Löpning Träning 25 inlägg 5744 visningar

pollenallergi o löpning

Oliver
1984 • Göteborg
#1
21 maj 2015 - 17:40 (Redigerad 21 maj 2015 - 17:40)
Gilla
tja!

ja, nu är den här. däckade mig förra helgen efter ett intervallpass. blev HELT förstörd, uppriven, desillusionerad.

allting rann på mig; ögon, näsa, svett....

kli i halsen och under fotsulorna.

tio ggr värre än att bli dumpad.

pollensäsongen.

hur gör ni för att undvika detta helvete?

har läst att man kan springa i gryningen då daggen binder pollenet...men jag är ingen morgonpigg filur och i arla morgon ligger jag hellre och gosar med en skön och mullig donna.

men jag läste oxå att man kan löpa på natten, då släpper växterna inte ut så mkt pollen och således är det mindre skit i luften. men stämmer detta? är det "renare" luft vid midnatt?

i gryningen kan man förstå, då känns det lite fuktigt lite varstans men på natten???

någon med lite inside info och hur gör ni för att besegra allergin???

mvh

oliver
< < < 1 2 > > >
1967 • www.sapiens.se
#2
21 maj 2015 kl 17:58
Gilla
Jo då, jag vet precis hur det känns. Man försöker köra ett hårt pass eller tävling och däckar totalt.

Natten är inget alternativ för mig men gryningen funkar bra. Eller regniga dagar för tuffare pass.

Själv har jag i princip slutat tävla under pollensäsong för det är så tradigt att inte veta om jag ska däcka. Eller så har jag tävlat i härligt regniga länder, läs UK. :-)

Det är svårt att besegra allergin men man kan anpassa sig efter den. Med, inte mot.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#3
21 maj 2015 kl 17:58
Gilla
Ja just nu är det riktigt jävligt. Inte mycket man kan göra, bara vänta ut skiten.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#4
21 maj 2015 kl 18:00
Gilla
Sprang 10.000m-lopp igår, kunde knappt andas och fick smärtor i bröstet och fick bryta. Pollen sucks.
1967 • www.sapiens.se
#5
21 maj 2015 kl 18:05
Gilla
Det suger Gabriel, jag har också testat att DNF:a med akut andnöd och har tröttnat på det...
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#6
21 maj 2015 kl 18:32
Gilla
Marcus, ja det är väl kanske dags att totalt bortprioritera loppen i maj juni. Tyvärr så är det ju då många av de roligaste loppen går!
1967 • www.sapiens.se
#7
21 maj 2015 kl 18:35
Gilla
Ja det är ju det och dessutom spritter det i benen att få springa fort när det blir varmt och barmark. Själv passade jag på att operera mig för en vecka sen när det ändå inte funkar att träna vettigt.
amanda
1989 • ............
#8
21 maj 2015 kl 19:54
Gilla
Min vännina hade jätte problem med pollen men nu får hon kortison injektioner (tror ja de va) iaf injektion en gång per vår mot pollen. Å hon mår MYCKET bättre. Hennes ögon har slutat va röda å hon snorar inte alls som innan. Kanske borde snacka med vårdcentralen? :)
1973 • Mölnlycke
#9
22 maj 2015 kl 11:19
Gilla
Nu har jag inte pollenallergi själv så jag kanske har svårt att sätta mig in hur besvärligt det kan vara. Däremot är jag löpare och även biodlare. Jag har en som handlat honung av mig och som hade extrem pollenallergi. Han hade blivit tipsad att börja äta en sked honung om dagen redan under vintern och han sa att då våren/sommaren kom var allergin nästan obefintlig. Viktigt är att man äter honung som kommer från den plats man bor. Honung innehåller pollen och jag antar att kroppen genom att få i sig små mängder av exakt den pollen man utsätts för bygger upp ett naturligt försvar. Jag är ju lite partisk i frågan då jag tror mig veta hur nyttigt det är med honung men det kan vara värt att testa. Små barn som äter honung regelbundet har visat att ha svårare att utveckla pollenallergier.
Pär M
1969 • Umeå
#10
22 maj 2015 kl 16:43
Gilla
#9
kan det stämma??
"vi" läs min far har varit biodlare sen -80 talet jag har ätit/druckit honung sen hur länge sen som helst.

senaste året har jag börjat varje morgon med en mugg honungsvatten.

men har "alltid" allergi mediciner hemma!!! som används innan tävlinngar åxxå.


Oliver
1984 • Göteborg
#11
22 maj 2015 kl 20:06 Redigerad 22 maj 2015 kl 20:21
Gilla
tråkigt att fler än jag har problem!!:(

trodde nog (naivt) att jag kunde träna på ytterligare en månad innan pollen skulle göra livet surt.

prövade att löpa vid kl 05.30 idag men det kändes likväl förbannat tungt.:(

nu får man återgå till ritbordet för att skissa upp nya planer!

som jag ser det har jag följande alternativ:

1. lägga ner löpningen tillsvidare - bara löpa när andan, eller rättare sagt regnet faller på....istället köra allt inomhus: styrka, gympapass, cykel, crosstrainer osv osv...

2. kolla väderleksrapporter noga så att man försöker planera efter det. problemet är ju bara det är sjukt svårt att synka kroppen med vädret! det är ju svårt nog att synka huvudet med resten av kroppen (och snoppen!). sen har jag oxå märkt att väderleksrapporterna inte går att lita på för fem öre!

nu går jag iaf all in ikväll på att det är blir en blöt kväll/natt....

3. öppen för förslag...


btw, mr marcus nilsson; finner du att luften är mkt bättre på de brittiska öarna? är det enbart pga regnet eller kan det vara faunan?
och regnar det verkligen så mkt därborta...
Oliver
1984 • Göteborg
#12
22 maj 2015 kl 20:12
Gilla
jag vill göra ett tillägg:

vad jag inte riktigt förstår är hur eliten grejar det???

de måste ju tappa väldigt mycket i kapacitet och inte nog med det.

det kan ju oxå vara förenat med viss fara.

är de fullproppade med kortison, luftrörsvidgande, antihistaminer o dylika preparat??

nån som har inside info?
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#13
22 maj 2015 kl 20:15
Gilla
"vad jag inte riktigt förstår är hur eliten grejar det???"

Lyssna på maratonpodden med Åke Biten Eriksson (maran på 2:10). Han kunde aldrig prestera på våren och sommaren i Sverige pga pollenallergi. Det finns många andra elitlöpare som också har stora problem. Man får rikta in sig på hösten helt enkelt. Bästa tiden för löpning.
1967 • www.sapiens.se
#14
22 maj 2015 kl 20:18
Gilla
I Skottland regnar det i alla fall mycket. :-) Men visst det kanske är lite annorlunda med träden också, jag har ju mest testat att springa bland kullar och berg och där är det inte så mycket träd. Det var rätt tydligt på en tävling där vi kom in i en liten lövskog och jag tyckte att det gick så jäkligt segt och sen blev det konstigt nog lättare i en rejäl stigning ovanför träden. Det var inte förrän efter loppet när min polare som också känner av sånt sa att han kände likadant just där som jag kopplade.

De i eliten som har problem får också problem, Louise Wiker bröt Prag marathon bara för några veckor sen och jag har för mig att det var allergiproblem som var orsaken.
Oliver
1984 • Göteborg
#15
24 maj 2015 kl 13:53 Redigerad 24 maj 2015 kl 13:56
Gilla
gabriel! nr 13! tusen tack för tipset om marathaonpodden! väldigt intressant och kul samtal! på det hela taget väldigt bra! dock några synpunkter:

- jag har väldigt svårt med äldre fd elitlöpare (och äldre för den delen oxå!) som bara låter sig förfallas. tycker att det är grymt sorgligt att man som biten nu är en fet 50+ med ölmage. nånstans måste ju ta tag i sig själv. spelar egentligen ingen rolll vad man gjort tidigare, finns alltid nån som gjort bättre. därför tycker jag att det i sig är mer imponerande när en kille som GUNNAR DUREN kliver in på löparscenen som 45 åring (eller hur gammal han nu är). han är grymt fit och löper med kärlek till sporten...
samma sak med stålmannen.


- intervjuaren verkar helt betagen, ja nästan så att hon får lite orgasm när hon hackar upp bitens mara-tid i 10 km klossar. det kunde hon ju räknat ut på förhand. men allmänheten fattar inte riktigt hur snabbt det är förrän de sätter sig ner och verkligen tänker efter.

- sen går hon på hans medeldist tider utan nån som helst koll. man splittar aldrig upp dem i km tider! inte på det sättet iaf.

herregud! alla initierade vet vad den o den tiden är....behöver inte km-tider för 800/1500.

- med detta sagt: biten verkar ha haft en ansenlig speed faktiskt. 1.54 o 3.49 är grymt bra tider för en mara-löpare. ok, kanske inte jmf med de bästa i dagens mara-elit, men annars så. många framstående mara-löpare som inte gjort under 4 min på löpningen blå band o 1.54 är hyfsat vasst.

okeeej, det var bara lite tankar från en kaffe-tankad oliver. nu ska jag gå ner i källaren o pumpa min cykel. :)

ps. kommer bara löpa vid regn. och kolla efter jobb i skottland.


Kristian Zakariasson
1979 • Mölndal
#16
25 maj 2015 kl 09:20
Gilla
Jag känner igen det, jobbigt. Jag kan däremot rekommendera att besöka en öron-näsa-halsläkare och få läkemedlet Grazax utskrivet. Det är ett vaccin mot allergin där du äter en tablett, som smälts under tungan, om dagen i tre år. Kroppen skapar då ett försvar mot pollen. Jag har precis slutafört min behandling nu och hoppas slippa pollenbesvär. Jag har gräspollenallergi och den säsongen har inte riktigt startat än. Jag har märkt stor förbättring de senaste somrarna. Enda nackdelen är att läkemedlet är väldigt dyrt men högkostnadsskyddet går in efter ett tag så det kostar 2200 kr om året.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#17
25 maj 2015 kl 10:44
Gilla
"- jag har väldigt svårt med äldre fd elitlöpare (och äldre för den delen oxå!) som bara låter sig förfallas. tycker att det är grymt sorgligt att man som biten nu är en fet 50+ med ölmage. nånstans måste ju ta tag i sig själv. spelar egentligen ingen rolll vad man gjort tidigare, finns alltid nån som gjort bättre. därför tycker jag att det i sig är mer imponerande när en kille som GUNNAR DUREN kliver in på löparscenen som 45 åring (eller hur gammal han nu är). han är grymt fit och löper med kärlek till sporten...
samma sak med stålmannen. "

Varför har du "svårt" för det? Alla får väl leva det liv de vill leva, det är väl upp till var och en? Kan jag tycka.

Gunnar Durén är fantastisk såklart, men du kan aldrig jämföra honom med Biten. Den träningen som Biten underkastade sig under så många år och det han presterade, som var i klass med de allra bästa i världen just då (fatta att komma 4:a i Chicago Marathon, det är ju så sjukt stort så det finns inte), är något helt annat än att ta veteran-VM-medaljer. Även om det också är fantastiskt bra.

Jag har full förståelse för att man bara lägger ner allt som har med löpning att göra efter en karriär som den Biten hade. Speciellt om man har mycket problem med skador också.

Håller med om att det var märkligt att fråga efter vilken kilometerfart Biten höll under ett 1500-meterslopp? Hur tänkte hon då?
1985 • Tyresö
#18
25 maj 2015 kl 10:47
Gilla
Inte hört om Grazax men låter väldigt smidigt.

Själv körde jag en hypersensibilisering mot gräs och björk för några år sen där man går till läkaren och får sprutor med småå mängder av allergen som sedan byggs upp till högre mängder. Tar lite tid med alla läkarbesök (1 gång i veckan i 8 veckor, sen trappas det ner till var 8:e vecka under 2 års tid om jag minns rätt).

Det har dock hjälpt mig enormt.

Sen med astma och allergi gäller det att vara välmedicinerad! Har i princip aldrig problem med luftrören när jag springer tack vara hypersensibilisering och medicinering.

Visst, snuvig är jag nu när björken är som värst men känner inte att det har stor påverkan på min prestation.
Oliver
1984 • Göteborg
#19
9 juli 2015 kl 06:39
Gilla
hur många procent i kapacitet/performance tror ni man kan tappa???

10 %? eller är det omätbart?

dels har man ju den rent fysiska/fysiologiska aspekten men sen tillkommer ju den psykologiska biten som är minst lika jobbig.

inte bättre blir det ju när man vet att det inte är bra att anstränga sig (för mkt) när man har pollenallergi-problem....
Daniel
1971 • Stockholm
#20
9 juli 2015 kl 11:41
Gilla
Nu finns det såklart många grader av polenallergi, men för mig har det funkat att påbörja medicineringen tidigt på säsongen.

Jag börjar äta Aerius (antihistamin) den 1:a mars varje år. Då hinner skyddet komma igång i god tid för pollensäsongen. Sen springer jag alltid med en Bricanyl i fickan för säkerhets skull.

Och när halterna är som högst väntar jag i några dagar (eller på regn).
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.