Löpning Kost & Näring 30 inlägg 11914 visningar

Blodgivare och löpare

Nils Hinders
1965 • Malung
#1
2 februari 2013 - 13:38
Gilla
Jag är blodgivare och löpare, och har funderat lite på hur blodgivningen påverkar träningsresultat m.m. Att man känner sig lite hängig dan efter en tappning är ju inte så konstigt, men frågan är hur lång tid det tar för kroppen att återställa sig och om det till och med är så att löpningen hela tiden blir "lidande" av blodgivning. Anledningen till mina funderingar är att jag återupptagit blodgivning igen efter ett längre uppehåll och jag måste säga att löpningen känndes lättare under uppehållet än den gör nu, men det kan ju bero på andra faktorer. Är det någon som har erfarenheter av det här eller någon som helt enkelt vet svaret?
< < < 1 2 > > >
HR
1972 • Stockholm
#2
2 februari 2013 kl 13:46 Redigerad 2 februari 2013 kl 13:45
Gilla
Det kan vara ren dagsform.

Jag tror folks erfarenheter kommer variera kraftigt då det är så individuellt.

Några blodgivare känner sig segare i kroppen ett par tre dagar efter att ha lämnat blod och en del har inga som helst bekymmer att springa dagen efter. Allmänna råd brukar vara att få i sig lite mer vätska än vanligt med start någon dag eller två innan man lämnar blod. Men det kan jag inte verifiera på något sätt av egen erfarenhet.

Jag vill passa på att tacka dig för att du lämnar blod. :)
Själv så klarar jag smärta och både eget och annans blod vid t ex skada och kan ha ett borrstål genom handen (provat ;) ) men jag fixar inte att ha något i armen - har varit mycket nära att svimma de gånger jag lämnat.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#3
2 februari 2013 kl 14:14 Redigerad 2 februari 2013 kl 14:20
Gilla
Jag ger blod regelbundet. De sa till mig i somras att man skall ha typ 4 veckor (minst) mellan blodgivning och ett lopp (där man vill prestera på max). Jag gav då blod 3 veckor innan SF marathon (avslutade på 3:30 dock ingenting att göra med blodgivning!). Tycker inte att blodgivning ha påverkat mina resultat på lopp på nåt sätt. vid träning tar jag det lite lugnt ett par dagar efter om det känns det behövs. Nu var jag lågHb 4 veckor innan Dubai marathon så kunde inte lämna blod. Så jag väntar nu efter Paris halvmara (Mars) för att ge blod precis efter så att det inte "påverkar" Boston mara i April. Men som sagt, tror inte ha sett det påverka direkt "träningen".

Brukar inte träna samma dag. Dagen efter som vanligt. Har inte känt så stora skillnader eller sega på nåt sätt. Så som sa Henrik det beror på person verkligen samt dagform. Efter blodgivning tar jag dock massor med vatten och sockermat, mest pga jag kan ha låg blodvärde. Jag också tar extra järn pga detta.

Lyssna på kroppen. Det kan vara så att den behöver "anpassa" sig på nåt sätt under en period. Lycka till!
Mikael
1986 • Borås
#4
2 februari 2013 kl 15:22
Gilla
För mig personligen tar det en månad innan kvalitetspassen går lika lätt som före blodgivningen. Så det är ett bra tillfälle att köra mera långa och långsamma pass veckorna efter blodgivningen.

Robert Jakobsson
1952 • Nättraby
#5
2 februari 2013 kl 15:47
Gilla
För mig brukar det ta 2 veckor innan det känns bra (när jag ätit upp mina järntabletter), sen känns det underbart lätt att springa i ca 2 månader. Försöker alltid att få lämna blod 2-3 veckor innan ett lopp.
Men däremot ska man inte springa på för mycket asfalt dagarna innan blodgivning för då trampar man söner de röda blodkropparna. Så sa man till mig på blodcentralen och då behöver man sitt blod själv.
Maria Johnson
1980 • Piteå
#6
2 februari 2013 kl 16:05
Gilla
Jag lämnar blod och känner mig grymt seg en vecka efter sen går det bra.
Robert, det med att man trampar sönder blodkropparna låter skumt. Ska fråga jag med men hur skulle det gå till?
Johanna Linde
1987 • Essunga
#7
2 februari 2013 kl 18:56
Gilla
Jag får inte lämna blod :( Gjorde det några gånger när jag var yngre men nu sen barnen föddes har jag haft för lågt blodvärde.. Undrar om min löpning hade blivit bättre av lite högre blodvärde?? Bloddoping kanske??
1963 • Linköping
#8
2 februari 2013 kl 20:56
Gilla
@Maria

Man kan tydligen trampa sönder blodkroppar och drabbas av s.k. marschhemolys. Frågan är bara hur stor effekt man får av detta, de flesta som löper regelbundet brukar väl ha bra blodvärde trots ett idogt trampande...
http://www.privatmedicin.se/medicinboken/idrottsmedicin-och-idrottsskador/blodbrist-och-idrott/
Johanna Linde
1987 • Essunga
#9
2 februari 2013 kl 21:42
Gilla
@Hans: Betyder det att jag egentligen inte har dåligt blodvärde..?? Har aldrig över 117, men kan knappast räknas som elitidrottare eller smalt kroppsideal (BMI 21)
Mr. B
1963 • Hemma
#10
2 februari 2013 kl 23:52
Gilla
Mina långpass brukar kännas som vanligt ca en vecka efter blodgivning, och jag vill för säkerhets skull ha tre veckor mellan blodgivning och tävling.
1977 • Eskilstuna
#11
3 februari 2013 kl 06:25
Gilla
Man borde kanske ta upp blodgivningen igen.
Jag tränade iofs inte då, men mins att jag efter en dags seghet ofta kände mig piggare och fräschare, än innan blodgivning, på dag 2.

Hur är det att lämna plasma och träna?
Borde ju påverka klart mindre idag?
1967 • Umeå
#12
3 februari 2013 kl 06:41
Gilla
Jag är gammal blodgivare och jag brukar låta bli att lämna under tävlingssäsongen så det blir bara två gånger sen höst och tidig vår. Det brukar inte vara nått problem att springa efter någon dag men jag brukar inte vara helt återställd förenn 3-4 veckor. Det är nog mycket individuellt. Jag gjorde en gång ett litet test på en 10k runda som jag springer ofta och jmförde snittpuls någon dag efter blodgivning och den låg på ca 10 slag över mitt normala snitt. Högst ovetenskapligt men det mappade ungefär känslan.....

Sen finns det massor av positivt med att lämna blod då och då, om inte annat bara den koll dom gör.

Min syster jobbar på Blodcentralen och har ibland hjälpt mig att kolla upp lite blodvärden och annat utom givning och man skall veta att det är inte bara hb dom kollar upp utan det är en hel liten dataremsa med massor av data dom plockar ut. Om nått är knas så får man veta.....

En annan sak för oss långlöpare..... när man springer så krossar man röda blodkroppar i fotsulorna vilket gör att man normalt kan få lågt blodvärde.
Bengt
1979 • Vallentuna
#13
3 februari 2013 kl 09:04
Gilla
Jag ska lämna blod nästa gång blodbussen kommer till jobbet, vilket borde vara om ett par veckor. Förra gången den var där tog jag alla prover. Det blir första gången för mig, lite läskigt ska det bli, ogillar nålar kraftigt, men det känns bra att jag tagit beslutet att göra det iallafall.
Kenneth N Claesson
1974 • Katrineholm
#14
3 februari 2013 kl 09:08
Gilla
Jag lämnar blod men bara 2ggr/år tycker att det påverkar för mycket mina resultat under tävlingsmånaderna.
Nils Hinders
1965 • Malung
#15
3 februari 2013 kl 09:48
Gilla
Tack alla ni som tagits er tid att dela med er av era erfarenheter av blodgivning och löpning. Funderar starkt på att göra som Kenneth och Jörgen, lämna blod två g/år.
Ronnie
1973 • Stockholm
#16
3 februari 2013 kl 11:41
Gilla
Jag har just lämnat blod för 21:a gången och brukar inte känna någonting alls efteråt. Jag har till och med persat på 5 km en kväll då jag tidigare på förmiddagen lämnade blod. Styrketräning samma kväll som blodgivning har också funkat utmärkt. Det är ju dock individuellt hur man mår efter blodgivning. Mitt blodvärde brukar ligga på drygt 140 innan blodgivningen och jag brukar försöka dricka minst 0,5 liter mer än en vanlig dag för att kompensera vätskeförlusten.
1967 • Umeå
#17
3 februari 2013 kl 13:07
Gilla
Jag provade en gång med lite innebandy 6-7 timmar efter blodgivning och försökte ta det lungt men det slutade inte bättre än att jag blev liggande på rygg med en rusande puls. Var riktigt obehagligt....... Men likväl som för dig Ronnie har jag hört fler som nästan är oberörda. Jag ligger oxå kring 135-145 innan.

Syrran nämde på skoj en gång att hon kunde "hjälpa" mig med bloddopning då hon har tillgång till alla resurser. Skulle aldrig testa, men det var en artikel för något/några år sedan i Runners om en glad motionär som var med i vetenskaplig studie kring bloddopning. MInns inte på rak arm men han märkte en markant skillnad och den höll i sig rätt länge. Jag missade 3:30 gränsen i somras med 27 sekunder på det iskalla Stockholm Marathon..... kanske några centiliter extra blod hade räckt ; )

Eller så gör man på riktigt och tränar lite bättre till nästa gång.....
1977 • Eskilstuna
#18
3 februari 2013 kl 13:36
Gilla
Men är inte 140 i de lägre regionerna för vad som anses vara normalt för män?
Länge sedan nu (15år) men jag hade 175 vid ett blodgivningstillfälle och låg nog stadigt över 160.
Dom brukar skoja att det nog var bra om jag blev av med lite.
Joakim Stenborg
1970 • Oskarshamn
#19
3 februari 2013 kl 13:41
Gilla
Brukar inte känna av det alls!
HR
1972 • Stockholm
#20
3 februari 2013 kl 18:12
Gilla
Tydligen så är det så att alla typer av träning som innebär stötar och vibrationer för kroppen slår sönder blodkroppar i varierande grad och just asfaltsnötare drabbas ju av det på det sätt som Jörgen R (#17) säger.

Sedan ska man tänka på att det är lite skillnad på kvinnor och män när det gäller att lämna blod då kvinnor regelbundet blir av med blod och kanske kan vara lite känsligare för det om man tränar mycket och råkar lämna blod nära inpå eller efter sin mens.

Ronnie #16 och Joakim #19: grattis! Vissa har det bra.
:-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.