Löpning Avancerad träning 2 inlägg 4155 visningar

Två lugna eller ett snabbt pass?

Jonas Gosenius
1966 • Hököpinge
#1
15 december 2011 - 10:18
Gilla
Hej.

Jag har efter ganska många års bortovaro från löpningen, delvis lyckats att komma tillbaka i hyfsad form. Det har tagit 2,5 år. Jag har varit försiktig och ökat alltefterhand och det har gått bra fråsett en skada i somras. Nu till min fråga.

Jag har tänkt att köra fem pass per vecka, med måndag och fredag som vilodagar. Tänket är tisdag-onsdag lungna pass, torsdag snabbt, lördag morgon långt och söndag kväll intervall. Under den ljusare årstiden är även tanken att tisdag-onsdag sker på morgonen och torsdag på kvällen. För att optimera vila mellan passen. Jag funderar istället på om det är mera effektivt att strunta i onsdagspasset och köra kvalité på måndagen, alternativt väldigt lätt återhämtningspass onsdag.
Vad anser Ni erfarna?

Skillnad under uppbyggnadsperiod samt inför tävling?

Jag funderar även kring att köra två pass en dag och vila dagen efter istället för att köra ett pass per dag. Exempelvis ett morgonpass och ett kvällspass och vila dag 2 istället för att köra ett pass dag 1 och ett dag 2. Vad anser Ni?

MVH / Jonas Gosenius

Oldboy
1952 • Danderyd
#2
15 december 2011 kl 13:20
Gilla
Du får prova dig fram, det är bara du som vet (lär dig) hur din kropp reagerar. Men kvalitet dagen efter långpass tror jag inte blir bra, jag har blivit skadad när jag försökt köra hårt med slitna ben.

Grundtipset är att köra ett nyckelpass (kvalitet eller långpass) varannan dag eller tre dagar i veckan och fylla ut med lugna pass för att få den volym du vill ha. Två pass på en dag har jag ofta, då kan det första bli snabbt och det andra lugnt men det är möjligt att du kan köra annorlunda.

Anders Szalkai föreslog att köra kortintervall eller kortbacke på lördagen om man springer långpass på söndagen, jag tror också det kan funka, återhämningen efter kort tid med hög fart torde vara snabbare än efter lång tid med halvhög fart.

Annars är det nog ännu bättre att byta ut ett av "mellandagspassen" mot annan träning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.