Löpning Träning 8 inlägg 5308 visningar

Löpcoach

1981 • Vegan Runners
#1
18 april 2017 - 00:13
1 Gilla
En tråd riktad till dig som anlitat en löpcoach / tränare och som vill ge en ärlig recension för att hjälpa andra. Varför sökte du träningshjälp, och vad fick du ut av mötet?

Du som är bloggare, har hittat din lilla nisch i ekosystemet och gått en tvådagars PT-kurs får gärna prova att vara tyst om dig själv som omväxling. Jag söker recensioner och inte reklam. Tack!
1981 • Vegan Runners
#2
18 april 2017 kl 00:15
1 Gilla
Själv har jag bara gått en kort kurs, 2015 tror jag, med Fredrik Zillén. Jag var lite skeptisk innan och tänkte "jag springer tio mil i veckan, vad kan han lära mig på några timmar". Ganska mycket visade det sig! Dagen efter sprang jag till jobbet, det kändes så himla lätt och jag kutade förbi en cyklist som tjoade "vad snyggt du springer". Go känsla. Jag tyckte Fredriks råd var väldigt handfasta, han hade bra öga och ett väldigt visuellt bildspråk för att förklara hur du ska tänka och hitta rätt position. Rekommenderas!
1954 • Falun
#3
18 april 2017 kl 08:23
1 Gilla
Vi är väl ganska många "elitmotionärer" som är våra egna tränare. Men jag har under en lite längre period, drygt 1år, haft en som lagt upp mitt träningsprogram. Anledningen var att få lite variation i träningen och med nya infallsvinklar. Dessutom har jag kört några pass med meriterade PT-tränare, lite av samma anledning samt att få peppning.
Jonathan Hjertström
1973 • Lund
#4
18 april 2017 kl 15:58
Gilla
Jag har också gått en tre timmars grundkurs hos Fredrik Z från springsnabbare.se i november förra året.

Jag hade kollat runt på Youtube och läst på om löpteknik men kände att det var svårt att applicera på sig själv. Jag hade haft ont i smalbenen under lång tid och hoppades hitta bättre löpekonomi men kanske framförallt en teknik som var mer rätt för benen så man kunde bli skadefri.

Dagen efter kursen flög jag fram och första veckan sprang jag mer än en vanligt och samtidigt känndes det bättre i benen för varje dag. Efter en vecka hade jag inte ont längre (det var ungefär den tid det tog innan för benen att läka om jag inte sprang).

Han gav enkla råd och visade hur det ska kännas. Han hade också ett bra öga för att se vad som var fel i tekniken och kunde rätta direkt.

Har inte provat någon annan och tänker nog inte göra det på ett tag heller. Är sugen på att ta en uppföljningskurs hos Fredrik framöver.
1980 • Åby
#5
18 april 2017 kl 17:48
1 Gilla
Jag har provat ett par olika löpcoacher som alla haft olika inriktningar på det som lärts ut, tycker mig ha funnit ett mellanting av vad de sagt som funkar för mig (verktyg i verktygslådan). För att _verkligen_ få ut något beständigt tror jag att det krävs mer än ett fåtal tillfällen utan mer kontinuerlig coachning. Att köra med en tränare är något jag funderat över att prova då jag inte riktigt tror att jag själv är min egen bäste coach, men samtidigt är min träning alltför spretig för att det ska vara värt den ekonomiska satsningen.

Rekommenderas:
Carl Norell (Konditionsidrott)
Anders Nordström (Art of Running, har slutat nu tyvärr)
Fredrik Zillén (springsnabbare)

Många löpargrupper och klubbar erbjuder mycket av det här redan till en lägre kostnad, helt klart värt att kolla närmare på. Explosionen av löparcoacher och PTs hit och dit är jag väldigt skeptisk mot, tror det var Fredrik Uhrbom som sa att en riktig coach går runt i slitna träningskläder av märket Ronhill, har ett gammeldags tidtagarur, visselpipa och kan alla viktiga split-tider för de fem stora marathonen... eller nåt liknande, kul var det iaf och väldigt träffsäkert :)
1967 • www.sapiens.se
#6
18 april 2017 kl 18:10
5 Gilla
"en riktig coach går runt i slitna träningskläder av märket Ronhill, har ett gammeldags tidtagarur, visselpipa och kan alla viktiga split-tider för de fem stora marathonen... eller nåt liknande, kul var det iaf och väldigt träffsäkert :)"

Sorry för OT men Jag känner mig väldigt träffad med dom raderna. Sitter just nu i ett par 10 år gamla Ron Hill, visselpipan hänger bland träningskläderna och jag har två gammeldags tidtagarur. Och givetvis har jag örnkoll på dom stora maratonloppen.

Och det är klart som fan att man inte blir löparcoach på två dagar. :-)
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#7
18 april 2017 kl 22:38 Redigerad 18 april 2017 kl 22:39
3 Gilla
Boende i Stockholm har lyxen att mer eller mindre gratis springa med Akalla Run och Mårten Westberg. Han kan löpning på riktigt. Som en bonus så kan han droppa anekdoter om löpare såsom Biten Eriksson mfl.

Garanterat fri från GPS-klockor.
1967 • Torslanda
#8
9 maj 2017 kl 08:42
4 Gilla
Tack för tipset om Fredrik Zillén!

Körde en kurs hos honom i helgen då han var i Götet för ett par kurstillfällen. Oerhört lärorikt och givande. Riktigt kul att han filmade våra steg före kursen och efter och gick igenom skillnaderna, vilka var många och stora. Stor kunskapsbank med filmer och artiklar att läsa efter kursen med. Riktigt pedagogisk, förklarar, visar och visualiserar det han berättar riktigt bra. Man skulle väl kunna säga att jag har en hel del att jobba med:-) Just detta att man fick veta vad man själv skulle kunna förbättra baserat på nuvarande stil är riktigt mycket värt. Nätet är ju annars rätt fullt med generella råd som inte nödvändigtvis behöver vara rätt för en själv.

För att svara på din ursprungliga fråga så sökte jag hjälp just för att jag vet att jag har ett rätt kasst/tungt löpsteg och ville förbättra det. Det jag fick ut var väldigt handfasta råd om vad jag kan förändra för att förbättra löpsteget och det hjälpte! I går sprang jag min vanliga tröskel 5:a och den gick nästan halvminuten snabbare vid lägre puls än vanligt. Otroligt go känsla och det finns mycket mer att göra här då jag givetvis inte får till allt rätt utan mycket nötande. Det tar tid att lära gamla hundar springa energieffektivt men ändå så skön känsla att det går att springa snabbare men ändå lättare. Jag tror att en av de största ögonöppnarna för mig är att man faktiskt kan kapa mycket tid på teknik och och inte bara genom volym. Jag är milknarkare då jag älskar att nöta mil men nu har jag fått insikt att det faktiskt går att förbättra sig på mer än ett sätt. Här skall slås PB under hösten:-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.