Löpande vegetarian - Löpning
Löpning Kost & Näring 27 inlägg 3938 visningar

Löpande vegetarian

1994 • Västerås
#1
18 april 2015 - 07:18
2 Gilla 
Hallå hallå.

Jag skulle behöva lite tips. Jag har ingen aning om vad man borde stoppa i sig och har ett förflutet med att mixtra med maten, så mängder och sådant är svårt för mig. Men rent intuitivt känns det som att jag äter tillräckligt.

Men igår sprang jag 3 mil. Framåt kvällen började jag känna mig omättbar, och nu dagen efter är det ett stort svart hål i min mage ungefär. Så jag undrar lite över mitt matintag igår; åt jag för lite? För konstigt? Och som rubriken säger: jag är vegetarian (lakto-ovo).

Frukost: fröknäcke med avokado + ägg, chiapudding med granola
mellanmål: päron
Lunch: Quinoabiffar med ajvarsås, fem små potatisar, inlagda rödbetor, sallad
(Löptur på 3 mil)
Kvällsmat: Soppa + bröd
Fredagslyx: Ben & Jerrys

Som ni ser smällde jag i mig en Ben & Jerry's, vilket inte hör till vanligheterna, men jag menar - en sån innehåller ju sjukt mycket kalorier. Men jag kunde ändå inte somna på typ 2-3 timmar på grund av hunger, och nu efter frukost känns det fortfarande som att jag inte ätit något.

Jag målar ju upp det här som det är rocket science. Men finns det fler vegetarianer här som upplever att de är väldigt hungriga ständigt? Eller är det bara en löpargrej? Allmänna tips tips?
< < < 1 2 > > >
1994 • Västerås
#2
18 april 2015 - 07:20
Gilla 
(Och sidnoteringen att den innehåller "sjukt mycket kalorier" - då menar jag att den borde mätta ganska mycket)
amanda
1989 • ............
#3
18 april 2015 - 08:39 Redigerad 18 april 2015 - 08:42
1 Gilla 
Jag är ingen vegeterian men blir ändå väldigt hungrig efter en löptur. Tror du skulle ätit något mer matigt efter soppan. Soppa mättar inte så mycket. Ben N jerrys innehåller bara fett å socker och inget direkt näringsrikt så det mättar inte länge. Efter 3 mil behöver kroppen nyttig och bra energi. Du kanske skulle tagit några fler mackor på kvällen? :)
1968 • Kållered
#4
18 april 2015 - 09:27
1 Gilla 
Varför äter du inte om du är hungrig?
1988 • Göteborg
#5
18 april 2015 - 09:43
2 Gilla 
Är själv vegetarian och löpare, vilket jag själv tycker fungerar ypperligt. Men ska du springa så pass långt som du gör så behöver du också en hel del bra bränsle.

Äter du något under passet när du springer ett sånt långpass?

Efter ett sådant långpass, brukar jag först äta något direkt när jag kommer hem. Exempelvis en banan och/eller några mackor med nötsmör (en favorit, gott och mycket bra näring).

Sedan äta en lagad måltid inom en timme eller så efter att du kommit hem. Tror som Amanda skrev, att du kanske bör komplettera soppan med något. Beror såklart på om det är en ren grönsakssoppa eller om det är en matigare soppa med linser eller bönor, men generellt är ju soppor inte det mest mättande.

Sjyssta komplement till soppa som jag brukar använda:
Linstopping: http://www.greenkitchenstories.com/creamy-broccoli-soup-corn-biscuits/
Bönsallad: http://lillamatderiven.blogspot.se/2014/01/oliv-vinagermarinerade-bonor-med-kokta.html
Annan form av matigare sallad.

Sen tror jag det är en bra idé att äta något lite matigare på kvällen (som ett tillägg till glassen), ett par mackor eller en skål med keso och frukt till exempel.

Hur länge har du ätit vegetariskt?

Ser ju ut som du äter bra mat, men just efter hård träning som ett sådant långpass tror jag du kan behöva äta lite extra för att fylla på depåerna och ge kroppen möjlighet att återhämta sig efter passet.
1981 • Vegan Runners
#6
18 april 2015 - 13:43
1 Gilla 
När jag började springa mycket fick jag ändra hur stora portioner jag behöver, min hunger gick absolut upp. Att öka portionerna betyder ju bara att kroppen får i sig mer näringsämnen den behöver. Jag tror "intuitionen" inte alltid stämmer eftersom vi bombarderas med så mycket konstiga reklambudskap och olika sorters ideal hela tiden. Rent krasst så har du gjort av med mer energi på att vara ute och springa tre mil än vad du får i dig av att äta ett glasspaket efteråt. Klart du blir hungrig då och måste lita på den känslan! Lycka till med löpningen och ta hand om dig.
1989 • Bandhagen
#7
18 april 2015 - 16:05
Gilla 
Jag tycker att du ska äta mer om du har den känslan, och spontant så ja, jag tycker det ser väldigt lite ute under en dag med tre mils löpning.

Om du är intresserad av vegetarisk kost och löpning rekommenderar jag varmt Scott Jureks bok Eat and Run. En sorts självbiografi om ultralöpning, handlar till stor del om kost också, finns lite recept i. Finns på pocket på svenska.


 annons
 
1985 • Pussen
#8
18 april 2015 - 17:01
Gilla 
Vad dricker/äter du under löpningen?

Hungern kan ju många gånger bli allt för extrem i efterhand för att man har väldigt tömda depåer från löpningen.

Se över din energikonsumtion under löpningen så ska du se att hungereffekterna efter passet inte kommer vara lika stora.
1985 • Göteborg
#9
18 april 2015 - 17:27
1 Gilla 
Jag är också vegetarian och har varit det i drygt 10 år, funkar jättebra. Jag tror det här med hunger är väldigt individuellt, själv äter jag som vanligt de dagar jag kör långpass.
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#10
18 april 2015 - 19:01
Gilla 
Försök att inte krångla till det. Ät när du är hungrig, drick när du är törstig. Lite på att kroppen talar om vad den behöver.
1994 • Västerås
#11
18 april 2015 - 19:42
1 Gilla 
Tack för alla svar!

Lite allomfattande:
- Nja, nej, att äta glass efter träning brukar jag inte göra och nej, det är inte mycket näring i det haha. Men om det är något jag vill kunna komma tillbaka till 100% "normalt" igen är det att äta glass, och då gäller det att äta det också ;)
- Äter ingenting under de passen. Det kanske är något jag bör börja med alltså?
- Det här med att äta när jag är hungrig: det känns lite FEL att ta upp något sådant här i detta forum, eftersom jag upplever att det är mer proffsigt än så på detta forum, men läget är tyvärr så att jag upplever att mina hungerkänslor är onaturliga. Eftersom jag upplever att "alla" andra blir så mätta snabbt. Men detta är ju rester av min mixtring. Jag vet ju att alla har olika energibehov, men ibland är hjärnan irrationell.
- Har faktiskt köpt "Eat and run"! Blir till att läsa den nu!
- Vegetarian i drygt ett år!

Vet inte om det här med vegetarian är någon korrelation = kausalitet (säger man så?) men tänkte höra om någon har liknande erfarenheter.

Tack så mycket för alla svar!
1973 • Åkersberga
#12
18 april 2015 - 23:26
Gilla 
Det är ingen nackdel att vara vegetarian.
Är tyvärr inte vegetarian nu men varit det under ett par år tidigare när jag höll på med kampsporter.
Som du redan vet att äta djur är snarare en dominerande världskultur än en nödvändighet för att lyckas oavsett sport.
En variant som ger facit är att träna på som mycket man orkar och om man går ner eller upp i vikt vet man sen mera säkert hur man vill styra sin matintag för att uppnå sina mål.
Kroppen är också anpassningsbar och vänjer man den att äta lite mer sällan kommer inte hungerkänslorna lika ofta, kan vara en fördel för långlöpare.

1968 • Kållered
#13
19 april 2015 - 08:49
Gilla 
Att inte äta när man är hungrig - är inte det att mixtra med maten?

Hur vet du att andra blir mätta fortare än du? För att dom säger det?
 annons
 
1974 • Västra Frölunda
#14
19 april 2015 - 12:52
Gilla 
Jag har varit vegetarian i ca 20 år, innan jag började springa var jag i princip aldrig hungrig, nu så kan jag bli väldigt hungrig, då äter jag en massa nötter, jordnötsmörsmackor, sallad, bananer, smoothies, bär, choklad med mera. Sen lagar jag burgare/burritos eller annat gott till middag!
1974 • Knivsta
#15
19 april 2015 - 13:29
Gilla 
Jag är vegan och har inte ätit kött sen 1994 och det funkar finfint. Men för att få i mig det protein som jag behöver tänker jag på att varje måltid (utom frukost) ska innehålla ca 20 gram protein. Det kan vara från linser, bönor, nötter, sojakött och sånt du vet. Quinoabiffar lät ju inte så proteinrikt och inte heller soppa, men biffarna kanske innehöll ett par ägg och soppan kanske var linssoppa. Annars lät det som både lite lite kolisar och protein en dag med tre mils löpning, och det kände du ju när hungern kom.
1985 • Pussen
#16
19 april 2015 - 15:37
Gilla 
Ja hunger styrs av rutiner, dina hormoner främst Ghrelin utsöndras vid de tidpunkter du vanligtvis äter och hunger är sällan kopplat till nuvarande energistatus. Det finns ju en anledning till att idrottare råds att äta lite oftare och mer.

Under år 3 på min Biomedicinutbildning skrev jag min C-uppsats om just hungerkänslor och dess koppling till energistatus, samt hormoner och gjorde även en egen blodsockerkontroll över det hela hos friska människor. Spännande läsning som ett sidospår om hunger - http://hh.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A536998&dswid=3752

Testa att tillföra en viss del energi under passet och utvärdera din efterföljande hunger därefter. Det behöver inte vara just sportdryck utan kan till att börja med vara lite russin eller liknande bara för att kolla av effekterna.
1994 • Västerås
#17
19 april 2015 - 18:10
Gilla 
Patrik: Ja, det skulle väl räknas lite som att mixtra med maten. Eller efterdyningar av det.
Och din andra fråga är svår att svara på eftersom det mer är av en känsla jag har, och jag är uppenbarligen ganska lättpåverkad.

Allie: och här har jag gått runt och trott att quinoa är fantastiskt proteinrikt. Intressant. Linssoppa var det ja! Tack för påminnelse om protein.

Tommy: intressant. Kul ämne. Vad jobbar du med idag? Ja, jag hade med mig lite torkade fikon under passet, men upplevde att jag kanske inte behövde dem. Nästa gång hamnar de i magen.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#18
19 april 2015 - 18:26
Gilla 
Lika lite som du kan köra en bil utan bränsle, behöver du också tanka dig själv, dåligt bränsle = går illa och fungerar inte som du ska, men tankar du bra grejer fungerar du som du ska, du svarar bättre på träning och återhämtningen går snabbare.
1985 • Pussen
#19
19 april 2015 - 22:19
Gilla 
Rebecca: Jag driver delvis mitt egna göretag Umara. Det är specialiserat mot konditionsidrott och prestation. Med vetenskaplig förankring i allt och en vad, jag kallar, no bullshit approach så tar vi fram bland annat sportdryck (vegangodkänd) m.m.

Utöver det så har jag varit i PT-branschen i några år men har gått från hälsa och motionärer som springer för att tappa vikt, eller som springer för att det bara är skön utan en tanke på tid, till mer prestationsinriktade idrottare. Människor som betalar mer för sina skor bara för att de är lättare, betalar extra för en kolfiberram på cykeln eller sportdryck framför hemmagjord saft eller avslagen cola :)

Prova dina torkade fikon, jag rekommenderar dock inte en hel påse utan något mindre dos. De är nämligen fiberrika och fibrer och löpning är ingen bra mix om man säger så.
 annons
 
Kajsa B
1987 • Göteborg
#20
20 april 2015 - 07:56
Gilla 
Som andra sagt, är du hungrig så ät!
Och jämför inte med andra, vi funkar olika. Och tränar man mycket behöver man mer. Ät så du känner dig pigg och stark. Har själv mixtrat mycket med maten, men har lärt mig att lyssna till min kropp mer än något annat.

Testa att lägga till mer fett (oljor, avokado, nötter, ost) och proteiner (baljväxter, ägg) och se om det hjälper. Var något jag själv behövde tänka på när jag gick över till veg...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
 annons