Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 5796 visningar

Inlägg eller inte

#1
3 mars 2015 - 11:41
Gilla
Hej!

Har nyss kommit igång med löpningen och besväras lite att jag får lite ont i vristen efter runt 2km. Kanske är jag bara ovan men har också funderat lite över mina inlägg. Jag fick formgjutna inlägg för några år sen som jag tyckte var super men krävde en viss omställning i början. Nu har jag de egentligen bara i mina löparskor då många av mina andra skor inte har utbytbara sulor. Det har fungerat fint men nu när jag börjat springa mer funderar jag om det kan vara dåligt på något sätt att gå mellan "vanliga" sulor till vardags och inlägg när jag springer.

Är belastningen när jag går så liten att jag kanske kan bortse från dessa skor och köra med inlägg när jag springer?

Borde jag absolut skaffa skor som jag kan ha inläggen i?

Eller ska jag kanske ta det lugnt och öka löpningen successivt och se om det fungerar?

Tacksam för svar!

Jonas
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
3 mars 2015 kl 19:47
Gilla
Om möjligt bör man träna bort behovet av inlägg, stärka fötterna så att man klarar sig utan. Om du inte har ont i fötterna tycker jag du ska prova att springa utan inlägg. Snart går det att springa lite barfota också, det stärker men ta lite i taget.
Balansövningar skulle jag gissa är bra för att stärka vristerna, balansplatta och stå på ett ben mm.
Fredrik Edström
1972 • Hunnebostrand
#3
3 mars 2015 kl 20:18
1 Gilla
Undvik formgjutna sulor i joggingskorna. Jag hade det ett tag och fick sedan problem med hälsenan. Är övertygad om att dessa var orsaken. Fortfarande inte bra, två år har gått.

Skaffade dessa ortopediska inlägg för arbetskorna egentligen men ortopeden förespråkade ett par i joggingskorna oxå när han hörde att jag sprang en del.

Ok, kan vara otur och individuellt problem men jag vill ändå höja ett varningens finger.
Martin Edvardsson
1975 • Ystad
#4
3 mars 2015 kl 21:31
Gilla
Jag har dragit på mig löparknä och blivit behandlad av bland annat kiropraktor och han avrådde bestämt från inlägg. Tydligen kan man fixa de flesta problem genom att knäcka lite i diverse leder och träna upp musklerna. Inlägg löser ju egentligen inga problem utan bara kompenserar för dem.
#5
3 mars 2015 kl 22:46
Gilla
Tack för alla svar! Ska testa nästa pass att köra utan inläggen. Faktum är att jag har inte haft några problem de senaste åren (men trodde det kunde berott på att jag sprungit så lite och därmed belastat lite) men kanske behöver jag inte inläggen alls. Trodde man skulle ha så skräddarsydda skor och sulor som möjligt efter fötterna.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#6
4 mars 2015 kl 09:56 Redigerad 4 mars 2015 kl 10:10
Gilla
Jag är nog i minoritet här på jogg och de flesta råd handlar om att man ska stärka fötterna och gå mot det minimalistiska hållet. Jag vill inte råda dig men har själv beslutat mig för att fortsätta lubba med inläggen och i de skor som funkar och som av många anses onödigt klumpiga. Jag har fått skador och bekymmer när jag testat "något nytt" och har därför valt en försiktigare strategi.

Däremot skulle vilja råda dig att kanske förnya dina inlägg om de har några år på nacken. Dels funkar de inte lika bra efter några år och åldras och dels kanske dina fötter har förändrats.

Jag själv gör ändå en massa saker för att stärka fötterna i alla fall, typ balansbräda, plocka upp handukar med fötterna. Tänkte också springa kortare sträckor på gräs i sommar men bara med syftet att stärka fötterna inte för att på sikt bli kvitt inläggen eller bli barfotalöpare.

Men lycka till! Hoppas det blir bra oavsett vilken väg du väljer.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#7
4 mars 2015 kl 22:13
1 Gilla
Vi är nog alla olika. Inläggen jag hade i början gjorde att jag kunde börja springa och därmed komma i form. Efterhand som jag tränat upp mig kunde jag få över från formgjutna med mycket pronationsstöd till standardinlägg från affär och nu oftast helt utan. För mig hade rådet att träna upp mig istället för att använda inlägg bara lett till att jag aldrig kommit igång.
Vad som är rätt för dig kan jag inte bedöma. Att öka långsamt är ett råd som gäller oavsett.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
5 mars 2015 kl 18:44
Gilla
Om det känns bra att springa med inlägg är det ju inte fråga om att börja från början och stärka fötterna först, spring sedan. Spring med inläggen men kör styrketräning parallellt och prova sen att springa lite utan inlägg för att öka den delen långsamt är mitt allmänna råd.
För en del funkar det nog inte, somliga kan behöva ha inlägg livet ut men försummar man styrketräningen och "gör det bekvämt för fötterna" med inlägg så finns risken att fötterna försvagas och man får problem trots inläggen eller inte kan gå utan skor inomhus osv. Så använd inlägg om de behövs och funkar men inte mer än nödvändigt och kör fotstärkande övningar parallellt i så fall (och gärna annars också).
1967 • www.sapiens.se
#9
5 mars 2015 kl 19:34
1 Gilla
Lite mer anekdotiskt härifrån. När jag startade om med löpningen misslyckades jag gång på gång på grund av krånglande benhinnor. När jag fick inlägg kunde jag få kontinuitet i träningen och jag använde dom hela vägen fram till mina första maror. Sen kunde jag gradvis fasa ut dom och ett par år senare kunde jag springa maran på 2:44 i tunna racers. Trots att jag använde inlägg i början blev fötterna starkare och nu har jag till och med fått spontanberöm av flera fysioterapeuter för att jag har så starka fötter.

Så, alla måste inte börja med fotgympa utan man kan springa sig till starkare fötter också även om man inte är junior längre.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#10
6 mars 2015 kl 12:22
2 Gilla
Tänkte först när jag såg rubriken "vilken konstig tråd, skriva ett inlägg om man ska skriva ett inlägg eller inte", men insåg snabbt det handlade om inlägg i skorna...

Jag vet, detta var ett onödigt inlägg men kunde inte låta bli.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.