Löpning Träning 7 inlägg 3997 visningar

Stavar eller inte?

1985 • Handen
#1
12 augusti 2015 - 18:55
Gilla
God kväll i stugorna, dags att börja utnyttja jogg.se-erfarenhetsbank inför Marathon des Sables nästa år :D

Jag har den här veckan fastnat i stavarnas varande eller icke-varande under loppet. Jag själv har inte använt sånt och jag är heller inte övertygad om man har så mycket nytta av dom.
Läste på nån sida att användandet av stavar tar bort (avlastar?) med runt 7-9kg per steg men det låter mest som säljarsnack i mina öron!

Så låt höra allt positivt och negativt!
1966 • Karlstad
#2
12 augusti 2015 kl 22:31
Gilla
Stavgång bränner iaf mer energi än att gå utan men möjligt att det avlastar benen. Mer vetenskapliga rön har jag inte.
1981 • kaxås
#3
12 augusti 2015 kl 23:41
Gilla
Bara använt stavar under långvandringar med relativt tung packning. Hjälper uppför och stödjer nedför. Skulle inte vilja vara utan dem. Men springer jag vete fanken om jag vill ha stavar.
1971 • vånga
#4
13 augusti 2015 kl 07:34
Gilla
Krävs mycket träning innan det funkar med stavar, har ett dåligt knä kör ofta med stavar när mitt knä knorrar, men kan bara få in tekniken på kuperade löpturer-och på så sätt kan jag köra vidare trots knät. Men i början är dom bara ivägen och jag springer två/tre steg och ett tag med stavarna
Så har man inga bekymmer eller som jag förra veckan körde bara tuffa backpass så kör utan stavar du kommer bara snubbla på dom!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
13 augusti 2015 kl 08:17
Gilla
Om det är branta backar så avlastar stavar benen då du jobbar med bålen och överkroppen som komplement till benen. Det finns teleskopstavar som går att skjuta ihop när de inte används ( väger dock lite mer ).
1985 • Handen
#6
15 augusti 2015 kl 21:08
Gilla
Det finns en så länge gott om tid till träning med dom så det är inga problem. Branta backar kommer det finnas en del av men när jag var och sprang i Dolomiterna så tyckte jag inte att det behövdes så jättemycket som jag trodde innan, iaf inte uppåt, neråt önskade jag varje steg att jag hade ett par med mig som extra livlina =)

Jag har fått för mig att över de längre sanddynerna kan vara skönt med lite avlastning med stavar och kanske kan ge ett ordentligare tryck i steget

Teleskopstavar går bort, dom är på tok för tunga, hopfällbara i kolfiber är väl det lättaste alternativet, smidigt att sätta fast på ryggsäcken när man inte behöver dom heller..

Tack för svar, jag börjar bli mer övertygad på att ta med ett par men jag tar tacksamt emot fler åsikter :D
1972 • Skellefteå
#7
16 augusti 2015 kl 07:13
Gilla
Jag använder (som en av få) stavar vid fjällorientering. Kallare och kortare än ditt lopp. Jag tror att dom avlastar benen men ökar syreförbrukning och energiförbrukning. För mig känns benen som den mest begränsande faktorn. Jag går i alla uppförsbackar, och det känns som att stavarna hjälper bra, inte tekniskt svårt. Nerför springer jag och stavarna är inte till någon hjälp. Kanske lättare i sand? Utförslöpning med ryggsäck sliter mycket på låren och kan nog löna sig att träna innan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.