Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 3610 visningar

irriterad häl

johanna nilsson
1980 • lulea
#1
24 maj 2013 - 08:53
1 Gilla
Någon som känner igen en öm punkt på hälens utsida mer in mot under fotknölen? Sprang en halvmara i Göteborg och blev tolva, kände ingnting efter, under eller på distanspasset måndag men i tisdags körde jag några intervaller och en timme senare kände jag att det ömmar då jag trycker på området samt känns då jag belastar foten, ingen smärta, svullnad . 21 km asfalt sliter så klart men är det någon med erfarenhet av detta?
tacksam för svar och råd
1965 • Uddevalla
#2
24 maj 2013 kl 09:02
Gilla
Peroneusmusklerna övergår i senor som löper runt ankeln och fäster på utsidan foten. Om man får ont längst ut i fästet (yttersta benet på sidan foten) eller under/bakom ankeln så har du eventuellt en överansträngning av dessa muskler. Massera musklerna hela vägen (ja, uppifrån knät), ge akt på att trycka till känsliga punkter lite extra så kanske du kan känna att det lättar. http://www.bing.com/images/search?q=peronues&FORM=HDRSC2#view=detail&id=B1B22EB26FC30D62D095B88688666DAEECAC4E31&selectedIndex=0
johanna nilsson
1980 • lulea
#3
24 maj 2013 kl 09:05
Gilla
ja det är det jag misstänkt. Förmodligen asfalt tävlingarna som utlöst det. Känningen sitter, om du tänker dig att jag står med foten mot golvet , inte bakom utan sida 2 cm in. Hur masserar jag bäst? har detta något namn?
johanna nilsson
1980 • lulea
#4
24 maj 2013 kl 09:05
Gilla
tack för ditt svar
johanna nilsson
1980 • lulea
#5
24 maj 2013 kl 09:07
Gilla
oj nu ser jag att jag skrivit fel, det ska vara på fotens insida. Är vänsterfoten och när jag står med den på golvet är det på högra sidan närmst den andra foten. fortfarande samma åkomma eller?
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#6
24 maj 2013 kl 09:17
Gilla
Jag hade en liknande grej i höstas. I mitt fall var det nog att fotvalvet hade kollapsat lite. Du kan testa själv genom att blöta fötterna och ställa dig på ett vitt papper.( Böj gärna på benen så du får lite extra tryck på fötterna). Kolla sedan hur dina fotavtryck ser ut. Googla på kollapsat fotvalv och bild så ser du hur fotavtrycken ska se ut.
1965 • Uddevalla
#7
24 maj 2013 kl 09:22
Gilla
Om det gått så långt att du fått en inflammation i senorna så heter det väl peroneal tendonitis. Googlar du på det så hittar du så mycket så du kanske inte ser skogen för alla träd. Vad som skiljer en överansträngning från en inflammation kan inte jag bedömma. Tror du att du är illa ute så är ett besök hos naprapat eller sjukgymnast (gärna en som är van att jobba just med idrottsskador) bra spenderad tid. Råd om styrketräning, allmän rehab och hjälp med masssage är guld värt. Visst, man kan hitta mycket på nätet och Youtube men riktigt folk är inte dumt att ta till.
Jag brukar ta liniment och massera själv. Nyckeln till spänd peroneus ligger ofta i det övre muskelfästet. Några centimer under knät, mitt på utsidan har du ett utskjutande ben. Under där fäster muskeln och från här och nedåt kan man känna sig rätt öm. Kolla på de 4-5 första bilderna i länken jag postade så förstår du nog. Jobba in lite liniment med handflatan, långa rörelser för att värma upp muskeln och tryck och dra sedan med tummen utmed/på ömma ställen. Du kan inte göra så mycket fel, så länge det gör lite lagom ont så gör det säkert lite nytta.
1965 • Uddevalla
#8
24 maj 2013 kl 09:32
Gilla
Ha, ha, insida eller utsida kanske inte är så stor skillnad på.... Skämt åsido, det blir ungefär samma diagnos fast andra muskler. Tibialis, kanske? Fast nu är du på en sida foten där det kanske kan vara svårare att bestämma vad som bråkar. Hälseneproblem kan göra sig påminda inte bara rakt bak på foten. Senan under foten (hålfoten) plantarfascian kan också vara problemet (inte bara hälsporre som den kan leda till). I övrigt samma ordination som tidigare (naprapat!) med tillägget att det gör gott att rulla en golfboll under foten för att massera senan där.
johanna nilsson
1980 • lulea
#9
25 maj 2013 kl 09:51
Gilla
tack för dina dina svar, väldigt kunnig verkar du vara. Har aldrig haft problemet innan och aldrig haft problem med häl så det kom plötsligt efter ett intervallpasss men känns mindre nu. Jag tror problematiken ligger i att jag haft väldigt snabba resultat och personbästan hela tiden och asfaltlöpning så jag ska definitivt kolla upp det du rekommenderar. kanske man kan börja med att jogga på mer terräng och att vila några dagar. naprapater har vi knappt här i luleå och fick tips av en sjukgymnast att tejpa hälen idag då jag ska springa en halvmara (min sista innan jag ska vila)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.