Löpning Träning 30 inlägg 7223 visningar

Springa med hund

Per R
1983 • Linköping
#1
4 augusti 2008 - 22:12 (Redigerad 4 augusti 2008 - 22:13)
Gilla
Ska vara hundvakt nu på fredag åt en amstaffhona. Vad jag vet så får denna maskin ingen vidare motion. Hon får gå ut och gå max en halvtimme/timme sammanlagt per dag.

Vågar jag mig ut i spåret med jycken och springa runt fem kilometer med tanke på dess fysiska status?

Går det överhuvudtaget att springa med hund?
< < < 1 2 > > >
Marie Boman
1970 • Falkenberg
#2
4 augusti 2008 kl 22:49
Gilla
Jag springer ofta med min hund. Man får dock räkna med en del sniff och kiss pauser. Hunden, en blandning mellan collie och golden, älskar det och är härligt trött efteråt.
Jag tror nog att din lånehund kommer att uppskatta att följa med dig, hundar behöver och skall ha mycket motion för att må bra.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#3
4 augusti 2008 kl 23:11 Redigerad 4 augusti 2008 kl 23:17
Gilla
Det går finemang att springa med hund.
Jag prenumererar på Running Fitness (en riktig löptidning till skillnad från svenska Runners Crap..jag menar World) och i senaste numret var en stor artikel om just löpare med hund. I England finns det speciella tävlingar för detta där alla deltagar springer med vovven. Verkligen häftigt!

- http://www.runningfitnessmag.com/ - en kanonbra tidning med BRA tester, intressanta artiklar, flera elitlöpare som skriver krönikor varje månad, inget ont om Rune Larsson men man tröttnar efter ett tag...
Liz Yelling skriver varje månad tex, (2:28 på London Marathon i år, åker till OS i Peking)
Intervjuer; Gebrselassie nu senast (uppdelat på två nummer).
Dennis Josefsson
1978 • Vetlanda
#4
4 augusti 2008 kl 23:19
Gilla
Det är ganska många som cyklar med sina hundar, så det borde gå lika bra att springa. Men man får nog vara noga med att hunden inte stressar för mycket om den inte är van att springa, och de som cyklar med hundar brukar säga att hunden helst ska trava och inte galoppera.
csaba
1973 • Malmö
#5
4 augusti 2008 kl 23:24 Redigerad 4 augusti 2008 kl 23:27
Gilla
Aha, det är därför du har blivit så snabb - tergat, av att springa med din hund !
(förlåt, jag var tvungen) ;-)
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#6
4 augusti 2008 kl 23:43
Gilla
Haha, jo men min hund är 16 veckor bara. Hon springer till matskålen..det är kanske 2 meter, sjukt snabbt.
Det är framtiden, 1000x2m intervaller =)
1969 • Motala
#7
5 augusti 2008 kl 00:45
Gilla
Hej Per!
Du ska absolut ta med jycken ut i spåret!
Tänk bara på att du kommer att möta människor & andra djur som har stor respekt för jycken & att jycken kan komma att vara intresserad av de som ni möter. Det är du som har ansvaret!

Själv springer jag med en blandis på 35kg.
Jag har ett midjebälte & han har en sele, mellan oss har vi en cykelslang för att ta upp rycken då han vill stannar för sina behov.
Den första kilometern är det han som drar men sen ligger han sida vid sida. Han vill gärna hälsa på alla som vi möter så därför håller jag in honom så att han inte kan göra som han vill. Kom ihåg att ge beröm om jycken sköter sig men även korrigera om jycken gör fel.
Jycken kommer att vara överlycklig för att komma ut & springa men kom ihåg att jycken behöver vätska. Kolla innan om jycken kan dricka ur flaska & fråga ägarna om det är OK.

Lycka till!
Mvh Niclas
Pål Nilsson
1976 • Höör
#8
5 augusti 2008 kl 01:15
Gilla
Tjena Per,
Själv har jag en Dogo Argentino (45kg), vilket i mångt och mycket påminner om en Amstaff (se min visningsbild). Redan då jag skaffade honom tränade jag honom på att bara sniffa/kissa då jag tillät det, även om vi bara promenerade. Detta underlättar avsevärt när man springer med honom - han vet att löpning innebär konstant förflyttning, inga stopp. Sniff och kiss gör vi innan/efter själva löpningen. Använder midjebälte då jag springer med honom. Dock ska jag erkänna att jag bara har tålamod att ha med honom då jag kör återhämtningspass - han är alldeles för lat för att springa under 5 min/km på sträckor längre än 5km. Förmodligen är det lättare att springa fortare med en mer energisk ras, typ Border Collie.

För min hund är själva startfasen den långsammaste. När han väl kommit in i "Migration mode" går löpningen beydligt enklare och störande moment kopplas helt enkelt bort. Det är en härlig känsla att röra sig som en enhet, förare och hund.
Nina Clarin
1973 • Kvissleby
#9
5 augusti 2008 kl 08:30
Gilla
Hej Per.
För ett par veckor sedan gjorde jag det du är på väg att göra. Jag lånade min systers hund, en ganska stor schäfer, och begav mig ut. Det får inte heller speciellt mycket motion, endast promenader.

För min del så blev det så här: Första km så var det full fart framåt. Vi höll samma tempo även om hunden var intresserad av att nosa. Sen började den inse att "Hmm, det här börjar vara jobbigt. Dumma tant som tänker fortsätta..." Då började det att gå väsentligt långsammare....
När vi kom tillbaka efter ca 7,5 km så var hunden rejält trött. Mitt tempo låg va 1 min långsammare igenomsnitt, per km, om jag jämför med vanliga pass. Det var alla dikesnosningarna som drog ner tempot rejält. Försökte pausa klockan vid längre stopp men det gick inte fullt ut.

Ett litet tips dock: Ta med vatten i vätskebälte (framförallt om det är varmt). Hunden jag sprang med hade ett ganska stort vattenbehov.
Jag kan för övrigt tillägga jag har ingen egen vana av att vara ute med hund men på det hela taget så gick det ganska bra.

Lycka till
1957 • Lidköping
#10
5 augusti 2008 kl 08:43
Gilla
Hej! Det var många bra tips här,Ska börja att lära Tess att följa med i koppel när jag springer.Tess är en blandras gråhund,labrador och karelsk björn hund hon älskar att springa och är anledningen till att jag började springa i februari tänkte att det går ju fortare och hon får lite längre rundor särskilt kvällsrundan var rätt seg men nödvändig.
Har hitills sprungit på markerna runt gården men nu när vi båda fått bättre kondis så är det dags att vidga vyerna ,tror inte jag kan ta på träningskläderna och lämna henne hemma det vore att svika en trogen träningskompis.
Ska börja redan ikväll tack för tipsen.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#11
5 augusti 2008 kl 09:23
Gilla
Fantastisk fördel för hunden om hon får springa med dig! Låt henne göra sina behov först, så behöver hon inte stanna sedan. Sen får du nog räkna med att "släpa" på henne emellanåt. Efter någon km har kommer hon säkert in i "migration mode" som nämns ovan. Hon fattar efter ett tag att det är du som bestämmer och att det inte är en "sniff och kissa-överallt-runda". Tror inte du behöver släpa med vatten om det bara är 5 km och inte mitt på brännheta dagen, det underlättar nog om det är så svalt som möjligt ute. Dessutom har jag märkt att det är jättebra för lydnaden att springa med hunden i koppel, du blir automatiskt ledaren om du bestämmer fart och runda. Låt henne mao inte stanna då hon vill, så kan säkert ditt hundvakteri bli lättare av att springa med henne.
1968 • GRUMS
#12
5 augusti 2008 kl 09:41
Gilla
Det går ju alldeles utmärkt att springa med hund!
Jag springer med min 45 kg tunge schäferhane och han älskar att vara med :) Men det är att föredra att använda sele på hunden och du använder ett midjebälte att fästa hunden i.
Jag brukar låta honom ha "sin tid" den första km, dvs han får uträtta sina behov. Därefter får han hänga med och det går jättebra!
Vi brukar köra 5-7 km och kom ihåg att även hunden behöver lite stretching, många glada miner har vi fått i eljusspåret, när vi avslutar med vatten och stretching :)
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#13
5 augusti 2008 kl 09:46
Gilla
Haha, Anne, kan se det framför mig! Min hund är dock stretch-fantast, hon har INTE tagit till sig detta att stretchning inte ska ha effekt. Hon stretchar självmant säkert 30 ggr/dag, både fram och bak. Före allt hon gör (äta, sova, gå ut, hälsa på folk) och efter.
Ellen Norrvi
1978
#14
5 augusti 2008 kl 09:51
Gilla
Vad peppad jag blev att ta med mig hunden ut på en runda!
Problemet jag har är att vår hund är lite för stark för mig (vi har en Grand Danois) så jag får svårt att hålla honom när vi möter andra hundar (eller intressanta människor) Annars har jag märkt att han springer på ganska fint.
Ska ta med mig tipsen, och Tarzan, ut på en runda ikväll! Övning ger ju färdighet! Och en fick full med godis är en hjälp på vägen :)
Angelica H
1978 • Mattmar
#15
5 augusti 2008 kl 09:54
Gilla
Har en hamiltonstövare som motioneras på löprundorna när det inte är jaktsäsong. En riktig sniffhund som är född till att springa med nosen i backen med andra ord. Men precis som någon sade tidigare i tråden så är det läge att markera att hundens uppgift under rundan är just att springa. Hundar är så funtade att de bara kan ta sig an en uppgift i taget så försök att då den att inse att det är löpningen som är uppgiften och att den är fokuserad på att du bestämmer så tror jag att du slipper mycket av vägkantsnosandet.

Min erfarenhet är att koppel är lättare om du är ovan, så att du lätt kan korrigera. Skulle det däremot bli en vana att springa med hund, och funka bra, så är det väldigt mycket skönare med midjebälte. Lätt att spänna sig i axlarna annars.

Vad gäller tempo så försök att hitta något som verkar behagligt för både dig och hunden. I förlängningen sliter det mindre på hunden om den får variera mellan trav & galopp men för en premiärrunda på 5km spelar det knappast någon roll.
Vi är noga med att markera att hon INTE får springa framför oss, utan det är vid sidan som gäller så att man har en chans att parera om något dyker upp längs vägen. Allt eftersom kilometrarna går och tröttheten och känslan av position längre ner i "flocken”sätter in brukar hon dock hamna bekvämt snett bakom.

Intervallträning fick för övrigt en ny dimension med hund! Rent lydnadsmässigt var det kanonbra för vår del eftersom hunden tvingades till uppmärksamhet när den aldrig kunde förutse vad som skulle hända härnäst. Och jag tvingades bli hurtbulle deluxe och "peptalka" min fyrbente vän genom de sista ruscherna när hon fick för sig att löpning vad mänsklighetens genom tiderna mest vrickade påfund. Undrar just vad grannarna tänkte när vi flåsade ikapp genom byn... ”kom igen då Freja, bara en backe kvar nu, braaaaaa, det här orkar du, kom igen nu, duuuuuktig tjej!" ;o)

Lycka till!
Patrik Billberg
1973 • GBG
#16
5 augusti 2008 kl 10:25
Gilla
Kommer en till som har haft med sig hund ut. Som andra säger här ovan så är typ 1 km hundens för att nosa skita pissa eller vad det nu kan vara han vill göra. Golden hane på 3½ nu har jag sprungit med ett tag, men nu har det inte blivit så mycket. Skall nog ta tag i det igen.
Om hunden har tendens till att ha dåliga höfter eller väldigt stor vuxna hundar anser jag som har ytterligare en golden hane med c-d på höfter.(höftleds dysplasi klassificerars a-f för er som inte vet) att man skall försöka lägga löpningen på mjuka eller skogs rundor.
Men har hunden inga problem så funkar ju asfalt bra. Kolla bara tassar noga efter löprundan då dom kan trampa i glas etc som inte vi lägger märke till.
Började att ta med han ut på min 5km runda 23-28 minuter funkade hur bra som helst men efter ett tag så verkade han inte så väldigt påverkad av denna rund varpå jag tog med han på 8km rundan fram till 5km så funkade det hur bra som helst men sen så skulle gubbjäveln fortsätta efter denna runda var han rejält trött men som sagt hundar får ju oxå bättre kondition.

Back löpningen var oxå intressant första 5 reps inga problem men sen tittade han konstigt vad håller du på med`? så då satte jag han att vänta tills jag var klar. Men allt som allt så anser jag att alla hundar behöver sig lite snabbare rörelse än promenad takt då många av våra hundar bor i städer så får dom inte löpa fritt.

Önskar bara alla hundägare/passare ett lycka till.
Ge de ett par gånger sen kommer det att funka hur bra som helst.
1966 • Karlstad
#17
5 augusti 2008 kl 10:33
Gilla
Det händer att jag tar häst med mig ut. Större o snabbare, och kräver därför desto mer disciplin om det ska fungera.
Jag kan inte konkurrera med varken fart eller uthållighet, men det är ett annorlunda inslag för alla inblandade.
Fördelen är att de inte försöker nosa mötande i skrevet.
Helena Årstein
1977 • Saltsjö-Boo
#18
5 augusti 2008 kl 11:20
Gilla
Lyllos er som kan ha med er hunden ut i spåret - som har en hund som vill springa dvs! Jag har en rottistik på 3½ år och 40 kg. Försökte ta med henne för några år sedan men gav ganska snabbt upp - det är inte kul att behöva dra! Vet att jag borde kunna träna upp henne men jag har liksom inget tålamod till det. Så för mig blir det till att springa själv och sen gå hem å ta ut hunden på promenad - dubbelt upp! Ska nog pressa henne så fort det blir lite svalare ute, då ska hon minsann få springa åtminstone 4 km-banan. Så underbart att kunna springa med sin kompis.....tryggt dessutom.
Patrik Billberg
1973 • GBG
#19
5 augusti 2008 kl 11:41
Gilla
Rottisar är iofs inte kända som konditions hundar men har en kompis som får ut sin på 5km spåret i lagom tempo.
Patrik Billberg
1973 • GBG
#20
5 augusti 2008 kl 11:43
Gilla
Peter det är ju ingen sport om du tar ut dig kan du ju bara hoppa upp på ryggen ju. Tänk om våra små fyrbenta tar ut sig så måste vi bära dom. du kan ju bli buren. ;-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.