Löpning Tävlingar & Motionslopp 18 inlägg 4630 visningar

För oss motionärer?

Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#1
23 april 2016 - 10:33
Gilla
Är det verkligen så att vi motionärer behöver sportdryck, äta mycket kolhydrater för ett halvmaraton?
Kan det verkligen ge sådan effekt att vi kan förbättra oss på den sträckan? Är det inte bättre att löpa mer och längre, vänjs kroppen?
Laddar för fullt för varvet i Götet under 1.40.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
23 april 2016 kl 10:58 Redigerad 23 april 2016 kl 11:07
Gilla
Det gäller i vart fall att inte ha så kolhydratfattig kost innan loppet så att man riskerar ha för lite glykogen i de relevanta löparmusklerna, så kosten spelar roll.

Grovt räknat bör 5 gram glykogen per kg kroppsvikt räcka att ha lagrat upp i löparmusklerna, och en löpare som ofta springer pass på 1-2 mil borde normalt ha ungefär så stora depåer "till vardags" om han eller hon är i energibalans och har en någorlunda kolhydratrik kost, dvs inte LCHF.

Det torde räcka att i de fallen inte springa mer än säg 0-5 km dagen före loppet med oförändrad kost, eller träna helt normalt dvs ingen nedtrappning alls och lägga till extra sisådär 50-100 gram kolhydrater dagen före loppet.

Ju bättre mängdtränad man är med många långa pass desto mindre behov av extra kolhydrater har man, allt annat lika, eftersom man då dessutom bör ha utvecklat sin fettförbränning så att den är mer effektiv än för förhållandevis mindre tränade löpare.
1969 • Kiruna
#3
23 april 2016 kl 11:18
1 Gilla
Ändå är vi många som förbättrat resultaten efter att ha hoppat av "sockertåget" och inte minst mår bättre av det....
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
23 april 2016 kl 11:25 Redigerad 23 april 2016 kl 11:27
Gilla
#3

Men vi är nog desto fler löpare som normalt äter en hyfsat kolhydratrik kost (vilket speciellt underlättar inför fartträning, tävling och mängdträning inkl lååånga långpass), säg 60-75 energiprocent och som grupp i snitt har uppnått bättre resultat än LCHF-are :-)
Irene
1968 • Åstorp
#5
23 april 2016 kl 12:15
Gilla
Here we go again!
När det gäller mathållning känner var och en vad som fungerar bäst oavsett vad som stoppas in.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
23 april 2016 kl 13:07
Gilla
#5

Ja alla och envar bör känna till att det krävs tillräckligt med glykogen i löparmusklerna för ett optimalt resultat på t ex halvmaran.
Irene
1968 • Åstorp
#7
23 april 2016 kl 13:35
Gilla
Ja och det lär man sig om inget annat. Långpass under träning visar vägen.
1969 • Kiruna
#8
23 april 2016 kl 15:53
Gilla
Alla Och Envar och Engwall kanske inte alltid är samma person med identiska erfarenheter....
1969 • Kiruna
#9
23 april 2016 kl 18:04
1 Gilla
Ber om ursäkt för en ogenomtänkt kommentar. All respekt för Engwalls resultat och kunnande. Menar inte att låga glykogennivåer ökar prestationer men när man ser löpare på min högst medelmåttiga nivå (1,40-2h) ha 6-8 gel i bältet på en halvmara så börjar man ju undra om detta sockerfrossande verkligen är rätt väg att gå. Ser själv inget behov av att tillföra något annat än vätska på lopp under 2h och tror inte att det är någon begränsande faktor på dessa nivåer.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#10
23 april 2016 kl 18:21 Redigerad 23 april 2016 kl 18:23
Gilla
Re #9

Ja, det är en annan sak, och det tror jag inte heller ska behövas för de flesta halvmaralöparna om man har ätit lämpligt dagen eller dagarna innan. Att äta rätt stora mängder socker, under ett såpass ändå ganska måttligt långt lopp som halvmaran , vilket dessutom binder en massa vätska i magen bör således inte heller vara optimalt och kan väl för vissa även orsaka magproblem.

Själv var jag tränad för att endast dricka vatten även på marathonlopp. Glykogenet i musklerna (och levern) brukade räcka hela loppet.
1985 • Stockholm
#11
23 april 2016 kl 18:23 Redigerad 23 april 2016 kl 18:25
Gilla
Bo pratar väl om kolhydratladdning inför ett lopp? Alltså det som intas före loppet och inte under.

Behövs det ens vatten under en halvmara?

Jag sprungit några på träning men aldrig känt något behov. Idag tvingade jag med sportdryck på långpasset men det kändes mest som ett aber.

Edit: Bo hann före med svar :)
Mr. B
1963 • Hemma
#12
23 april 2016 kl 18:47 Redigerad 23 april 2016 kl 18:48
2 Gilla
Det är ju också skillnad mellan att "ta sig i mål belåten" och att kapa varenda möjlig sekund.
Bägge ambitionerna finns bland dem som kallar sig motionärer.
1969 • Kiruna
#13
23 april 2016 kl 21:20
Gilla
Men Engwalls arbetstid på en mara var ju inte mycket längre än många av oss gör på en halv.....?
Åker långlopp på skidor i 5-7h på vatten och det går bra det med. Tror sockret gör mer nytta i att pigga upp huvudet än musklerna när man börjar bli sliten.
Stefan Tall
1971 • Stocksund
#14
23 april 2016 kl 22:24
Gilla
Vattenskidor?
1969 • Kiruna
#15
23 april 2016 kl 22:41
Gilla
Kristalliserat vatten under skidorna och i flytande form i magen. ;-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
23 april 2016 kl 23:03
Gilla
Äter man LCHF kan det nog vara bra att toppa upp med lite kolhydrater dan före en halvmara. Annars behöver man knappast toppa och vatten, om det är varmt, bör räcka under loppet också.
Det är skillnad på en mara, där behöver de flesta göra sitt yttersta för att maximera glykogendepåerna - förutom att ha tränat upp en bra fettförbränning. Men det var OT.
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#17
25 april 2016 kl 06:33
Gilla
Tack för all erfarenhet ni delar med er.
Har haft lite problem med magen under tidigare lopp med sportdryck.
Vad tror ni om att äta som vanligt dagarna innan med lite extra kolhydrater och skippa sportdrycken?
Dricka en mugg med vatten vid varje station, hoppa över vid Götaplatsen och sedan trycka på in till Slottsskogen?
Irene
1968 • Åstorp
#18
25 april 2016 kl 07:54
Gilla
Ät då kolhydrater av kvalite som t ex grönsaker. Då får du vitaminer och mineraler i dig på köpet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.