23 april 2016 kl 10:58
Redigerad 23 april 2016 kl 11:07
Det gäller i vart fall att inte ha så kolhydratfattig kost innan loppet så att man riskerar ha för lite glykogen i de relevanta löparmusklerna, så kosten spelar roll.
Grovt räknat bör 5 gram glykogen per kg kroppsvikt räcka att ha lagrat upp i löparmusklerna, och en löpare som ofta springer pass på 1-2 mil borde normalt ha ungefär så stora depåer "till vardags" om han eller hon är i energibalans och har en någorlunda kolhydratrik kost, dvs inte LCHF.
Det torde räcka att i de fallen inte springa mer än säg 0-5 km dagen före loppet med oförändrad kost, eller träna helt normalt dvs ingen nedtrappning alls och lägga till extra sisådär 50-100 gram kolhydrater dagen före loppet.
Ju bättre mängdtränad man är med många långa pass desto mindre behov av extra kolhydrater har man, allt annat lika, eftersom man då dessutom bör ha utvecklat sin fettförbränning så att den är mer effektiv än för förhållandevis mindre tränade löpare.