Löpning Träning 9 inlägg 7835 visningar

Springa i nedförsbacke?

1962 • Göteborg
#1
2 augusti 2012 - 01:11
Gilla
Hej!
Vill höra lite hur ni tränar på att springa i nedförsbacke? Ska springa Lidingö och det jag tränar på när det gäller backar är endast uppför. Ska man träna på att springa nerför och i sp fall hur?
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#2
2 augusti 2012 kl 06:10
Gilla
Rekommenderas - krävs ganska mycket styrka i ben o fötter för att använda farten nerför o undvika stuka fötter. Om man nu inte vill bromsa;)...Ska också springa mitt första Lidingölopp i år:)!
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#3
2 augusti 2012 kl 06:27
Gilla
Hej Michael,

Lätt lutning framåt (lätt) med överkroppen, undvik att bromsa och landa på hälen. Använd kraften du redan har för att "flyta" framåt. Det tar tid att öva upp. Lång tid, men det är det värt :-)

Du kan öva genom att "åka slalom". Ta en backe som har lite lutning och sen sick-sackar du nerför den. Precis som när man är nybörjare på slalom och åker från sida till sida av backen. Ju mer du övar desto mindre svängar kommer du ta. Se tips i videon från en av världen bästa nerför :-) Tipsen kan man alltid omvandla till egna kreativa versioner ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=zxBo7nnAMVE

Ös på!
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#4
2 augusti 2012 kl 12:58
Gilla
Springer man mycket i kuperad terräng tycker jag att man tjänar mycket på att lära sig att springa bra utför. Detta eftersom man med rätt teknik kan komma upp i god hastighet utan att göra av med särskilt mycket energi. Mina två bästa tips är att utnyttja gravitationen och att, som Senad säger ovan, undvika att bromsa med hälen.

Lycka till på Lidingöloppet!
1962 • Göteborg
#5
28 augusti 2012 kl 23:59
Gilla
Tack Senad och alla andra för bra tips.. :)
1963 • Göteborg
#6
29 augusti 2012 kl 07:59
Gilla
Ett tips när du tränar backintervaller är att inte stanna på toppen utan fortsätta i samma fart utför. I praktiken på lopp så kommer du oftast att vara riktigt trött när du springer nedför, så varför inte träna på just det. Så spring alltså nedför med bultande lår och stumma vader, och tänk på tekniken.
Mikael Martinsson
1978 • sölvesborg
#7
29 augusti 2012 kl 09:08
Gilla
jag är ju absolut inget proffs och är ganska ny i sammanhanget men jag märkte en sak på min senaste runda i söndags.

jag sprang ner för en hyfsat brant backe som gick nedåt i två etapper och kände att jag bromsade med hälen så som någon här ovan beskrev att man skulle försöka undvika. eftersom att jag redan hade bultande lår och spännande vader så tänkte jag ganska snabb igenom problemet med eftersom att i teorin skulle ju tyngdlagen få mig ner för kullen oavsett vad jag gjorde med fötterna men att det var stötarna som var jobbiga.
min lösning blev att i den andra längre etappen nerför gick upp mer på tå och ökade stegfrekvensen.
kombinationen gjorde att jag kände att jag flöt ner och jag trodde inte riktigt det var sant för känslan som infann sig ganska direkt var att benen återhämtade sig så inte nog med att jag hade en ganska hög fart i slutet av backen men dom 200 metrarna nerför gav mig massor med ny energi att tampas med en enorm uppförsbacke som kom strax därefter.

som sagt jag är inget proffs men, upp på tå och öka steghastigheten så skonar du knän och lårmuskler ganska mycket.
detta var min erfarenhet och den grundar sig bara på ett test men jag ska ut i eftermiddag och testa samma sak igen för det var häftigt som fa....

lycka till och hoppas min lilla roman kan ha varit till hjälp=)
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#8
29 augusti 2012 kl 09:41
Gilla
Håller med Mikael. Känns som en bra beskrivning av strategin för nedförsbackar.

Gillar citatet från [minns inte vilken löparbok]:

"If you're about to fall, speed up. It's better to go out like superman than crash like a tree"
Peter
1985 • Luleå
#9
29 augusti 2012 kl 10:58 Redigerad 29 augusti 2012 kl 10:59
Gilla
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.