Löpning Rundor & Kartor 6 inlägg 6554 visningar

Löpning i Sarek eller andra fjäll?

Petter Nilsson
1979 • Märsta
#1
22 december 2013 - 23:40
Gilla
Jag tänker mig att löpning till fjälls är en i grunden god idé. Man får springa, man springer ifrån myggen, och det blir lite nästan äventyrligt.
Har någon här sprungit i Sarek? Jag antar att bristen på stugor gör det hela lite svårare. Hur många kilograms packning har ni kommit ner i för en vecka i Sarek? Går det att få ihop en vettig och löpmöjlig packning med tält?
Om nu Sarek är ett så dåligt alternatv om man vill ha en lätt säck på ryggen, var kan man springa i storslagen fjällmiljö med ca 3-4 mil mellan stugor som erbjuder mat och sovplats?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
23 december 2013 kl 01:55
Gilla
Det är inte alltid det går bra att springa i fjällen - spöregn, lerigt underlag, dimma hör till sånt som kan hindra en. Och är man inte fjällvan rekommenderas det inte, amn kan tappa bort sig i dimman trots ledmarkeringar.
Men om vädret är OK, välj en led med stugor med matförsäljning jämnt utspridda. Ta med ett par tjocka, täta plastpåsar att kunna tvätta ur springkläder i, de luktar skunk andra dan redan.
Du har Kungsleden med varianter och Padjelantaleden att välja på i första hand, det går ju löptävlingar utefter Kungsleden från Nikkaloukta till Abisko, är nog mer spångat där och tätare mellan matförsäljningarna men det var längesen jag var där så jag är inte uppdaterad.
Det kan vara lättare att springa i Jämtland - Helags - Sylarna - Blåhammaren.
Lycka till!
1970 • Lerum
#3
23 december 2013 kl 02:00
Gilla
Man kan väl springa fint mellan stugorna i Padjelanta.
Har inte provat själv men kolla upp det på STF

En annan ide är väl att vandra in i Sarek och ta små löparäventyr från lägret. Det kan vara hur häftigt som helst. Senast jag var där vandrade jag upp till en topp med glaciär, att sedan komma ner till lägret med tältet redan färdigt, maten framflyttad osv GRYMT.

Hade gärna gjort några liknande småutflykter men vi hade ett vandringsschema som inte tillät några längre äventyr. Man får bara bära med sig 1.5 dagsransom el liknade så man inte tynar bort ;)

Väl framme vid Saltoulukta väntade en fantastisk 3-rätters och där hade jag möjlighet att ta ett löppass upp på en av topparna. Blåa tår efter den långa nedförslöpning som var helt nytt för min kropp ;)
1970 • Lerum
#4
23 december 2013 kl 02:03
Gilla
Så vi plitade på svar samtidigt :)

Jag förutsatte att man är fjällvan i mitt inlägg
Karta och kompass + nödvändig utrustning ingår såklart
1967 • www.sapiens.se
#5
23 december 2013 kl 08:17
Gilla
Jag har skrivit om den löptur vi gjorde i fjällen för några år sen. Med tält. Vi sprang mellan stugor men bodde delvis i tält. Fullständig packlista inkluderad i beskrivningen!
http://www.sapiens.se/Stories/PM2007.html
1964 • Floda
#6
23 december 2013 kl 13:38
1 Gilla
Bild uppladdad av Stefan Claesson
Sprang i Jämtlandsfjällen i somras (se min träningsdagbok 4-7/7). Storslaget, vackert, och håller man sig bara borta från de mest upptrampade delarna av triangeln, så är det inte så mycket folk heller!
Enkelt att ta sig fram och tillbaka med nattåg och fjällstationer som serverar trerätters middagar vid framkomst, för att inte tala om öl, bastu och dusch! :)
Beroende på väderlek kan man lätt välja alternativa rutter, vi hade tur med vädret och valde att lägga in tre toppturer på vägen.
Kan varmt rekommenderas om man inte vill ha med så mycket packning, då man är garanterad plats inomhus. Vi hade dock bokat allt i förväg för att inte riskera att behöva sova på golvet...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.