Löpning Träning 15 inlägg 12912 visningar

Någon här, som tränar och har pacemaker?

Lena Höglund
1965 • Sala
#1
13 juli 2012 - 15:36
Gilla
Jag fick min pacemaker i november, förra året. Därefter så har min träning påverkats väldigt mycket. Till det sämre, dessvärre.

Numera får jag ofta mjölksyra i minsta uppförsbacke och jag undrar om det kan ha att göra med pacemakern? Att den inte hänger med i svängarna, så att säga. Det skulle vara intressant att få höra hur andra upplever sin träning efter att ha fått en pacemaker.
Emma Olsson
1980 • Örebro
#2
13 juli 2012 kl 16:41
Gilla
Har inte pacemaker själv men är det inte så att en pacemaker kan ställas in på olika frekvenser och att din kanske gör att du inte kan komma upp i puls? Vilket ju borde ha lite "negativ effekt" på just träning? :/
Lena Höglund
1965 • Sala
#3
13 juli 2012 kl 17:40
Gilla
Jo, visst är det så. Det går att justera pacemakern och det har jag gjort vid ett tillfälle. Men det blev tyvärr inte bättre. Jag ska träffa min pacemaker-läkare i höst igen och får se vad han kan göra åt saken. :)
Amanda Jonasson
1990 • Linköping
#4
13 juli 2012 kl 18:15
Gilla
Jag har haft pacemaker sedan -04 (när jag var 14) och efter det hårdtränat orientering under min tonårstid. Det går alldeles utmärkt att träna på alla möjliga nivåer trots pacemaker! Men jag förstår att du undrar, jag har själv undrat samma sak under mina 8 år med pacemaker :) Jag har i alla fall kommit fram till att det är 100% psykiskt!

Sen beror det självklart på vad du har för hjärtfel. Min pacemaker håller min puls över 45 slag/minut och klarar av att köra på i 185 slag/minut. Men mina hjärtstillestånd kommer bara när jag har relativt låg puls, så fort jag rör på mig tuffar hjärtat på av sig själv. När jag hade min vilopuls på 45 så bad jag dom att sänka minumumpulsen till 40, men det var min läkare inte så pigg på ;)

Men summa kardemumma, genom att titta på din ålder gissar jag på att du sällan är över 185 i puls när du tränar, så sannolikt är det bara hjärnspöken!
1978 • Malmö
#5
13 juli 2012 kl 19:42
Gilla
Lena det beror nog på lite av vilken anledning du har PM och vilka funktioner den styr över. Min t ex går bara in när min puls går ned under 40. Den var ursprungligen ställd på 45 men vi ändrade den till 45 för att den inte ska gå in i onödan på nätterna. Vid hög puls gör den inget alls och det enda som styr min maxpuls är jag själv. Dock kan jag säga att det var 4-5 månader sedan jag fick den och det är först nu som jag har börjat våga ta ut mig till max igen. Men allt det sitter i huvudet vad det gäller mig.
Men det är väl bara att ringa din PM läkare och fråga. Jag tror inte de har något problem med att svara på dina frågor.
Lena Höglund
1965 • Sala
#6
13 juli 2012 kl 21:52
Gilla
Tack för era svar! Det är skönt att höra att det funkar bra för er, som också har PM! :)

Jag kanske kan utesluta att det är pacemakern som spökar. =) Men något är det. Jag får som sagt mjölksyra i benen vid minsta backe och det är något som jag inte inbillar mig. Så har det inte varit tidigare och jag tränar på som vanligt. Men det kanske beror på nåt helt annat? Brist på nån vitamin kanske? Jag får helt enkelt klura vidare... :)
Dana
1965 • Helsingborg
#7
13 juli 2012 kl 21:59
Gilla
den 19 juli blir det ett år sedan jag har den och som hos henrik
så är det hos mig. jag har inga problem utom att jag har svårt att ta djupa andetag. det beror också på hur mycket ditt hjärta jobbar själv.det med mjölksyra har jag inte heller. har du joggat innan du fick PM, lena?
Amanda Jonasson
1990 • Linköping
#8
13 juli 2012 kl 22:28
Gilla
Jag tror nog inte att dina problem är pacemakerrelaterat. Mina hjärnspöken bestod mest av andnöd och extrem yrsel under passen. Men det fick jag bukt på när jag skällde ut mig själv i skogen och sa att jag inte fick vara så mesig :)

Min mamma har på senaste tiden varit väldigt seg och framför allt känt av det under träning. Det visade sig att hon hade brist på någon vitamin (B tror jag det var). Det var tydligen rätt vanligt bland kvinnor i hennes ålder (hon är född 61) och efter att hon nu får i sig extra vitaminer så spöar hon skiten ur mig i spåret ;) Kanske kan vara något sådant?
Lena Höglund
1965 • Sala
#9
14 juli 2012 kl 09:14
Gilla
Amanda... vad härligt att höra om din mamma! =) Det ger mig hopp eftersom det är rätt knäckande när man inte kan springa som förut. Det är ju lätt att tro att det hela har med pacemakern att göra, men nu tror jag nog att jag kan utesluta den. Jag har haft B12-brist förut. Kanske dax att kolla upp värdena igen.

Tack snälla för era svar! :)
1978 • Malmö
#10
15 juli 2012 kl 11:55
Gilla
Det enda som går långsammare och som jag kan skylla på min PM är säkerhetskontrollen på flygplatserna :D
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#11
16 juli 2012 kl 00:23
Gilla
Jag har pacemaker sen feb 2009, det har varit mycket problem att få den rätt instäld, senast dom ändrade blev det stor skillnad, före fick jag stanna och vila på halva vägen i trappor upp till 4: våningen, efteråt tog jag 4 våningar med lätthet, så fortsätt klaga om du anar att allt inte är OK.
Amanda Jonasson
1990 • Linköping
#12
16 juli 2012 kl 00:31
Gilla
Henrik: Det där är en gammal myt. Jag går alltid genom vanliga kontrollen :) Man utsätts för kraftigare strålning under själva flygresan än av bågarna. Enda problemet kan vara om man flyger från USA, som är så petiga med säkerheten.
På samma sätt som dom sa till mig för 8 år sedan att jag absolut inte fick springa med pulsklocka eftersom signalerna kunde störa rytmen. Dom har blivit mycket klokare under de senaste åren!
Lena Höglund
1965 • Sala
#13
16 juli 2012 kl 12:17
Gilla
Conny: Jag ska verkligen se till att få den rätt inställd. Igår sprang jag 27 km på en tur som var i stort sett flack hela vägen. Då fick jag ingen mjölksyra! :) Men springer jag en runda i lite snabbare tempo, ja då går det inte. Tvärstopp vid minsta lilla backe. Då får jag göra exakt som du skrev. Stanna och pusta ut och sedan springa vidare på stela ben. Så har det inte varit tidigare. Jag ska som sagt kolla upp både det ena och det andra för löpningen är viktig i mitt liv. =)

Henric och Amanda: Jag har inte varit utomlands än så jag vet inte hur det funkar. Men jag har hört andra saker. Som att induktions-spisar ska påverka pace-makern. Men jag märker inte det minsta när jag lagar mat hos min syster? Och man ska tydligen säga till sin tandläkare att man har pacemaker. Det enda jag verkligen vet och som absolut är farligt, är magnetröntgen.

Men man lever ju på helt som vanligt. Förutom det här med löpningen så tänker jag aldrig på att jag har en pacemaker. :)
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#14
17 juli 2012 kl 00:05
Gilla
Jag opererade en hjärtklaff 2009, och fick min pacemaker eftersom hjärtat stannade efter några dagar, det beslutades att jag skulle få en pacemaker, det ville jag inte ha och undrade om inte hjärtat kunde börja fungera om det fick lite mer tid att läka, nej det kommer inte att fungera igen sa läkarna, men du kommer att få ett bra liv ändå med pacemaker. En vecka senare kände jag mig nervös och konstig, tittade på apparaturen vid sängen, lampor blinkade som jag inte sett tidigare, jag kallade på personal, det visade sig att hjärtat hoppat igång och arbetade utan hjälp, det blev en hel del uppståndelse och undersökningar med EKG, men dom vågade inte lita på hjärtat så det blev en pacemaker ändå. Jag använder pulsklocka vid träning ibland utan problem, och jag kan leva som vanligt, anstränga mej hur hårt som helst, har haft över 180 i puls på träning när jag gett absolut max. Ändring utav pacemakern betyder inte att det blir nytt årsbästa, men det blir mycket bekvämare att träna, lättare att andas, och möjligheterna att träna bättre ger möjlighet till bättre löpresultat.
Lena Höglund
1965 • Sala
#15
17 juli 2012 kl 14:32
Gilla
Oj, vilken historia! Att ditt hjärta stannade och sedan satte igång igen! Men det måste väl ändå kännas tryggt med pacemakern, med tanke på vad som hände? Himla tur att de finns! =)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.