Löpning Träning 4 inlägg 3759 visningar

Milen på 45 - rimligt mål?

Andreas Claeson
1989 • Huddinge
#1
4 april 2011 - 00:19
Gilla
Hej!

I och med att snön nu typ är borta och gatorna sopas så är det dags att plocka fram skorna igen. Har för tillfället ett PB på strax över timmen på milen och undrar om det kan anses som en rimlig målsättning att tills aug-sep komma ner till runt 45 min. Brukar springa 2-4 ggr/vecka. Har inte pysslat med löpning särskilt länge och har därmed inte så bra koll på hur snabbt man kan öka farten etc. Är det intervallträning som gäller? Långdistanspass? Kanske en kombination?


Andreas
1954 • Falun
#2
4 april 2011 kl 07:42
Gilla
Det är en otroligt stor skillnad på 60min och 45min. Och om du inte vore en ung kille skulle jag säga att det är stört omöjligt. Men för en ung kille så kan det gå. Jag gjorde nog något liknande på 80-talet. Började träna i april och gradvis öka för att vara i form första söndagen i oktober. Och då tror jag att jag var nere på miltider kring 45 eller strax under. Men inledningsvis ska du nog glömma intervall och långpass, börja med att bygga upp konditionen med vanliga distanspass. Vill minnas att jag började med 4-5km, den sträcka jag orkade med en för mig acceptabel fart. För snabb ökning och för mycket kvalitet och skadorna kommer som ett brev på posten.
Annika Westman
1990 • Skellefteå
#3
4 april 2011 kl 07:44
Gilla
Hej!

Det finns träningsupplägg (på 20 veckor) hur du fixar milen under 45 min. Det är viserligen upplagt för tjejmilen som går av stapeln 3 sept men om du börjar nu så är du inne i slutet av aug. om 20 veckor :)

Där står tider och stäckor, vilka slags pass du ska köra olika dagar m.m. Du kan ju börja och känna efter om du kan hålla tiderna som står där för vecka 1, om inte finns det även program för 50 minuter osv.

Det finns en betalfunktion när man får mer ingående information om hur man lägger upp träningen. Själv så går jag efter gratisversonen och klarar mej utmärkt med den.

Jag vet inte hur högt man ska satsa, själv sprang jag milen på just under 50 förra året. Men hur snabbt man kan förbättras är ju individuellt. Jag är rädd att om jag sätter för höga mål kommer jag bara se träningen som ett misslyckande eller kanske dra på mej en skada, men de känner man ju själv. Det jag vet är i alla fall att ju fortare man springer destå svårare blir det att pressa ner den där sista minuten eftersom att varje minut procentuellt blir mer ju fortare du springer.

Lycka till!
Andreas Claeson
1989 • Huddinge
#4
4 april 2011 kl 19:51
Gilla
Tack för två riktigt bra svar!

@Annika: Vart hittar man dessa träningsupplägg?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.