Löpning Kost & Näring 33 inlägg 7929 visningar

Det här med protein

Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#1
4 mars 2014 - 14:23
Gilla
Har läst några trådar ang protein pulver. Ser då att de flesta verkar anse det vara en onödig kostnad. Dvs om man inte tränar väldigt mycket och intensivt. Är själv veg sedan många år tillbak och tränar mycket o intensivt. Och har nu börjat fundera på huruvida man bör komplettera med proteinpulver? Men efter att som sagt läst några trådar känner jag mig mer tveksam. Hur mycket ska man träna för att det ska anses rimligt med lite extra tillskott i form av pulver el dyligt? Är det bortkastade pengar så är det ju bättre att dricka mjölk och gynna bönderna! :) Kan dessutom tillägga att utöver löpningen så kör jag styrketräning ca 3 dagar / vecka ca 20 min/ pass som jag inte bokför.
< < < 1 2 > > >
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#2
4 mars 2014 kl 15:32
Gilla
Vad jag har läst så har de som styrketränar mycket ett mål på att få i sig 1.5 till 2 gram protein per kilo kroppmassa och dag, det har dock gällt ren styrketräning, vet inte om det påverkar annorlunda att konditionsträna mycket.

Mitt tips är att räkna lite på vad du får i dig, och se om du ligger under, men min spontana gissning är att du får i dig nog med protein med all mat du behöver äta för att få energi till all träning du gör.
Oskar Grip
1983 • Stockholm
#3
4 mars 2014 kl 15:38
Gilla
Det beror lite på vad du vill få ut av träningen.

För en aktiv löpare räcker ca 1.5g per kg kroppsvikt protein per dag. Det är tillräckligt för en bra återhämtning i musklerna. Vill man däremot bygga stora muskler kan intaget ökas till 2-3g per kg. Då bör man för övrigt vara försiktig med löpningen och satsa på tung styreträning istället.

1.5g per kg är åtminstonde för mig väldigt lätt att få i sig. Jag roade mig med att räkna kalorier och makronutrienter i en månad och jag snittade 1.8g protein per kg under perioden. Har du lust kan du räkna proteinintaget under en vecka. Även dagar då jag åt vegetarisk kost hade jag inga problem att kliva över 1.5.

1985 • Göteborg
#4
4 mars 2014 kl 16:13
Gilla
Tror inte heller det ska vara något problem, speciellt inte om du äter mjölk- och äggprodukter. Jag är själv vegeterian (äter inte heller ost, osötade mjölkprodukter eller ägg) och tar inte proteintillskott.

Däremot kan B12 vara bra att ta som vitamintillskott, har jag hört.
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#5
4 mars 2014 kl 16:25
Gilla
Tack för bra svar. Alla verkar överens. Och det är ju faktiskt även så jag sett på saken men började bli tveksam då jag hörde allt mer om vikten med protein. Det blir ju alltid nya tider och ibland nya tankar kring sådana här ämnen. Men som jag ser det kan jag lungt fortsätta äta och träna som alltid! :)
1974 • Ljungby
#6
4 mars 2014 kl 20:36
Gilla
Ikväll så käkade jag en tallrik havregrynsgröt och 3 mackor med ägg och sill efter löppasset.....Rena proteinbomben!:-)
Elin Lundqvist
1990 • Karlstad
#7
4 mars 2014 kl 22:00
2 Gilla
Jag tycker det är riktigt svårt att få i mig tillräckligt med protein och tar därför till proteinpulver med jämna mellanrum. Om jag skulle snitta 2g/protein per kg skulle jag behöva äta runt 400-500gram kött om dagen.

50kg x2 = 100gram protein. 100gram kött = 20-25gram protein.
1988 • Luleå
#8
4 mars 2014 kl 22:23
1 Gilla
#7 man räknar ALLT protein, inte bara det fullvärdiga. Så gröten på morgonen, pastan till köttet, mackan till ägget. Så nä, du behöver inte pressa kött i enorma mängder :)
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#9
5 mars 2014 kl 07:00
1 Gilla
Jag roade mig lite med att räkna på hur mycket protein jag fick i mig enbart på mjölkprodukter och EN helt vanlig vegmåltid igår. Och då slutade summan på ca 50g och om jag räknar på ca1,5g/ kg så bör jag få i mig ca 85 g/dag. Men då kvarstår frukost frukt och mellanmål och det har jag inte räknat på. Så med andra ord borde jag få i mig tillräckligt med protein utan tillskott.
T Springsson
1970 • Skotrampa
#10
5 mars 2014 kl 07:33 Redigerad 5 mars 2014 kl 07:34
Gilla
Mandlar innehåller lika mycket protein som kött: ca 20 %, förmodligen också en mycket nyttigare variant än från rött kött.

Här kan man söka och kolla vad mat innehåller: http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx
Elin Lundqvist
1990 • Karlstad
#11
5 mars 2014 kl 07:50
Gilla
Klart jag vet att det räknas med allt protein :) men min frukost innehåller runt 10gram och mina 2 ägg på förmiddagen (som jag äter för mer protein + bra och mättande mellanmål) blir ungefär 20g. Vilket totalt är 30g, och då återstår 70g = som är svåra att få i sig eftersom jag inte alltid äter kött till middagen.
Peter
1985 • Luleå
#12
5 mars 2014 kl 08:31
1 Gilla
När vi ändå har öppnat pandoras ask av optimeringsnoja så kan jag med gott samvete komplicera det ytterligare: den optimala strategin för maximal proteinsyntes är (tyvärr) inte att klämma i sig en halvkilos entrecôte till middagen, utan man bör sprida ut det över dagen http://traningslara.se/hur-mycket-protein-behovs-efter-traningen/

Hur som helst så är det nog på detaljnivå.

Jag som också försäker minska på det slentrianmässiga köttätandet samtidigt som jag optinojar över proteinintaget käkar en hel del kvarg, linser och halloumi.
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#13
5 mars 2014 kl 08:53
Gilla
Om man vill proteinoptimera så skulle jag kunna tipsa om de torkade sojaprodukterna som finns, de ligger på 55-65% protein.

Soja kan ju ha andra nackdelar, att folk är allergiska och att det är helt smaklöst, men om man bara kryddar det ordentligt så tycker jag att det blir ganska schysst.
1985 • Pussen
#14
5 mars 2014 kl 09:55
Gilla
Samt att soja med väldigt små marginaler är fullvärdigt och måste i princip kompletteras med annat för att anses vara ett bra protein. Det är fullvärdigt men det är verkligen på håret att det är det till skillnad mot animaliska proteiner från mjölk, ägg, kött som har en väldigt bra sammansättning för vår del.

Men det är nojande på hög nivå, ett mycket behövligt nojande om du är på en viss nivå men för gemene motionär som bara tränar och vill bibehålla sin vikt så är det inte något man ska fundera allt för mycket på.
1981 • Örebro
#15
5 mars 2014 kl 09:57
Gilla
Hittar inte igen studien i fråga just nu, men det finns indikationer på att mer protein i kosten för tränande kan minska risken för förkylning/sjukdom.

Dock inget som är klarlagt, som det så ofta är.
1985 • Göteborg
#16
5 mars 2014 kl 10:04
1 Gilla
Elin, titta på Marias beräkning :) Som sagts tidigare innehåller bröd, pasta etc, grönsaker etc också protein som ska räknas in, de flesta köttätare äter inte 500 g kött om dagen... Ett glas mjölk ger ca 10 g protein, känns betydligt billigare än att köpa onödiga kosttillskott :)
1985 • Pussen
#17
5 mars 2014 kl 10:18
1 Gilla
En fördel med tillskott så som vasslepulver är att det blir väldigt mycket högvärdigt protein/krona. 1kg vassleproteinpulver kan du få för runt 100kr. För mjölk t.ex som ger 3,4gr/dl skulle det krävas cirka 30 liter mjölk för att nå 1000gr protein vilket kommer kosta mer än 100kr. Kött innehåller oftast runt 20-25gr fullvärdigt protein/100gr. Men mängdmässigt sett krävs det 4-5kg kött för att nå 1000gr protein och för vetemjöl som innehåller 13gr/protein per 100gr (dock ej fullvärdigt) så krävs det väldigt mycket mjöl etc etc.

Så sett per krona finns det i princip ingen mat som slår PPK faktorn hos tillskott, men då du köper mat så betalar du ju för så mycket mer än bara ett proteininnehåll så ta det inte som att mat skulle vara ett andrahandsalternativ på något vis. Jag vill bara klargöra att tillskott oftast är billigast på det här viset vilket många alltid glömmer.

Kolla in http://proteinperkrona.se/ och spana in PPK-faktorn för olika livsmedel
Kinsei
1974 • Malmö
#18
5 mars 2014 kl 10:21
1 Gilla
Behovet av proteintillskott kan självlart ifrågasättas, men jag tycker inte att man kan hävda att sådana tillskott är särskilt dyra. Ett rätt populärt tillskott, Whey-80, kostar 160 kr/kg (om man inte köper större förpackning, då är det billigare). En enkilospåse innehåller 760 g protein, vilket är en kostnad på 21 öre per gram protein. Att få i sig 10 g protein genom tillskottet blir då faktiskt billigare än att dricka 3 dl mjölk! Ännu billigare blir ju pulvret om man jämför med kött och fisk. Andra livsmedel kan så klart vara bättre ur många andra aspekter, men billigare än proteinpulver är de sällan.
Kinsei
1974 • Malmö
#19
5 mars 2014 kl 10:22
Gilla
Ser att #17 sade samma sak men postade snabbare!
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#20
5 mars 2014 kl 11:03
Gilla
Kanske rätt om man nu bara räknar in proteinet i sig. Men ett glas mjölk innehåller väl betydligt många mer näringsämne och mineraler än vad proteinpulver innehåller? Då får man räkna in och räkna på vad dylika kosttillskott kostar. Men grundfrågan var om det verkligen behövdes tillskott, och inte själva kostnaden. Och vad jag kan se så räcker det med att tänka på vad man äter och ha en sund inställning till mat. Ett plus är dessutom om man kan äta nötter, fröer och torkad frukt de innehåller oftast mer protein/g än vad kött gör.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.