Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 6095 visningar

tips angående skor.

Per
1974 • Kristianstad
#1
15 maj 2014 - 11:22
Gilla
Började springa för några år sen, fick löparknä efter ett år. är inte riktigt
tillbaka på banan ännu, men det blir bättre. men jag blir lite svullen och öm
i höger knä om jag springer närmare milen. köpte skor med riktig pronation. (Acsis gt 2000) kan det vara negativt oxå? man blir ju inte klok på . helt slutat springa på asfalt. hör till saken att jag tycker inte riktigt om skorna, känns som väldigt hård dämpning. väger 73-74 kilo. kanske får dra ner på löpningen ett tag och börja med styrka. back to basic...
Mest om någon har samma erfarenhet eller lite ideer..
Rickard
1981 • Skoskav
#2
15 maj 2014 kl 22:39
Gilla
Om jag förstått alla inbitna löpare på internet rätt så är det bra med variation när det gäller skor (underlag med eventuellt). Sen har jag även ett vagt minne av att ju mindre drop ett par skor har ju mer avlastar man knät ( och belastar andra delar). Väldämpade skor brukar väl oftast ha över 10 mm drop. Du kanske skulle komplettera med ett par andra skor med lägre drop? Själv gillar jag saucony kinvara (4 mm drop) eller asics j33(?) som har 6 mm drop. Men jag är bara en löparamatör med stort forumintresse så fler åsikter på detta vore kul.
Rickard
1981 • Skoskav
#3
15 maj 2014 kl 22:41
Gilla
.... Och så kanske du bör mjukstarta lite om du köper andra slags skor. Ett par km i taget.
1984 • Stockholm
#4
15 maj 2014 kl 23:03
Gilla
Finns många långa trådar om ämnet pronationsstöd, dämpning osv. Mig veterligen finns inga vetenskapliga belägg för att pronationsstöd minskar skaderisken för någon, så jag skulle inte råda ngn att börja där iallafall. Sen kan det funka ändå förstås, verkar vara ganska komplexa samband mellan skor och skador överlag. Det finns vad jag vet heller inget vetenskapligt stöd för att mkt dämpning i skorna faktiskt minskar belastningen (foten sätts i stället ner hårdare vid mer dämpning tyder vissa studier på). Bättre testa ett par neutrala skor som inte är supertunga och jobba därifrån tycker jag. Men i slutändan så handlar det om att hitta vad som passar för en själv, gillar du inte skorna så är det garanterat fel. Precis som Rickard säger så upplever många att mindre dropp (klack) flyttar belastningen lite från knä/höft till vader/hälsenor. Så det kan absolut vara värt att kolla in. Kinvara som Rickard nämnde eller ngn sko i salmings serie skulle kunna vara bra att variera med. Till exempel. finns massa bra skor - och massa dåliga skoförsäljare.

Sen behöver dina problem inte ha med skorna att göra. Kanske springer du för ofta, för hårt (vanligt att man ligger för högt i puls vilket sliter) eller så behöver du träna lite bålstyrka.
Per
1974 • Kristianstad
#5
17 maj 2014 kl 11:31
Gilla
Tack för tipsen, ska vila några extra dagar och testa med mina gamla neutrala skor, håller med om att jag ligger högt i puls, men tycker löpsteget blir så konstigt
när man försöker hålla igen. tänkt mycket att jag skulle börja köra mer benochbål övningar men det är ju så fruktansvärt tråkigt! cyklar nästan varje dag till jobbet ( 2mil om dagen),hoppas det ska bygga på styrkan lite.
Följt dej lite Johan Kling och vad är din hemlighet att hålla dej skadefri? kör du benträning varvat med löpning? är intervallträning skonsammare?
1984 • Stockholm
#6
19 maj 2014 kl 11:03
Gilla
Vet inte om jag har nån hemlighet direkt :). Hade en del problem med knäna första halvåret, men då körde jag mer "försöka persa på min vanliga runda"-taktiken varje pass. Läste på lite och insåg att det ger för mkt belastning om man kör så. Började variera passen mera och sen dess har det blivit bättre. Jag tror det handlar mkt om att våga variera farten. Olika farter ger belastning på lite olika delar av musklerna. Sen kör jag aldrig mer än 3 medelhårda till hårda pass i veckan. Eventuella ytterligare pass är så lätta att jag är piggare när jag kommer hem än när jag gav mig ut. De går i en fart där jag kan samtala utan problem precis som långpassen. Sen har jag helt ändrat inställning till träningen sen jag insåg att man inte utvecklas bättre för att man kör massa halvhårda pass. Försöker hålla mig till syftet med passet och kör aldrig lika hårt på träning som på tävling tex. Orkar jag inte hålla den fart jag tänkt hela träningspasset, eller helst öka lite mot slutet, så är det ett tecken på att det var för hårt. Jag ser många som gör 50 min på milen på tävling som springer runt i 5-fart en massa på träning, men det är för hårt om man har skadeproblem. De borde ligga runt 6-6'15-fart eller nåt på de flesta passen. Sen kan man lägga in lite fartökningar med typ 20 min i milfart, eller lite hårdare intervallpass. Men grundfarten bör vara jäkligt lugn.
1984 • Stockholm
#7
19 maj 2014 kl 11:08
Gilla
Jag har inte kört någon styrketräning. Jag springer en del på rätt teknisk skogsstig vilket jag tror ger lite styrka. Skulle dock må bra av lite bålstyrketräning egentligen, framförallt för att jag blir väldigt trött och spänd i ryggen efter längre pass.
1984 • Stockholm
#8
19 maj 2014 kl 11:29
Gilla
Lyssna på intervjun med Markus Torgeby i marathonpodden, han säger många bra saker om löpträning på ett lättillgängligt sätt.

Vill du sen veta ännu mera så utgår jag mkt från Daniels running formula, som är en bok av löptränaren jack Daniels. Tror det är en extremt stor hjälp om man vill hålla sig skadefri.
1984 • Stockholm
#9
19 maj 2014 kl 11:38 Redigerad 19 maj 2014 kl 12:03
Gilla
Att cykla så mkt, om du gjort det länge, kan förresten ha negativ inverkan på din risk att bli skadad. Dina muskler och ditt hjärta anpassas väldigt bra till att göra energi av syre och jobba under lång tid, utan att få den belastning som löpning ger. Så senor och ligament är inte anpassade till att klara farten och belastningen som musklerna är anpassade till att sätta upp. Simmare och cyklister är mera skadebenägna när de springer av den anledningen. Så i ditt fall så tror jag kanske att du behöver vänja kroppen vid löpning helt enkelt.
1984 • Stockholm
#10
19 maj 2014 kl 11:50
Gilla
..därmed inte sagt att du ska sluta cykla. Men att du har bättre kondition än du har löpvana kan vara ett problem skademässigt och jag tror det är ännu viktigare då att hålla nere farten vid löpning.
1967 • Västra Frölunda
#11
20 maj 2014 kl 09:01
Gilla
Bra jobbat Johan ;-)

Håller med om alltihop och kan tillägga egna erfarenheter av:

Ömma knä: Kommer när jag ökat volym eller fart mycket. T ex 3 veckor innan varvet då jag körde lite längre veckor med mer fart. Minska intensitet eller vila tills det slutar ömma.

Löparknä: Har haft det ordentligt tidigare men dras fortfarande med känningar då och då. Musslan och Flamingon är 2 styrkeövningar som hjälper mot detta. Kombinera med stretch av rumpa, höftböjare och utsida lår. Sök på löparknä så finns det instruktioner.

Skor: I mitt fall varierar jag mellan 6 olika par (2 räcker) Tjockdojjorna är GT 2170 och sedan har jag några lätta snabba med lite pronationsstöd (Saucony Fastwitch, Asics DS Racer) och även utan pronationsstöd (Brooks Green Silence). Mitt löpsteg har utvecklats fantastiskt mycket av att springa med lättare skor utan stöd. Jag har omedvetet blivit av med pronationen men det har tagit ett par år. Kan klart rekommendera att mixa in lättare skor med löpkänsla. Observera att det inte är "barfotaskor" jag springer i utan skor med dämpning.
1967 • Västra Frölunda
#12
20 maj 2014 kl 09:26
Gilla
Per, kanske missuppfattade jag din fråga. Tycker du Asics GT 2000 är för lite dämpad eller för mycket?
Per
1974 • Kristianstad
#13
20 maj 2014 kl 19:32
Gilla
Tack för tipsen, ska träna upp musklerna runt knäet nu en tid och köra mycket försiktig löpning.
Christian: mest orolig för pronationstödet, att det gör mer skada än nytta.
Tittat på saucony mirage som har 4mm dropp, ska nog beställa ett par sådana
och testa lite lugnt..målet är att klara Göteborgsvarvet nästa år utan skador.!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.