Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 10117 visningar

stumma vader

hanna carlsson
1990 • västerås
#1
2 maj 2008 - 17:16
Gilla
Jag har haft problem med mina vader sen i höstas. När jag springer blir de stumma efter ett par kilometer, och börjar göra ont, speciellt vid hälsenan. Det hjälper för en stund om jag stretchar, men smärtan/stumheten kommer tillbaka. Dagen efter träning är jag stel och har ont.

Sjukgymnasten har sagt att det är överansträngnign och att jag kan behöva inlägg eftersom jag överpronerar. Nu har jag inlägg, men det vill inte bli riktigt bra..Någon som har haft samma problem eller har en aning om vad det kan vara?
Vad kan man göra åt det?

Jag vill ju kunna springa och träna som vanligt!
Magnus
Stockholm
#2
2 maj 2008 kl 18:57 Redigerad 2 maj 2008 kl 19:01
Gilla
Låter som om du antingen har för svaga vadmuskler eller överbelastade hälsenor. Lösningen på båda problemet heter excentriska tåhävningar för att stärka upp muskler och hälsenor. Överpronering kan ge ömma hälsenor, och då får man oftast ont på insidan av hälsenan ca 5-10 cm upp från hälen.

Kolla här:
http://jogg.se/default.asp?sida=forum&subid=1406&searchstr=H%E4lsena

Om du inte känner dig bättre efter, säg, 3-4 veckor med tung styrketräning för vaderna, får du nog gå till en naprapat eller liknande.
hanna carlsson
1990 • västerås
#3
2 maj 2008 kl 23:18
Gilla
kör redan tung styrketräning:/ har dock inte gjort excentriska tåhävningar annat än på gymmet..Största problemet är kanske att jag är stel, för jaghar rätt biffiga vader..fast de kanske är svaga fast muklerna är stora?
hanna carlsson
1990 • västerås
#4
2 maj 2008 kl 23:20
Gilla
läste länken, får väl börja med såna tåhävningar mer regelbundet och hoppas att det funkar! tack!
csaba
1973 • Malmö
#5
3 maj 2008 kl 01:10
Gilla
har haft samma problem länge.
ortopediska inlägg är ett måste i mitt fall (neutral på höger, men pronerar på vänster). och det hjälper för det mesta.
dock kolla om du verkligen har rätt sort skor.
har du skor med pronationskil fast du har inlägg ? (du ska ha neutrala, inte bägge)
nu börjar jag få känningar igen (och med göteborgsvarvet och stockholm marathon i sikte, så har jag inte råd att vila)

har länge misstänkt att det är något som heter kompartmentsyndrom (får liksom pump i vaderna). käns som om jag har knutor i vadmusklerna.

hur som helst, vad som brukar hjälpa mig är mycket stretching för vaderna och mycket massage, tillsammans med 2-3 dagars vila. (sen är jag som ny).
har dessutom handlat lite grejer som jag masserar vaderna med.
det hjälper. http://www.runningwarehouse.com/descpage-STMARA.html http://www.runningwarehouse.com/descpage-OPTP186.html

hanna carlsson
1990 • västerås
#6
6 maj 2008 kl 10:22
Gilla
Ja, känns inte så skoj att köpa nya skor bara, har inte råd just nu:/ jag har också oroat mig för kompartment, fast jaghar inte knutor, det är mer som att någon höll hårt runt vaden från hälsenan och uppåt, stramar och är stelt, om jag sen stretchar så är vaden "kort", är helt stel...ska ut nu så vi får se hur det går..Tack för tipsen!
Martin C
1975 • Göteborg
#7
19 maj 2010 kl 15:17
Gilla
Jag känner så väl igen mig i detta.

Jag har senaste månaderna börjat få problem med stumma vader. På dagarna kan jag känna av att vaderna är stela när jag går till/från jobbet men ibland när jag löptränar (varannan gång ungefär) blir vaderna helt stela och stumma att jag till slut måste stanna. Känns som att springa med Kalle-Annka fötter, med simfenor på. Vadmusklerna får inte plats i skinnet. (känns det som) Framsida smalben och vader blir så stela att de liksom domnar av. Jag har försökt att kämpa igenom det vid löppassen men det är helt omöjligt.

Jag har för ett halvår sedan börjat Trithlon-tränat, kanske började det i samband med det. Har tankar på om det kan vara stretching eller kanske för dålig vätskebalans.

Jag har också hört utav Triathlonvänner att det kan vara svårt att springa dagen efter cykelträning...men det gäller ju inte löpare så klart.... Fler tips mottages tacksamt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
19 maj 2010 kl 15:51
Gilla
hanna: om hälsenan är öm när du klämmer på den så är den överansträngd. Excentriska tåhävningar är det som oftast hjälper - men de måste göras i mängd, alltså ofta och, sedan man vant sig, många åt gången. Jag ökade långsamt till drygt 100 (per ben), varje gång, en gång om dan eller oftare, detta var när jag hade bytt löpsteg från häl- till mellanfotslandning.
Att du har "biffiga vader" betyder inte att hälsenan blivit stark, det kan ta ett år för den att växa till sig, musklerna växer fortare vid träning.

Om man i stället har kompartmentsyndrom ska man inte göra några tåhävningar! Då är ju musklerna för stora för sitt utrymme. Lär vara mycket smärtsamt men jag antar att det kan komma gradvis.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.