Löpning Träning 8 inlägg 9322 visningar

Ångest av träning

1983 • Helsingborg
#1
12 juli 2016 - 09:30
Gilla
Någon som vet varför jag får ångest av träning?
Under passet mår jag toppen sen efter kommer det. Magen strular också med halsbränna mm. Jag har provat att dricka mer, ändra kost, vitaminer och mineraler, omega 3 etc men inget verkar hjälpa. Järntillskott har hjälpt lite.

Någon som har en idé?
1960 • Kungsholmen
#2
12 juli 2016 kl 09:38
1 Gilla
Prova att springa på tom mage - före frukost.
Henrik Weinestedt
1981 • Bergshamra
#3
12 juli 2016 kl 11:01 Redigerad 12 juli 2016 kl 11:01
Gilla
Nu blir det kanske inte supervetenskapligt, jag talar utifrån egna erfarenheter och vad jag läst mig till och pratat med läkare om.

Om du tycker du mår bättre av järntillskott så kan du lida av blodbrist (anemi). Det är ju egentligen inte brist på blod, utan att blodet har otillräckliga halter av (normalt sett) järn och/eller vitamin B12. I mitt fall hade jag mycket kraftig B12-brist, vilket uppdagades eftersom jag var blodgivare och mina blodvärden kraftigt sjönk under en period om ungefär ett år. Jag var dessutom fruktansvärt trött hela tiden, så om du också upplever att du är (ovanligt/onaturligt) trött så har du ännu en mycket stark indikator.

Blodbrist är sammankopplat med depression och ångest. I mitt fall har jag i flera år lidit av depression, och jag kan i efterhand "pussla" ihop mina fallande blodvärden med att jag mådde sämre och sämre psykiskt. Självklart finns andra faktorer med i bilden, men jag känner kopplingen på flera sätt.

Min STARKA rekommendation är att du SNARAST beger dig till vårdcentral för att ta blodprov och kolla dina blodvärden. Om det visar sig att dina värden är låga så är det enkelt att medicinera bort bristen - järn och B12 är enkla, billiga tillskott vars enda potentiella bieffekt är lite dålig mage ett litet tag (järn, ej B12). Självklart kan bristen bero på att du t.ex. inte kan ta upp ämnena vilket gör det svårare att korrigera, men det får du nog ordning på i så fall. Gå inte och dra dig att kolla detta.

Du får gärna PM:a mig här så berättar jag mer om du vill veta. Jag har alltså suttit i smeten med både blodbrist och depression, och medicineras idag mot båda och mår SUPER!
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#4
12 juli 2016 kl 12:08
2 Gilla
Min rekommendation till dig är precis som inlägget ovan nämner, bege dig snarast till närmaste Vårdcentral för att få hjälp med ditt bekymmer. Det behöver ju inte vara undergång bara för att man söker hjälp.

Jag vet att många kanske svarar i all välmening, men jag har också alldeles för ofta sett extrema mängder med "vet-bäst-bergare" här på jogg. Så än en gång, uppsök en vårdcentral för hjälp med ditt bekymmer.
1983 • Helsingborg
#5
12 juli 2016 kl 12:25
2 Gilla
Jag har rintgt vårdcentralen och de ska ringa upp. Se vad de säger helt enkelt :) Tack för alla svar.
Walker67
1947 • Växjö
#6
13 juli 2016 kl 00:06
Gilla
Om du ordineras järnmedicin skall du be att få hemojärn baserat på blod, inte syntetiskt järnpreparat, vilket på sikt kan försämra din kropps förmåga att ta upp järn. (fast det kanske är regel numera att ordinera hemojärn)

Normalt sett kan man ha ångest före ett träningspass tex inför ett mjölksyrapass, men efter genomförd träning mår man som en prins med mycket endorfin i kroppen. Det tyder på att det är något som felas dig.
1973 • Åkersberga
#7
13 juli 2016 kl 07:52
Gilla
Har haft samma problem med halsbränna och allmänt sur mage under och efter löppassen i perioder och har märkt att det hjälper att minska på antalet dagar jag springer varje vecka men även minskad intensitet har hjälpt.
1983 • Helsingborg
#8
13 juli 2016 kl 09:56
Gilla
Jag borde verkligen må bra efter pass. Idag är ångesten borta för nu har jag inte sprungit på två dagar. Något är konstigt.

Lekman är jag, men det finns samband mellan mjölksyra och ökad panikångest etc. Om jag tränar kanske uppstår mjölksyra. Kroppen kanske inte kan göra sig av med den och det skapar problem?
Jag vet inte.

På blodgiveriet har jag för mig att jag har fått hemojärn om jag inte minns fel. Kan vara så att järn på något konstigt sätt tar bort topparna av problemet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.