Löpning Träning 12 inlägg 5748 visningar

Höftens position

Irene
1968 • Åstorp
#1
21 januari 2013 - 12:49
Gilla
Hur gör ni när ni springer när det gäller höfterna? Håller ni höfterna framskjutna och stilla eller följer höfterna med benets rörelse? Dvs att höfterna växlar mellan att vara längre fram och sen neutralt. När man lägger om sin löpstil eller gör förändringar, hur lång tid har det tagit för detta att "sätta sig" och bli naturligt?
Johan F
1975 • Huskvarna
#2
21 januari 2013 kl 14:22 Redigerad 21 januari 2013 kl 14:24
Gilla
http://youtu.be/I23zCjVa5G0

Strax nedanför mitten i denna länk har du tips om höften i "Del 3" http://bloggaromtraning.se/marathonmia/loptekniktips/

Irene
1968 • Åstorp
#3
21 januari 2013 kl 18:04
Gilla
Tack. Klippet från youtube har jag sett tidigare. Det jag mer frågar efter är hur ni andra som springer rör höfterna i förhållande till benens rörelse. Alltså om höfterna är framskjutna och stilla eller framskjutna och följer benens väg framåt och bakåt.
Johan F
1975 • Huskvarna
#4
21 januari 2013 kl 18:25
Gilla
För egen del vet jag inte hur det ser ut på film, men jag tänker på att hålla höften uppåt/framåt hela tiden. Om jag lyckas eller inte vet jag om/när jag filmas.
1960 • Södermalm
#5
21 januari 2013 kl 21:40
Gilla
I viss mån måste höfterna följa benens rörelser. Det man kan göra för att undvika onödig vridning i höften är att pendla med armarna. Deras uppgift är ju att kompensera för benens pendling så att bålen hålls någorlunda stilla. Armarna ska pendla avspänt, men det är vanligt att motionärer pendlar för lite med armarna. Det märker man framför allt på att axlarna vrids fram och tillbaka.

Om du springer med armarna helt stilla så känner du nog att det blir mer vridning i bålen.
Irene
1968 • Åstorp
#6
21 januari 2013 kl 22:39
Gilla
Jag är , iallafall för tillfället, nöjd med armarnas pendling. Det var idag när jag sprang och hade full fokus på höfterna som jag plötsligt kände att höfterna omväxlingsvis drogs framåt som jag blev osäker. Det kändes bra att springa så men hur blir det över lång sikt. Slitage eller bra?
1960 • Södermalm
#7
22 januari 2013 kl 22:02
Gilla
Om det känns bra och du inte vrider axlarna fram och tillbaka så är det nog bra. Tänkbart att det finns någon annan faktor i bålstabiliteten som bidrar till vridning i höften, men det är mer än jag vet i så fall. Det man brukar säga om höften är att den inte ska tippa framåt eller i sidled, men det är ju andra saker än vad du beskriver.
HR
1972 • Stockholm
#8
23 januari 2013 kl 10:30 Redigerad 23 januari 2013 kl 10:31
Gilla
Man kan springa ganska olika och ändå få en bra uthållighet/löpekonomi beroende på fart och distans.

Det som Klas skriver låter bra som grundtanke.

Själv brukar jag stämma av under passen och gå nerifrån och upp och tillbaka och stämma av ungefär såhär:

checklista:

springer jag avslappnat i fötterna?

landar fötterna under mig och inte framför mig (mer än om man hoppar över en rot i terrängspåret)

höften - oansträngd och något lite lite framskjuten, inte släpande efter. Lite svag svank men inte med överkroppen hängande rak över lodlinjen

överkroppen i rätt position och avslappnad (oftast en svag framåtlutning)

axlarna avslappnade (i fart något upphängda med armarna pendlande - minskar risken för håll för mig och jag har alltid sprungit så) OM axlarna rör sig LITE i samband med balansering av höft så får det vara så. Men jag undviker att "aktivt" röra axlarna.

armpendlingen "naturlig" och inte överdriven, varierar lite med fart och backar upp/ner (balanserar utför) pendlingen får röra på axlarna men axlarna får inte röra på pendlingen om man säger så.

Nacke/huvud (ingen gamnacke-löpning) med blicken lite svagt i fjärran och ca 10-20 meter fram i mitt fall och inte ner på skorna. Kollar förstås av terrängen vid behov.

Det låter som mycket men det går på ett par få sekunder att pejla av fram och tillbaka. Det går som en våg upp och ner och hittar man inget så stannar vågen inte upp.

Det jag är ute efter i första hand att pejla av är:

inte springa som en märla och få fel hållning i höft och jobbigare att andas

inte springa och spänna fötterna, placera fötterna naturligt och "rätt" för mitt löpsteg

Inte hänga upp axlarna och få sämre hållning i nacke/huvud då det indirekt påverkar resten.

Ovanstående är min egen lilla checklista.

Jag behöver mest pejla av mig själv under senhöst/vinter då jag är mer frusen i början och mer benägen att spänna mig i kroppen. På våren/sommaren brukar det falla sig naturligt.
:)
Irene
1968 • Åstorp
#9
23 januari 2013 kl 12:34
Gilla
Tack för tipsen Henrik. Har sprungit i dag igen och det känns nog ändå bättre att ha höfterna stilla."Pendlar" höfterna för aktivt involverar det bålen för mycket.
HR
1972 • Stockholm
#10
23 januari 2013 kl 17:20
Gilla
Det var så lite Irene. Det är ju dock amatörmässiga och generella råd.

Jag tror inte att jag pendlar höfterna själv och jag hoppas du inte läste mellan raderna att jag föreslår det, det gör jag ju inte.

Ett annat enkelt råd är:
känns det riktigt bra - så är det ofta det. Kan man springa ledigt och oansträngt så är det ett bra tecken på att kroppen trivs i rörelsen och gör man inget som är direkt galet med hållning och isättning av foten så kan man nog hålla sig till det.
1965 • Täby
#11
24 januari 2013 kl 10:16
Gilla
Intressant frågeställning om vridning av höften fram-bak...

Jag funderade själv på det förut. Om jag liksom vred fram höften med benet så tänkte jag att jag ju vinner lite i steglängd. Men framförallt så funderade jag på om detta var det "rätta" sättet att springa. Jag hade tidigare år (som helt otränad) varit hos kiropraktor för ryggont och han noterade att min svank var helt fixerad i sidled när jag går - vilket inte var rätt tydligen.

Hursom, jag funderade på detta när jag sprang igår, med tanke på denna tråd. Och jag kom fram till att detta är för mig en icke-fråga idag. Jag gissar att när jag till slut fick upp stegfrekvensen, och steget satte sig någorlunda "bra", försvann min "overstride" och därmed behov eller ens möjlighet att vrida fram höften i steget. Gissar jag...
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#12
12 juni 2014 kl 15:04
Gilla
http://www.jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=1464

Här har höftens läge avhandlats tidigare
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.