Löpning Skador & Rehab 60 inlägg 18932 visningar

Knä/höft-problem

Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#1
13 oktober 2013 - 11:53
Gilla
Hej, tänkte höra vad ni tror om mina skadeproblem.
Sen i somras har jag först haft problem med hälsenorna och gör sedan en månad tillbaka dagliga excentriska tåhäv och har dessutom gått till ortoped och sjukgymnast och fått övningar att göra (bla enbensböj). Hälsenorna gör dock inte speciellt ont när jag springer.

Senaste två veckorna har jag dock fått problem med utsida höft och baksida knä. se denna bild för ungefär där det gör ont: http://s24.postimg.org/fhg2cx339/ont.png

Höften gör lite småont mest hela tiden.

Knät gjorde så ont på senaste löprundan att jag var tvungen att avbryta efter 3km och halta tillbaka. Det gör som ondast i själva frånskjutet.
Jag har försökt googla runt och det enda kandidaten jag har hittat är Popliteus. För löparknä borde det väl inte vara i och med att det är på baksidan?
Skulle sprungit göteborgs halvmaraton i helgen men var tvungen att hoppa över det.

Ska tillbaka till sjukgymnast i morgon och får då se vad hon säger. Men kanske även borde försöka träffa en naprapat? kan ju vara något med rygg? (Nybliven pappa som därmed kanske burit konstigt)
< < < 1 2 3 > > >
1981 • Örebro
#2
13 oktober 2013 kl 12:38
Gilla
Eftersom du ska till sjukgymnast skulle jag avvakta det först. Tror inte att ryggen är orsaken till det där men det kan sjukgymnasten också avgöra.

Det skulle kunna vara en av hamstringsmusklerna, ev i kombination med något i sätet, kanske pga att du kompenserar. Men det här var ett ganska vanskligt fall att gissa på över nätet.
Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#3
14 oktober 2013 kl 13:43
Gilla
Var hos sjukgymnasten igen idag och fått övningar att göra på gym: leg press, leg extension, marklyft, enbensböj.
Hon tittade när jag sprang på bandet och tyckte mina fötter viker inåt och funderade på om jag behöver andra skor (har nu asics gt-2000).

Vi får väl se hur det hela utvecklar sig. Jag hatar att inte veta vad som är fel.
1981 • Örebro
#4
14 oktober 2013 kl 13:52
Gilla
Jag håller med dig faktiskt. Att få styrkeövningar och ett utlåtande om att fötterna viker inåt är ju ingen direkt hjälp?

De allra flesta av oss pronerar ju och det är normalt.
Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#5
14 oktober 2013 kl 14:21
Gilla
Jag kör nog enligt program i två veckor, blir det inte bättre då så ska jag se om försäkringsbolaget vill skicka vidare mig till http://www.napraidrott.se/ istället.
1981 • Örebro
#6
14 oktober 2013 kl 14:24
Gilla
Ett annat tips är City-Kliniken
Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#7
24 oktober 2013 kl 15:40
Gilla
Var hos Rickard på napraidrott idag. Skönt att prata med en löpare!
Han var också inne på Popliteus och gav mig akupunktur, massage och knäckte lite.. Ska komma tillbaka om en vecka och innan dess ska jag ha testat 5km löpning.
Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#8
17 november 2013 kl 09:19
1 Gilla
Dags för en uppdatering. Har varit ca 5ggr hos Richard nu och verkar som att det är höften som är problemet (orsaken till löparknä). Väldigt spänd och det gör ont nästan hela tiden.
Massage, stärkande övningar och akupunktur har gjort att jag kommer längre och längre varje runda men ändå bara drygt 5km. Känns dock som att det är på rätt väg och höften blir allt bättre.
Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#9
12 februari 2014 kl 07:32
Gilla
Uppdatering igen:
12 besök hos naprapat (napraidrott och ryggakuten).
4 stötvågsbehandlingar. TENS, akupunktur.

På ryggakuten sa han att jag är skev i rygg/höft och efter 3 behandlingar ska det ha blivit bättre.

Testat köpa nya skor (kinvara).
En hel del rehab och styrkeövningar. En del stretch.

Läget just nu är jag fortfarande inte kommer längre än 4-5km. Hade ett bakslag runt nyår och åkte tillbaka på ruta ett.

Just nu känns det som att höften är på bättringsväg och det är nog tack vare övningen musslan som jag försöker köra varannan dag.
Vad gäller knät börjar jag ana att det kan vara yttre quadriceps (vastus lateralis) som är problemet. Öm och spänd är den, man kan känna att den är "kantigare"/större på ena benet jämfört med andra.
Så tanken är nu att dra igång foam roll igen fast koncentrera mig på den muskeln istället för att försöka träffa senan (vilket ej gett mig något tidigare)

Johnny (om du läser detta): Hur tycker du att jag ska gå vidare? Gå till city-kliniken för naprapat eller är det dags att göra nytt försök med sjukgymnast?
1981 • Örebro
#10
12 februari 2014 kl 09:05
Gilla
Oj nu har du testat en hel del, segt att det inte blivit bättre.

Att man kollar sk "skevhet" i rygg och bäcken är ju bra, men jag har svårt att se hur det skulle kunna orsaka dina besvär.

Popliteus är en möjlig kandidat, men jag undrar vad de sagt om dina hamstringsmuskler? Biceps femoris som den heter fäster in vid utsidan av knät, mot baksidan och är i allra högsta grad inblandad i frånskjutet.

Vart behandlade man med stötvågen, mot vilken/vilka muskler eller senor?

Någon som kollat ITB-senan/tractusbandet?
Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#11
12 februari 2014 kl 12:37 Redigerad 12 februari 2014 kl 12:37
Gilla
Ser att jag har varit dålig på att uppdatera problembeskrivningen sen start.
De problem jag hade med baksidan försvann ganska snabbt och sedan dess har det onda suttit mest utsida knä. Vi förkastade alltså popliteus och alla har varit inne på löparknä som orsak.

Angående skevhet: Naprapaten menade att skev rygg -> sne höft -> höftont -> löparknä.

Jag har frågat dem om hamstring men inte fått något vettigt svar, mest att det troligtvis inte beror på den iaf.

Stötvågen utfördes både på napraidrott och ryggakuten och kördes på ITB, men även lite upp på vastus lateralis. Känns dock inte som att behandlingen har hjälpt något.

Planen nu är 10 min rehab varje dag (musslan, höftlyft, planka, korset m.m), innebandy, spinning och gym (om jag orkar ta mig dit). Sen försöka köra 2 pass löpning med 10% längdökning per vecka. Om det inte gör ont..

Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#12
15 februari 2014 kl 08:42
Gilla
Bild uppladdad av Niklas Weidemann
Om jag ska försöka visa vart det gör ont så här två dagar efter löpning är det ca 10 cm ovanför knät (se bild). Trycker man där tycker jag att det strålar ut i hela knät.
1981 • Örebro
#13
15 februari 2014 kl 17:38
Gilla
Jag vet tankegången bakom snedhetsteorin, den har dock inga som helst belägg bakom sig. Gamla teorier helt enkelt, även om det låter logiskt då man hör det.

Men det har ju hänt saker med dina symptom och jag måste säga att det där var ett lurigt ställe, ingen av de klassiska diagnoserna passar på det området. Någon som har pratat om nerver? N.femoralis?

Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#14
15 februari 2014 kl 18:12
Gilla
Vet inte om min bild var dålig men ska alltså visa utsida lår. Gränsen mellan itb och lårmuskeln tror jag. Femoralis ser mer ut att vara mitt på låret eller?

Tack för att du tar dig tid!
1952 • Varberg
#15
27 februari 2014 kl 13:20
Gilla
Hej Niklas:

Intressant att du var inne på att det är popliteus som spökar. Jag hade en vända med ont baksida knä i höstas som släppte med lite quickfix-massage. Sedan december ökande smärtor utsida baksida och jag trodde initialt på ITB/löparknä och började rehab enligt den diagnosen med lite tankar på lateral menisk då det knäppte rätt konstant.
Snarast försämring så jag flyttade focus mot bicepsfästet och popliteus där jag nu tror den senare är huvudsakliga boven. Har masserat popliteus och hamstrings med både böjd och sträckt knäled och kört en del knepiga popliteusövningar samt finnen för hamstrings och kan känna att det händer saker. Knäppningarna kommer vid 20-30 grader vilket lär vara typiskt för popliteus. En sak känns tydligt i tidigt skede och det är att baksidan av knät har blivit rörligare och mjukare.
Bra bild där det verkar som att du sätter fingret mellan vastus lateralis och ITB. Finns en del som förordar att man ska massera hela den gränsen som del i behandling av löparknä. Frågan är om du kan massera bort det onda. Jag hade en grymt ilande triggerpunkt precis medialt om bicepsfästet - tryckte med viss tvekan och nu är den borta.
Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#16
27 februari 2014 kl 18:11 Redigerad 27 februari 2014 kl 18:14
Gilla
Uppdatering igen nu då.
Har gjort MR och den visade ingenting.
Var hos ny sjukgymast (sportrehab) och han tyckte väl att det mesta såg bra ut. Minns inte / förstod inte riktigt vad han sa men något om att min ena höft inte arbetade optimalt och eventuellt hade den byggt upp sig (typ att det bildats brosk? inne vid höftleden). Rehab går ut på styrka i höft/ben och han ska ordna program för mig till nästa besök. Han tyckte dessutom att jag inte behövde stretcha då jag är tillräckligt rörlig som det är.

Just nu gör det inte ont om jag trycker någonstans men jag har en "olustig" känsla runt knäpartiet som jag inte blir klok på.

Hej Tage! Intressant läsning. Jag kanske skulle försöka den där massagen lite mer. Gjorde det en gång tidigare men upplevde nästan att det blev värre dagarna efter.

Sammanfattning: HATA skador
Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#17
5 april 2014 kl 12:32 Redigerad 5 april 2014 kl 12:33
Gilla
Dags för en liten uppdatering igen. Har senaste tid kört en del rehab (utfall, draken, sidoplanka mm) samtidigt som jag springer två pass i veckan.
Kan nog springa 7-8km utan problem även om knät aldrig känns helt hundra.
Var häromdagen hos kiropraktorn Christian på www.ryggochidrottskliniken.com. Han jobbar med att hitta felaktiga rörelsemönster och han gav ett bra intryck.
Vad han tyckte sig se ganska omgående var en felaktig/otillräcklig supination hos foten på den onda sidan och felaktig/otillräcklig pronation på den andra och hans teori var att någon av dessa ger upphov till mina problem. Fick två övningar:
- Stå på höger fot, upp med knät, luta mot vägg med armarna i och rotera knä och kropp åt höger så långt det går (fram med höft hela tiden!)
- Stå på vänster fot och rotera åt höger så att höger ben och fot hamnar nästan bakom kroppen.
Svårt att förklara övningarna och jag är skeptisk till om det hjälper...

Inte långt kvar till gbg-varv nu tyvärr :(
Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#18
5 maj 2014 kl 11:52
Gilla
Jaha, så här två veckor innan göteborgsvarvet fick jag återfall av kraftig smärta vid 7-8km på gårdagens sista långpass.
Smärtan verkade sitta dels i vad jag tror är yttre lårmuskel (vastus lateralus?) närmast knät och även baksida/utsida knä (popliteus eller den där biceps femoris?). Precis samma som jag fick första gången i oktober när allt började.
Mycket tråkigt eftersom jag under våren känt att jag haft detta under någorlunda kontroll och rundor runt milen inte varit några problem.
Så är jag tillbaka på 0 igen nu då?

Finns ju en hel del tester som kan göras för att komma fram till orsaker till smärtor, tex:
- overhead squat test
- Nobles compression test
- Obers test
- modified thomas test

Men jag har nog inte stött på någon som använder sig av dessa :(
Alla jag träffat har utgått från att det är löparknä det handlar om men vem vet egentligen..
1981 • Örebro
#19
5 maj 2014 kl 22:28
Gilla
Alla de tester du räknar upp ger ganska dålig information och har inte så mycket stöd bakom sig i forskningen. Det kan vara en anledning till att du inte träffat på någon som använder sig av dom. De skulle ev kunna användas som en del i en undersökning, men för sig själva ger de inte så mycket.

Samtidigt kan jag inte komma fram till så mycket bättre förslag, så det hjälper ju inte så mycket direkt...

Jag håller dock fortfarande en lucka öppen för nerver, det kan ju vara så att ischiasnerven och någon av dess förgreningar är retad. Det kan i sin tur ge upphov till spända muskler, som spänner sig som en del i ett försvar för nerven, i t ex baksida lår, säte, knäveck eller vad.

Är det någon som undersökt nerver eller pratat om det? Du har ju testat en hel del annat menar jag, det mesta :-)
Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#20
5 maj 2014 kl 22:37
Gilla
Tack Johnny, dig kan man alltid lita på!
Det är ingen som pratat om nerver nej. Är det något som man kan undersöka på någorlunda lätt sätt?
Jag känner ju att något är fel någonstans, har bara inte hittat någon som kan tala om exakt vad. För jag borde ju tex inte ha ont i höften så här ofta om inget är galet.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.