Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 5324 visningar

Smärtor i vaden - muskelbristning?

Mikael Angelin
1969 • Tygelsjö
#1
29 september 2008 - 20:27
Gilla
Vid ett löppass för en dryg vecka sedan fick jag vad jag trodde var en typisk muskelbristning i vaden. Plötslig smärta efter 3-4 km, precis när jag började ta i mer under en skogslöpning. Kunde dock fortsätta springa, dock i smålunkande tempo. Vilade en knapp vecka, provade försiktigt igen på mycket kort distans, sedan lite längre allt medan jag plöjde forum här och på andra sajter om information. Kände då av vaden igen.
Har nu lite ont när jag springer och känner att jag inte vågar ta i ordentligt - smärtan ligger strax under ytan. Följer dock råd från forumet här och kör tåhävningar och ganska mycket stretching - detta helt utan smärta, känner mig precis lika stark i vaden som vanligt.
Undrar nu -är detta en muskelbristning? Mycket talar för det, men jag tycker det är märkligt att jag inte känner mig det minsta svag när jag tränar vadmuskeln. Jag har ett 12-km lopp om 3½ vecka som jag inte vill missa.
Mikael
1967 • Huddinge
#2
29 september 2008 kl 20:40
Gilla
Vart sitter smärtan, inte ytligt/djupt utan uppe/nere, sida etc.?

Sedan tror jag man kan säga att stretching inte är att rekommendera som rehab för muskelbristning. Avvakta med det tills du vet mer.
Mikael Angelin
1969 • Tygelsjö
#3
29 september 2008 kl 22:41
Gilla
Tack för intresset!
Smärtan sitter strax under där gastrocnemius buk slutar, från mitten och inåt. Den kommer från soleus och känns ganska djup.

Angående stretching så är det väl ffa i det mest akuta skedet man ska hålla sig ifrån det för att inte ytterligare förvärra skadan?
Mikael
1967 • Huddinge
#4
9 oktober 2008 kl 19:46
Gilla
På mig låter det som en bristning. Hur känns det nu? Jag sprang idag mitt första pass på nästan en månad efter en bristning i vaden.
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#5
9 oktober 2008 kl 19:53
Gilla
Själv har jag ont mest hela tiden. På vissa pass gör det ont i början och släpper efter en stund och känns inte alls. På andra pass gör det vansinnigt ont. Vet inte om det är samma men på mig är smärtan tydligt koncentrerad till en punkt ca 20 cm från golv just vid insidan av smalbenet, alltså inte benhinna eller själva sklettdelen utan på mjukdelarna. Trycker man på punkten så går det ibland som en kittling ner i foten. Jag ska få en remiss till idrottsmedicin på NUS här i Ume som jag hoppas ska skapa klarhet. Men innan dess blir det Umemaran, förhoppningsvis utan smärta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.