det är skolan som påverkar dom eller om det är åldern. Men det är stor skillnad på många barn innan och efter skolstart.
1967 • www.sapiens.se
#4
4 oktober 2017 kl 11:22
Gilla
Jag tänker inte heller säga emot dig Oliver. I barn- och ungdomsåren har du chansen att lägga en fin grund och mycket kan ske helt spontant. När jag var liten lekte vi ofta lekar som inkluderade enormt mycket springande. Kull, Burken och en massa cowboys och indianer eller krigslekar där vi jagade varandra. För att inte tala om allt spontant fotbollsspelande på varenda rast. Det var väldigt mycket rörelse och springande utan att veta om att det gav träning.

Så när jag började springa med klubb och tävla i elvaårsåldern hade jag redan grunden. Det som då tillkom till den naturliga rörelsen var då lite struktur i träningen. Sen var det i mitt fall den övriga rörelsen i form av att gå eller cykla några kilometer varje dag till skola och träning plus att jag började dela ut reklam när jag var tretton. Ännu några timmar av rörelse varje vecka som inte betraktades som träning men som självklart byggde på grunden.

Om man ersätter all den naturliga rörelsen med att bli skjutsad till skola och sitta stilla på fritiden utanför de schemalagda aktiviteterna så har du betydligt sämre förutsättningar att bli bra på löpning senare.

Men att få till det i praktiken, det är en utmaning!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.