Löpning Träning 4 inlägg 9930 visningar

Nedförsbacke och ont i knä

Jennie Svensson
1977 • Jönköping
#1
21 juli 2015 - 21:51
Gilla
Idag körde jag en runda som innebar ca 3,5 km uppför för att sedan då få det samma nedför.
Att springa uppför tycker jag går bra, det går inte fort, men jag springer och kroppen svarar bra, problemet kommer när det går nedför. Jag antar att det beror på bristande teknik, men jag får ont i knäna. Och efter denna rundan höll det onda i sig, så nu värker det i mina knän fortfarande, 12 timmar efter.

Har ni några bra tips och råd för hur jag ska springa när det går nedför?
Är knävärk något man helt enkelt få stå ut med, ska man lugna sig med löpning ett par dagar, eller köra på?
1972 • Ljungby (Älmhult)
#2
21 juli 2015 kl 22:36
1 Gilla
Om det gjör ont precis under knät, kan det vara så kallat hoppar knä, min gissning är att du sätter i foten för långt fram och bromsar farten och att det då blir en stöt, som framsidan av låret inte riktigt orkar med. Tekniken för nerförbacke är att våga vara lite framåtlutat och sätta i steget under dig och "rulla" på. För egen del höjer jag stegfrekvens och skippar frånsjkutet och använder det som återhämtningsperiod :) och då blir det inte så stora stötar vid landningarna.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#3
22 juli 2015 kl 06:50
1 Gilla
Ont ska det inte göra. Utför är betydligt mer belastade för kroppen än uppför, förutom att pulsen sticker på väg upp;). Det krävs mycket styrka och bra teknik vid nerförslöpning. Kanske har du stegrat för snabbt? Excentrisk styrketräning är alltid bra, likaså stabiliserande övningar för bål/höft/knä/fot. Allt hänger ihop. Ofta är det knäna som får ta smällen av svagheter på andra ställen.
1973 • Åkersberga
#4
22 juli 2015 kl 09:27
Gilla
Jämfört med plant och uppför sätter nerförslöpning en enorm belastning på knäna och om det lutar mycket är det klart bättre att gå ner.
Vid ungefär samma tid förra året var det just det plus en för övrigt väldigt intensivt träningsschema som fick bägaren att rinna över och mina knän att svullna och värka flera månader efteråt, vilade dock inte tillräckligt måste jag tillägga.
Korta backar i kuperad slinga tycker jag numera är ok om jag tar det lite lugnt på nervägen lika så kör jag ibland svag nerförsbacke för överfartsträning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.