Löpning Kläder, Skor & Prylar 90 inlägg 8625 visningar

Råd och tankar om FiveFingers?

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#1
10 september 2012 - 14:31
Gilla
Jag trodde aldrig jag skulle komma på sådana här tankar, när det började komma FiveFingers på marknaden. Inte nog med att jag tyckte dem var fula jämfört med mina oerhört vackra Kayano (eller?), men jag provade även ett par någon gång och tyckte det var hemskt obehagligt..

Sen började jag läsa Born to Run. Den är inte klar än, jag är på sid 200 någonting... Och helt plötsligt är jag inte lika säker längre. Men jag känner mig vilsen. Jag har haft problem till och från med mitt knä ganska många år. Har fått iläggsulor (sådana som de formar efter ens fot), och blivit rådd att ha så dämpande skor som möjligt, vilket ledde mig in på Asics Kayano. Har kört med den modellen flera år nu och trivts bra.. Egentligen inte sett någon anledning att byta...

Men så läser man Born to Run och studierna som presenteras där i, med att skador minskat med billigare löparskor, med mindre dämpning osv. Och att det man gör med dagens löparskor är att kompensera brister som inte finns? Eller något i den stilen..

Nu har jag mer anledning än någonsin att fundera. Igår var jag ute å sprang, nästan en mil, i mina Kayano. Mindre än en km hemifrån snubblar jag, faller, och ligger i nästa tiondels sekund å svär över min nystukade fot.. När man väl lugnat ner sig tänker man på det man läst bara tidigare samma dag, och tidigare dagar.. Hade det vart mindre risk att det hänt om jag varit barfota (eller inte bokstavligt talat barfota men i FiveFingers)? Eller hade min fot vart så stark så den klarat det då? Förstår att de inte går att svara på ett enskilt fall eller så men det väcker tankar i huvet på mig...

Är inte helt hundra på vad jag vill med den här tråden, men jag tänker att den kanske kan bli lite "dela med sig av tankar-tråd". Kanske är du bara nyfiken på detta med barfota precis som jag, men inte kommit längre. Eller så kanske du dragits med skador länge, bytt till FiveFingers och är skadefri? Eller precis tvärtom?

Just nu ska inget provas ut i alla fall, eftersom bara åsynen på ett par skor får det att smärta i min boll-liknande fot.

Men dela gärna med er av era erfarenheter.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Stefan
1979 • Kalmar
#2
10 september 2012 kl 14:41
Gilla
Det skadar väl inte att prova, men att gå och köpa ett par FiveFingers är ganska onödigt. Själv tycker jag de är ohyggligt fula.

Det enklaste om du vill testa är ju att springa helt barfota, det går alldeles utmärkt på asfalt. Testa att ta av skorna och spring sista biten av passet utan skor. Vill jag skydda fotsulorna eller springa på grus använder jag aquasocks som kostar en bråkdel av Fivefingers. http://www.simbutiken.se/se/art/badskor-aquasocks.php

När du testar kommer det säkert att kännas häftigt och du vill bara springa längre o längre. Men ta det lungt och stegra långsamt distansen då det kommer kännas i vader och fötter.
Annelie
1971 • Skövde
#3
10 september 2012 kl 15:38
Gilla
Jag sprang också i Kayano i många år; för att den var skön och stabil. Hade svåskavanker i knän och höfter, men det hör väl till (?). Så drabbades jag av löparknä (har jag förstått efteråt). Det gjorde ont att springa. Jag började experimentera med stabilare skor, men också med lättare skor. Och vad hände, när jag började springa i ett par Mizuno Elexir (lätta med lite pronationsstöd) slutade det att göra ont, och jag fick tillbaka löpglädjen som jag inte kännt på många år.

Nu kan jag obehindrat springa långt med fivefingers, och jag har även sprungit 1,5km helt barfota på asfalt. Det har varit en ganska lång resa dit; onda vader och hälsenor.

Jag tycker absolut att du ska testa att springa barfota som Stefan skriver. Men under tiden som du tränar upp fötterna med korta barfotapass så skulle jag rekommendera dig att skaffa dig ett par lättare skor tex Saucony Mirage som ger dig en bättre känsla. Använd dem på kortare pass, och använd dina gamla skor för mängdträningen. Efter ett tag kan du använda de gamla skorna allt mindre. Träna på löptekniken som skrivs om i boken; korta snabba steg. Efter ett halvår vill du inte ta på dig "klumpskor" igen ;-)
1971 • Sala
#4
10 september 2012 kl 17:02
Gilla
Problemet med undersökningen som omnämndes i Born to Run är att den egentligen inte säger någonting. Att personer med dämpade och stabilicerade skor (vid en ankät i samband med ett lopp) rapporterade mer skador under träning är inte tillräckligt för att dra slutsatsen att man blir skadad oftare av dessa. Det kan lika gärna vara så att folk som haft skador har skaffat mer stabila och dämpade skor för att komma runt skadeproblem.

Gillar Born to Run och använder själv fivefingers, men tycker det är värt att belysa att varesig skoindustrin eller barfotaförespråkarna har vetenskapligt stöd vad gäller skadefrekvens på sin sida.
1966 • Nynäshamn
#5
10 september 2012 kl 17:14
Gilla
Läser oxå Born to Run och har samma funderingar efter att jag dras med än den ena skadan och än den andra. När jag någon gång i framtiden åter kan dra på mig löparskor och börja träna igen, så kommer jag nog testa att gå/springa barfota eller i såna där badskor. Nyfiken är jag iaf.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#6
10 september 2012 kl 17:33
Gilla
Tack för era svar!
Stefan: Det är nog helt riktigt att det är bättre att testa helt utan först. Det finns ju bland annat stora gräsplaner här i närheten som borde passa jättebra. Det får bli första steget.
Annelie: Låter jätteintressant. Det är samma för mig med mitt knä. Jag hade inte typiskt löparknä men symtomen var påminnande. Men då tänker du att jag först vänjer fötterna vid sådana lättare "mindre" skor? Och sedan kombinerar det med fivefingers? Tolkar jag dig rätt då? Det låter klokt i alla fall. Så fort min fot fått tillbaka sin normala skepnad ska jag ta mig till nåt ställe som har experter sånt här, och prova ut.
Christer: Nä jag förstår hur du menar. Men det känns som argumenten för barfota håller rätt bra. Och det får mig ju liksom att tänka lite som så här: om jag inte sprungit i väldigt dämpande skor, hade jag kanske haft starkare muskler i fötterna, och då kanske gårdagens olycka aldrig skett. Och så tänker jag på dem som omnämnts i boken som blivit av med sina skador genom att byta skor. Minns just nu inte vad den killen hette..
Susanne: Du är alltså så pass skadad att du inte kan springa alls just nu? Ledsen för din skull, men vet hur du känner dig. Vad är det för problem du lider av? Ja nyfiken blir man! Ska bli intressant att utforska detta vidare.
1969 • Åkersberga
#7
10 september 2012 kl 18:22 Redigerad 10 september 2012 kl 18:24
Gilla
Håller med tidigare inlägg, köp inte en massa dyra prylar innan du känner dig lite mer säker. Har du några gamla platta slitna skor eller sandaler, converse, teva, kinaskor (oj nu märktes det hur gammal jag är), foppatofflor etc så går det utmärkt att använda dem. Men prova som sagt gärna helt barfota så du får in känslan i steget. Och u-tuba lite filmer på barfota löpning.
Lycka till!

Edit: Ta bort innersulan om du springer med andra skor så du slipper hålfotsinlägg o sånt skräp
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#8
10 september 2012 kl 18:36
Gilla
Har nyligen avslutat "Born to run" och är också nyfiken på detta med mindre dämpning. Själv har jag vandrat igenom hela skalan när det gäller skor; från Kayano, Pegasus, Saucony - både tjocka och tunna för att nu mestadels springa i trailskor som är både tunna och mer eller mindre odämpade.
Jag gillar känslan i mina Inov-8 traiskor och är sugen på mer....men har ännu inte tagit "steget". Funderar på om någon har testat de där "Invisible shoe" ?! Efter boken så blir man ju onekligen inspirerad......
http://www.invisibleshoe.com/

Menar om jag ändå¨skall gå över till minimal dämpning, varför inte göra det rejält?! :-)
1969 • Åkersberga
#9
10 september 2012 kl 19:42
Gilla
Jag gjorde egna. Rotade i fyndlådan på Kuntze i Västberga och hittade ett par gummisjok för 60 spänn styck och som nog kommer räcka till 6 par. Ett drygt meterlångt snöre på det och saken var klar. Nu har jag skor fram till pensionen :)
Har bara kört 36 km än så länge och fick ett litet skav av snöret vid stortån men jag ska justera hålet lite så ordnar det sig nog.
Provade med ett par gamla bildäck men tyckte de blev lite tjocka och tunga, samt att stålradialen fransade sig och riskerade rispa huden. Om jag hittar ett bra sätt att klippa däcken utan fransande kanter så ska jag göra ett par till
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#10
10 september 2012 kl 20:59
Gilla
Jag har tyvärr väldigt dåligt med platta skor, då jag ofta använder löpskor även till promenadskor (fast inte samma par då). Men jag kan testa med mina Keen-sandaler, eller som sagt helt barfota. Så fort jag är bra från min stukning. Det ska bli intressant. Trivs jag med det kanske det kan bli aktuellt å köpa riktiga.
Det där invisible shoe låter också häftigt, men vet inte om jag skulle våga ta det steget själv :)
Annelie
1971 • Skövde
#11
10 september 2012 kl 21:02
Gilla
@Åsa: Precis så menar jag. Med lättare skor börjar man vänja fötterna och tränar upp dem igen. Och sedan kan du se om du vill "klä av" fötterna ännu mer.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#12
10 september 2012 kl 21:33
Gilla
Det låter som en mycket klok idé! Ska kolla vad det finns för alternativ, så fort foten är bra som sagt :) Känner mig jättenyfiken på det här nu när tankarna väl börjat snurra :)
1982 • Göteborg
#13
10 september 2012 kl 21:58
Gilla
Jag har en fråga till Five Fingers, funderar själv på ett par, men min fråga är, vad gör man på vintern?
Fungerar "Best grip" på dessa? Vill gärna springa utomhus även när det är kallt.

Förlått det dåliga svenska kommer ifrån Danmark.

Med vänlig hälsning, Jon.
Annelie
1971 • Skövde
#14
10 september 2012 kl 22:03
Gilla
Till hösten ska Vibram Fivefingers komma med en modell som är fodrad och vattentät. http://birthdayshoes.com/waterresistant-vibram-fivefingers-fall-2012#Lontra
1978 • Malmö
#15
10 september 2012 kl 22:06
Gilla
Själv har jag blivit av med löparknä och falsk ischias efter att ha bytt till fivefingers och andra lika tunna skor. Mina ryggproblem har också blivit bättre och bortsett från att jag fick problem med mina vader när jag styrketränade så har även vadproblemen blivit mindre. Excenriska tåhäv gör susen där.
Vad gäller din stukning skulle jag nog säga att chanserna att stuka foten i ett par fivefingers är dramatiskt mindre då du inte har en kant att falla över. Det vill säga, när man trampar snett trampar man "snedare" med klack då då den ger en form av hävstångseffekt. Jag har faktiskt aldrig stukat foten i en minimalistisk sko och de gånger jag gjort det i en fotbolssko har det berott på någon annan spelare (man blir sällan tacklad i löparspåret).
Själv gick jag från några tjocka Nike Lunarnågonting till Nike free 5.0 till Nike free 3.0 till fivefingers. Ibland springer jag i andra tunna skor, ibland helt barfota.
1978 • Malmö
#16
10 september 2012 kl 22:11
Gilla
"Jag har en fråga till Five Fingers, funderar själv på ett par, men min fråga är, vad gör man på vintern? "

Jag brukar springa i mina fivefingers på vintern också. Jag bor i Skåne så det betyder 5-15 minusgrader och mer slask än snö. Då har jag alltid strumpor i. Efter 5-6km brukar fötterna börja tina upp igen.
1981 • Göteborg
#17
10 september 2012 kl 22:37
Gilla
Hej. Tänker dela mina erfarenheter gällande FiveFingers.

Har aldrig riktigt tyckt om att springa pga diverse onda knän, höfter och andra skav som jag trodde var ett "naturligt" resultat av löpning. Gick först från tjocka Asics till Nike Free och Saucony Kinvara som var ett stort steg mot minimalism. Inspirerad av en mindre ond kropp i allmänhet så tänkte jag ta ytterligare ett steg i samma riktning och köpte mig ett par FF KSO.

Jag blev som många andra övermodig till en början och ville för mycket, för fort. Jag fick erfara en otrolig stumhet i vaderna som i början satt i 4-6 dagar, AJ! Även onda hälsenor som följd av att "trippa" på framfoten i alltför stor utsträckning.

Efter en tid med mestadels korta pass på 2-4 km började jag med stor försiktighet så smått öka på distanserna och nu, 6 månader senare springer jag 20km+ utan större bekymmer. Har i alla år haft ganska klena vader/fötter men känner mig nu mycket starkare. Dessutom är det fantastiskt kul att springa igen!

Åsa : Jag stukade fötterna titt som tätt innan. Det är väldigt svårt att stuka i ett par FiveFingers då det inte finns något att "stuka från". Jag tycker att du borde prova på att springa barfota på gräs el dylikt till en början. Gillar du det och vill köpa ett par så finns KSO-varianten för 699:- i vissa nätbutiker.

Jon : Det går helt ok att springa på vintern. Har sprungit i -5C som kallast. Blodcirkulationen kommer igång fort i fötterna, speciellt i FiveFingers då fötterna jobbar lite hårdare.
Martin
1979 • Stockholm
#18
11 september 2012 kl 08:58
Gilla
Här kommer några råd från en som sprungit i FF några år och utan problem springer två mil på asfalt:

Bor to Run är en utmärkt motivationshöjare men ta den med en nypa salt.

Läs på om hur man springer barfota (det handlar INTE om att spriga på tårna), leta rätt på en konstgräsplan och spring ETT varv. Skit i hur fort det går och tänk istället på tekniken. Utvärdera...
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#19
11 september 2012 kl 10:38
Gilla
Intressant att läsa om era erfarenheter! Jag har tänkt på precis samma sak gällande det här med stukningen, att det med FF inte finns någon kant att falla över. Mot Kayano då som sitter ganska långt upp på min fot. Skulle vara guld värt om jag blev av med alla småkrämpor man trott hör till (det här med mitt knä, känningar i benhinnor ibland osv osv).

Jag var inne och tittade på www.runnersstore.se och tittade lite. Inte på FiveFingers just då utan det som jag tror kallas minimalistiska skor (?). Bl.a. Nike Free. Men det är en djungel för mig. Jag är rätt nyfiken på bl.a. Nike Free om man ska ha något mellanting mellan stora Kayano och FiveFingers. Men då verkar det finnas sjuttielva varianter av Nike Free och jag vet inte skillnaden. Har alltid sprungit i Asics, bara dem jag känner jag har någorlunda koll på. Är det någon som har tips eller tankar kring vad man kan ha? Utöver dem jag fick från Annelie, det är superbra. Ska fortsätta söka kring dem också :)
Annelie
1971 • Skövde
#20
11 september 2012 kl 11:34
Gilla
Om du är van vid Asics och gillar dem så kan du ju testa deras lite lättare skor tex DS Trainer, DS Speed. Nimbus är neutral och väger lika mycket som DS Trainer. Sedan finns ju deras nya Excel33 som ska vara mer flexibel, men jag har ingen erfarenhet av den.

Nike Free är sköna på foten, men det fastnar stenar i sulan om man inte springer på ren asfalt.

När jag började experimentera med lättare skor köpte jag från England; billigt så jag kunde köpa fler skor och testa mig fram vad som funkade för mig.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.