Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 1993 visningar

Nojig...

1990 • Stockholm
#1
16 maj 2017 - 01:53 (Redigerad 16 maj 2017 - 01:55)
Gilla
Tjena. På lördag är det äntligen dags för mitt första Göteborgsvarv, och allt har gått bra hittills. I lördags genrepade jag samma distans (21k), vilket är det längsta jag någonsin sprungit under samma runda. Benen och fötterna kändes bra (något brännande känsla under fötterna då och då, men hanterbart).

Men när jag vaknade upp i söndags hade jag en strålande smärta under vänster fot. Höger ingenting. Den kommer och går lite, oftast när jag suttit stilla ett tag så kommer den tillbaka när jag reser mig, för att sedan sakta försvinna bort.

Nu är det bara fem dagar kvar till själva loppet, och jag är lite orolig. Vad kan detta vara? Det är lite svårt att förklara, men smärtan ligger typ i mitten av foten, mot ytterkanten. När jag vinklar foten inåt känner jag inget, men när jag istället vinklar den utåt så smärtar det.

Jag har aldrig dragit på mig någon liknande grej tidigare, och det kan lika gärna försvinna av sig självt. Jag antar att jag bara ska skippa all form av löpning sista dagarna, och bara vila foten? Ska jag massera den, eller rentav använda typ Voltaren eller något?

Jag har några teorier själv.. kan det vara att jag pronerar mycket med vänster fot (använder neutrala skor), och att det är anledningen till att jag endast känner i vänster. Kan skon vara för hårt/löst knuten? Är kroppen helt enkelt ovan med en sådan pass lång distans att den reagerar?

Vad säger ni? Orolig som fasen... Vill verkligen inte missa loppet.
Mattias
1974 • Borås
#2
16 maj 2017 kl 06:54
Gilla
Springer du långpass regelbundet? Med det menar jag ett pass på 17-20 km en gång i veckan, ungefär. Tänkte att ditt pass på 21 km i lördags kanske blev lite för mycket om du är ovan?

Det låter lite som en överansträngd Plantarfascia (senplattan som går från hälbenet till tåbasen). Testa med att rulla foten på en tennisboll där smärtan sitter för att massera och hålla igång blodflödet. Tåhävningar kan hjälpa också.
1971 • Nykvarn
#3
16 maj 2017 kl 07:14
Gilla
Som Mattias är inne på kan det vara en tillfällig överansträngning. Det är inga konstigheter att ha lite småkänningar dagen efter sitt längsta löppass någonsin. Det kan också vara så enkelt att vadmusklerna blivit lite korta och då drar det i senorna under foten som Mattias beskriver. Prova lite extra stretch av vadmusklerna de närmaste dagarna är mitt tips.

Jag tror inte det är någon fara för ditt Göteborgsvarv, du ju ändå ta det betydligt lugnare den här veckan så kroppen borde få bra chans att återhämta sig. Lycka till!
Magnus
1968 • Västerås
#4
16 maj 2017 kl 10:18
Gilla
Härom året fick jag liknande symptom. Jag besökte då en läkare med idrottskador som specialitet. Han konstaterade cuboid syndrome och inflammation i nån/några av de senor som går på utsidan/mitt av foten. Bidragande orsak kan ha varit ett par tre månader gamla skor som var smalare än de jag hade tidigare. Jag körde diklofenak under 10 dagar och bytte skor, sedan dess har det varit bra. Diklofenak minskar som bekant inflammation vilket ger minskad svullnad och därmed minskad smärta.
1990 • Stockholm
#5
16 maj 2017 kl 13:36
Gilla
Smärtan fortfarande kvar när jag vaknade upp idag, tyvärr. Det är ju inget som "hindrar" mig i vardagen, det är mer att jag är orolig för att den blossar upp när jag väl börjar springa. Jag tänkte testa några minuter på bandet idag för att kolla hur det känns.

Nej, inga regelbundna långpass. Brukar ligga mellan 5–10k.

Jag ska försöka göra som ni säger och stretcha musklerna litegranna under de kommande dagarna.
Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#6
16 maj 2017 kl 13:58
Gilla
Stör man inte kroppen läkningsprocesser om man direkt börjar medicinera med dikofenak eller andra liknande substanser?
Mattias
1974 • Borås
#7
16 maj 2017 kl 17:43
1 Gilla
Inga långpass på schemat och så springer du 21 km en vecka innan tävling? Inte det smartaste upplägget kanske, jag förstår att kroppen säger ifrån.

Stretcha och massera, kör tävlingen och hoppas på det bästa.
1988 • Göteborg
#8
16 maj 2017 kl 22:13
1 Gilla
Under loppet, tänk på att försöka hålla ett så naturligt löpsteg som möjligt. Det är lätt att man spänner sig om man är rädd att få ont, börjar springa lite snett, och överkompenserar. Det är ett klockrent sätt att få riktigt ont och skada sig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.