Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 3792 visningar

Hjälp, hur väljer man skor?

Notna
1982 • Nyköping
#1
2 juli 2012 - 18:23 (Redigerad 2 juli 2012 - 18:24)
Gilla
Jag vill ha skor med ganska mycket dämpning i och med att jag springer långt på asfalt, samtidigt som det inte ska vara så stor drop.

Jag tror inte alls på att prova och se vilka skor som känns bra. Sånt där är bara trams och en slapp och oseriös inställning tycker jag. I såna fall skulle man prova att springa några mil i dom, men det gillar nog inte butikerna.

Vinner man någonting på att gå till en affär och springa på ett löpband med någon som filmar, eller är det bara godtyckligt? (Utöver kanske en placeboeffekt.)

Även om det skulle vara så att olika skor är olika bra för olika människor verkar det vara nästintill omöjligt att avgöra vilka som passar en viss person.

Hur stor roll spelar skorna egentligen. Kanske kan jag lika gärna köpa de snyggaste?

Någon som har något bra tips?
1981 • Linköping
#2
2 juli 2012 kl 18:54
Gilla
intersport brukar ha öppet köp i en månad, det kanske passar dig?

Personlige tror jag att det ligger en hel del i det du säger (märk då väl att vissa personer bytt skor och blivit kvitt långvariga besvär, så uppenbarligen inte för alla). Jag tror att neutrala skor "is da shit". För dig låter Kinvara som en bra idé. Mycket dämpning, lätt, neutral och litet drop.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
2 juli 2012 kl 19:36
Gilla
De flesta skulle kunna hitta många par skor som känns bra i en välsorterad löpskobutik. Men om skorna INTE känns bra ens i butiken, på löpband, ska man inte köpa dem.
Brooks Green Silence, 8 mm drop, rätt mycket dämpning som klarar lite tyngre löpare, lätt, rymlig tåbox.
Notna
1982 • Nyköping
#4
2 juli 2012 kl 22:29
Gilla
Vad betyder det när de skriver att skon är "för daglig träning eller som en extra träningsko för intervallpass".
Carolin Nilsson
1976 • Malmö
#5
2 juli 2012 kl 22:34
Gilla
Nike free run?
Notna
1982 • Nyköping
#6
2 juli 2012 kl 22:37
Gilla
Vad är det för skillnad på tävlingsskor och träningsskor?

Hur stor skillnad gör skor med olika dämpning (om man bortser från rena barfotaskor) på belastningen av ben och knän om man springer på asfalt?
1980 • Åby
#7
2 juli 2012 kl 23:15
Gilla
alla de här frågorna finns besvarade i de andra trådarna i samma kategori.

men vi kör:

tävlingsskor - lättare, sitter tajtare och det är svårt att springa långsamt i dem. Som en följd av detta har de (ofta) kortare livslängd och mindre dämpning. En sko som är "för daglig träning eller som en extra träningsko för intervallpass" är gissningsvis kandidat för tävlingsskokategorin.

Som de andra föreslår jag att du sticker fossingarna i ett par Kinvara, sitter de fint på foten så uppfyller de alla dina krav (låg drop och hög dämpning). Det här med att filma i butiken säger inte särskilt mycket, de som filmar har ofta begränsade kunskaper utan sträcker sig till hårt hälislag och pronering. Analyserar du ditt fotvalv (blöt fot på torrt papper) och funderar på hur du sätter i foten när du springer, om du sjunker in foten när du blir trött osv så kan du komma fram rätt bra till vad du behöver.

Trenden just nu är som bekant mot mitt/framfotsisättning och mindre uppbyggda skor, allt med dämpning och kilar hit och dit påverkar ditt steg på ett eller annat sätt, choose your poison.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
2 juli 2012 kl 23:33 Redigerad 2 juli 2012 kl 23:33
Gilla
Den största skillnaden är ju om du landar på hälen eller inte. Hällandning=behöver en rejält dämpad häl, åtminstone för asfalt mer än några km åt gången.
Landar man inte på hälen är det bättre att inte ha någon tjock häl i vägen men hur mycket dämpning som behövs eller är "lagom" kan man diskutera länge.
Lätta skor kallas antingen tävlingsskor eller barfotaskor (dumt namn!) eller minimalistiska skor. Det betyder inte att de är olämpliga för träning, det beror på hur du springer. Men nästan alla har dålig hållbarhet, slitsulan är obefintlig eller finns bara på några fläckar eller är mycket tunn. Jag har provat lättviktare av nästan alla stora märken och hittills är det bara Brooks Green Silence som verkar ha en någotsånär godtagbar hållbarhet. Men med en tub gummitätning kan man komma långt (det är småsten som äter sig in i de mjuka sulorna, peta ut dem och fyll med Casco Teknik&Marin eller med Liquisol). Kinvara har jag inte provat, inte Adidas Adios heller men andra Adizeroskor. Dotterns Puma Roadracer verkar också hålla men den är mjuk och därmed lämpligast för lätta löpare.
Notna
1982 • Nyköping
#9
3 juli 2012 kl 20:45
Gilla
passen jag springer är 15-35 km.
påverkar det någonting av vad som redan sagts?
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
3 juli 2012 kl 23:08 Redigerad 3 juli 2012 kl 23:07
Gilla
Nej. Landar du på hälen kanske det inte finns skor med litet drop och tillräcklig häldämpning, landar du på mittfoten eller framfoten går det förmodligen utmärkt med någon av de skor som nämnts, inkl Nike Free Run. Kanske behöver lite tillvänjning om skillnaden är stor mot vad du har, dvs ta de nya skorna bara till enstaka av de kortare passen till en början, alltid bra strategi. Och det finns säkert fler bra kandidater, det är bara att kolla skotrådarna här på jogg. Sen får du bestämma dig för vilken "skofilosofi" du tror på.
Helena Blomqvist
1966 • Dals-Ed
#11
4 juli 2012 kl 11:13
Gilla
Måste bara komma med ett litet inlägg apropå löpband i skobutiken. Jag som aldrig sprungit på ett löpband skulle testa å springa ett par minimalistiska skor jag tänkt köpa på Intersport. Jag blev tvungen att skrika stopp till expediten för jag tyckte det var så läskigt - vi garvade hjärtligt båda två efteråt:D
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.