Löpning Träning 6 inlägg 2754 visningar

Låter mycket?

Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#1
19 juni 2011 - 20:17
Gilla
Läser i en RW från 2009 att man som motionär förväntas springa 4-5 mil i veckan om man tränar inför milen. Kan det verkligen stämma? Jag ligger väl på hälften av det idag, och tog mig runt stadsloppet på precis under timmen i helgen.
Om jag nu klarar av att nästintill dubbla min träningsmängd i sommar - hur mycket fortare kan jag då förvänta mig att springa midnattsloppet på??
1956 • Lund
#2
19 juni 2011 kl 20:26
Gilla
Träningsmängden beror på vilken ambitionsnivå du har. Kolla in länken för milträning med olika "måltider".
http://www.jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=480
1963 • Linköping
#3
19 juni 2011 kl 21:48
Gilla
Jag håller med dig Susanne om att det låter mycket. Frågan är om det inte kan avskräcka en del från löpning? Hur många har tid/lust att köra så mycket och även så ofta som man anger i programmen, ofta 4-5 pass/vecka?

Jag är rätt säker på att man når ungefär samma resultat med kortare sträcka och färre pass men man får köra hårdare då. Jag har i snitt kört 1,6 mil/vecka i år och kommit under 45 på milen. Inga pass i prattempo, det känns som bortkastad tid.

Det påstås att man kan förbättra sina tider enbart genom att öka sträckan, det sägs att Jack Daniels har som tumregel att en ökning med 20km/vecka ger 10% förbättring av tiden. Det kan säkert stämma men som sagt tror jag att man kan nå liknande resultat genom att köra hårdare på få pass/vecka.

Gillar man inte att ta ut sig på träning så kanske det är lättare att öka sträckan och så sägs det att fartökningen kommer automatiskt. Vilket som är bäst beror nog på hur man är lagd och vilka möjligheter man har att köra ofta/länge.
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#4
20 juni 2011 kl 20:33
Gilla
Mikael - tack för länken! Det var nyttigt att se det lite mer konkret uppdelat, och kunna välja sin ambitionsnivå. Programmet verkar bra, men jag klurar lite på "lättare styrketräning" utomhus ... får nog googla lite på det och se vad man kan hitta på annat än armhävningar och magövningar ... eller är det någon som har bra tips på det med?
Hans- fyra pass i veckan kan jag gott tänka mig, men längden verkade i häftigaste laget för mig.
1983 • >
#5
21 juni 2011 kl 00:19
Gilla
Några enkla coreövningar: http://www.youtube.com/watch?v=lbjnhxZq_fY
Jag kör själv plankan (från klippet), vanliga situps, sneda situps och benlyft.
Hmm...eller var det benstyrkeövningar du var ute efter?
1971 • Nykvarn
#6
21 juni 2011 kl 08:56
Gilla
Så är det ofta i RW tycker jag, att de har en väldigt stor mängd pass i förhållande till ambitionsnivå i sina program.

En dos på 4-5 mil i veckan gör ju en motionär ganska väl förberedd på att springa marathon och är naturligtvis mer än tillräckligt om man bara har som mål att ta sig runt på en för en själv OK tid på ett millopp.

Sedan är det ju olika för olika människor, en del behöver springa mycket för att klara en given sträcka på en given tid, andra betydligt mindre.

Till sist bara ett varningens ord om att fördubbla träningsmängden i sommar - det låter som ett upplägg där det är lätt gjort att du skadar dig! Skynda långsamt!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.